Prošla 2020. povijesno najgora godina za turizam: Milijardu turista manje putovalo svijetom | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Prošla 2020. povijesno najgora godina za turizam: Milijardu turista manje putovalo svijetom

Prošla 2020. povijesno najgora godina za turizam: Milijardu turista manje putovalo svijetom

Lani je zabilježen pad međunarodnih turističkih dolazaka od 74 posto u odnosu na 2019., a zbog nastavka mjera protiv širenja pandemije i ograničenja, smanjuju se i očekivanja za oporavak u 2021.

VIDEO

Za svjetski turizam 2020. je najgora godina u povijesti, s padom međunarodnih turističkih dolazaka od 74 posto ili za oko milijardu manje nego u 2019., a nastavak ograničenja putovanja i drugih protupandemijskih mjera smanjuje i očekivanja oporavka u 2021., izvijestili su iz Svjetske turističke organizacije-UNWTO.

POGLEDAJTE VIDEO: Volontira u domu za starije da može vidjeti oca 

Pokretanje videa...

KĆI VOLONTIRA U DOMU ZA STARIJE KAKO BI VIĐALA OCA TIJEKOM PANDEMIJE 01:02

 

Takav pad u svjetskom turizmu izravna je posljedica nezabilježenog pada turističke potražnje i ograničenja putovanja diljem svijeta zbog pandemije koronavirusa, ističu iz UNWTO-a na temelju podataka iz svijeta sažetih u novom izdanju njihova Svjetskog turističkog barometra UNWTO-a.

- Kolaps međunarodnih putovanja u 2020. predstavlja i procijenjeni gubitak od izvoznih prihoda turizma od oko 1.300 milijardi američkih dolara (1,3 bilijuna USD), što je više od 11 puta veći gubitak nego je bio tijekom globalne ekonomske krize 2009. godine. Pandemijska kriza izravno je ugrozila između 100 i 120 milijuna radnih mjesta u turizmu, od kojih su mnoga u malim i srednjim poduzećima - , navode iz UNWTO-a.

Svjesni su, kako kažu, da je mnogo učinjeno na omogućavanju sigurnih međunarodnih putovanja, ali i da kriza još uvijek nije gotova jer mnoge zemlje početkom 2021. zbog nastavka pandemije ponovno uvode stroža ograničenja putovanja, što uključuje i obvezno testiranje, karantenu, a ponegdje i potpuno zatvaranje granica.

Travellers are seen at an arrivals area of a terminal at Heathrow Airport, amid the spread of the coronavirus disease (COVID-19) pandemic, London, Britain

Oprez za 2021., oporavak i dostizanje razine iz 2019. tek 2023. ili 2024.

UNWTO očekuje da će postupno uvođenje cjepiva protiv virusa pomoći povratku povjerenja potrošača, pridonijeti ublažavanju ograničenja putovanja i polako normalizirati putovanja u 2021. godini, no ta su očekivanja u odnosu na jesen 2020. početkom 2021. ipak nešto opreznija.

Tako sada gotovo 50 posto ispitanih stručnjaka 'neki' oporavak očekuju tek 2022., dok ih je tako u listopadu mislilo 21 posto. Preostala polovica još uvijek vidi mogućnosti i u 2021., što je također manje naspram njih gotovo 80 posto koji su u listopadu 2020. vjerovali u oporavak u 2021., za koju sada predviđaju i tek porast domaćeg turizma te potražnje za turističkim aktivnostima na otvorenom i u prirodi.

Gotovo podjednako stručnjaci su u istraživanju UNWTO-a rekli da povratak na predpandemijske razine ne vide prije 2023., njih 43 posto, odnosno prije 2024. i dalje, njih 41 posto, dok ih to u 2022. vidi tek 15 posto, pri čemu iz UNWTO-a iznose i svoj tzv. prošireni scenarij za razdoblje 2021.- 2024., kojim ukazuju da bi moglo proći i dvije i pol do četiri godine da se međunarodni turizam vrati na razinu rekordne 2019. godine.

Azija i Pacifik najpogođenija svjetska regija u 2020., Europa nešto bolja

Komentirajući rezultate iz 2020. po pojedinim svjetskim regijama, iz UNWTO-a naglašavaju da je najpogođenija svjetska regija bila Azija i Tihi ocean, gdje su međunarodni turistički dolasci pali za 84 posto ili za 300 milijuna u odnosu na 2019. To je ujedno i regija koja je prva doživjela pandemiju, a i trenutno ima najvišu razinu ograničenja putovanja.

People wearing face masks are seen at a main shopping area almost a year after the global outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Wuhan

Slijedi Bliski Istok sa 76 posto manje međunarodnih turističkih dolazaka, te Europa sa godišnjim padom od 71 posto.

Iako je Europa imala, kako kažu iz UNWTO-a, 'malo i kratkotrajno oživljavanje turizma u ljeto 2020.', ipak je među svjetskim regijama pretrpjela najveći apsolutni pad, s više od 500 milijuna manje međunarodnih turista u odnosu na 2019.

U Afriku je došlo 70 posto manje međunarodnih turista, a s najmanjim padom, od 69 posto, ističu se Amerike, i to jer su u posljednjem, četvrtom  tromjesečju 2020. imali nešto bolje rezultate nego u prethodnim tromjesečjima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Piloti ne smiju imati bradu kad upravljaju avionom: Evo zašto
ZANIMLJIVO PRAVILO

Piloti ne smiju imati bradu kad upravljaju avionom: Evo zašto

Putnicima je dopušteno da imaju bradu i brkove, ali od njih se neće tražiti da obavljaju aktivnosti koje troše energiju i ubrzavaju disanje - kao što se to očekuje od članova posade

Tajna savršene stražnjice Ivane Knoll - evo kakve tajice nosi
ZA BOLJU SILUETU

Tajna savršene stražnjice Ivane Knoll - evo kakve tajice nosi

Tajna tih tajica je zapravo u malom detalju koji ide direktno ispod same stražnjice te ju podiže i čini većom. Odgovara svim građama tijela i podiže taman tamo gdje treba
Dnevni horoskop za četvrtak 20. lipnja: Lav će napredovati, evo što Blizanci trebaju izbjegavati
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za četvrtak 20. lipnja: Lav će napredovati, evo što Blizanci trebaju izbjegavati

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 20. lipnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje