Povijest javnih kuća u Hrvatskoj | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 49

Prostitucija je u Zagrebu nekad bila legalna, a 'madam' nije smjela biti mlađa od 30 godina

Prostitucija je bila legalna u Hrvatskoj sve do 1934. godine, kada ju je Kraljevina Jugoslavija Zakonom o suzbijanju spolnih bolesti 1934. stavila izvan zakona

Zbog razvoja kapitalizma sve više žena se počelo baviti tim zanatom pa je pravno reguliranje prostitucije postala tema o kojoj se mnogo raspravljalo. U Habsburškoj Monarhiji bordeli su bili dopušteni još od srednjeg vijeka, ali s vremenom su se pravila mijenjala. 
Najveći problem koji se povezivao s prostitucijom bio je porast spolnih bolesti. Sifilis se širio po Europi pa je društvo smatralo da su prostitutke krive za to.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tijekom vladavine Marije Terezije u 18. stoljeću pravila su se postrožila. Lokalni redari su mogli kažnjavati prostituciju, ali nisu bili obvezni. Ipak, sredina je većinom bila tolerantna pa je dopuštala bludilišta, kako su se u to vrijeme javne kuće zvale.

- Ako bi netko htio promijeniti sustav javnih kuća, morao bi cijeli grad staviti pod jedan krov - rekao je Josip II. o situaciji u tadašnjoj državi. Za njegove vladavine zakoni po pitanju prostitucije nisu bili tako oštri. Ipak, tražio je da se prostitutke podvrgnu liječničkom pregledu.

U Zagrebu su 1899. godine donijeli zakon po kojem je vlasnica javne kuće mogla biti samo žena starija od 30 godina. No ona nije smjela biti prethodno kažnjavana i trebala je biti 'čovjek od povjerenja'. Dobivala je koncesiju za određeni broj prostitutki koje u njezinu bludilištu mogu raditi.

U Zagrebu su se bludilišta nalazila u Kožarskoj ulici. Morale su imati prozore od neprozirnog stakla i crvenu svjetiljku da bi se znalo o kakvom se mjestu radi. U Splitu su se javne kuće nalazile u staroj gradskoj jezgri, na području Geta. U zagrebačkim bludilištima nije se smjela točiti kava, čaj i mineralna voda ili slušati glazba do ponoći, dok je u osječkima to bilo prihvatljivo.

Minimalna dob za prostitutku u zagrebačkoj javnoj kući bila je 17, a u Osijeku je morala navršiti 16 godina. Bludnice, ali i vlasnice, morale su na preglede odlaziti tri puta na tjedan. Mladići mlađi od 16 nisu smjeli ulaziti u javne kuće.

Osim u bludilištima žene su se prostituirale u krčmama. A osim što su bile konobarice i točile piće, zabavljale su goste u krevetu. One 'uspješnije', imale bi mrežu muškaraca s kojima su spavale za određenu svotu novca. Kako ih ne bi dovodile kući, svoje usluge odrađivale su u hotelima.

Ženama koje su se upuštale u prostituciju, prema povijesnim podacima, najveći motiv bio je osamostaljenje i financijska neovisnost. Drugi razlog za bavljenjem prostitucijom bila je smrt jednog roditelja koji je prehranjivao obitelj. 

VIDEO Tko će prvi u auto? Putin i Kim se izgrlili, pa uslijedilo nećkanje nasred zračne luke

PJONGJANG - Vladimir Putin stigao je u 2.45 sati u prvi posjet Sjevernoj Koreji nakon 24 godine, kako bi poboljšao veze s Kim Jong Unom i podržao ga u odnosu prema SAD-u. Kim ga je dočekao na aerodromu uz brojnu svitu, a nakon što su se izgrlili i došli do auta kojim su zajedno krenuli, uslijedio je trenutak nećkanja oko toga tko će prvi u auto. Satelitske snimke pokazale su da bi Sjeverna Koreja mogla u Pjongjangu organizirati i vojnu paradu. Putin će nakon Sjeverne Koreje posjetiti Vijetnam u srijedu i četvrtak.

Pokretanje videa...

Putin leti u Sjevernu Koreju s obećanjem da će je podržati protiv SAD-a 04:50

VIDEO Časna zavijorila hrvatsku zastavu: Što ću govoriti za koga navijam, vidite sve i sami...

HAMBURG - Sestra Janja Martinović na misu je došla sa hrvatskom zastavom te poručila da se zna za koga će navijati. Hrvati i Albanci zajedno na misi u katedrali Am Mariendom - Sv. Marije. - Večeras smo zajedno sa Nijemcima i Albancima na misi. Što ću govoriti za koga navijam, sve vidite - rekla je časna dok je zavijorila hrvatsku zastavu. Obe reprezentacije sutra su u lovu na tri boda.

Pokretanje videa...

Sestra Janja na misu sa hrvatskom zastavicom 00:42

VIDEO Rivali postali prijatelji! Turci preplavili ulice Hamburga, Hrvati im čestitali na pobjedi

HAMBURG - Turska je danas pobijedila Gruziju 3-1 na Europskom prvenstvu. Ova pobjeda uvertira je veliko slavlje diljem Hamburga. Turski navijači izašli su na ulice, trubeći automobilima i pjevajući. Na fascinantnoj pobjedi čestitali su im i hrvatski navijači, koji su se također okupili u velikom broju na trgovima i ulicama Hamburga. Podsjetimo, Turska je završila prva u skupini u kvalifikacijama za Euro u skupini u kojoj je bila i Hrvatska.

Pokretanje videa...

Slavlje turskih navijača 00:50

VIDEO Peraja preplašila kupače na plaži kod Karlobaga: 'Svi smo se povukli kad smo vidjeli'

KARLOBAG - Na plaži u Cesarici kod Karlobaga kupače je u utorak preplašila peraja koja je izvirila iz mora. - Izgledalo je kao morski pas. Svi smo se povukli kad smo vidjeli. Tu u Karlobagu je inače čisto sve, lijepo i mirno, iznenadilo nas je ovo - ispričala nam je čitateljica.

Pokretanje videa...

Viđen 'morski pas' u Karlobagu 00:37

VIDEO Ni kiša nije pokvarila zabavu Hrvata! Pogledajte kako feštaju uoči susreta s Albanijom

HAMBURG - Na tisuće hrvatskih navijača stiglo je u Hamburg uoči sutrašnje utakmice s Albanijom. Ni kiša nije pokvarila provod Hrvatima koji slušaju domoljubne pjesme i nadaju se pobjedi Hrvatske nogometne reprezentacije nakon nedavnog poraza od Španjolske. Ulice Hamburga prekrile su 'kockice', dok se u ugostiteljskim objektima ore navijačke pjesme, ali i domoljubne od Thompsona i Škore.

Pokretanje videa...

Navijači u Hamburgu 01:09

Pivo skuplje od hot doga? Evo kakve su cijene ispred stadiona

Na desetke tisuća hrvatskih navijača bilo je ispred stadiona u Berlina, a ono što su tamo imali prilike isprobati, čitaj jesti i piti, nije ih previše oduševilo, pogotovo kada su cijena u pitanju...
VIDEO

VIDEO Dalić odlučio napraviti promjenu uoči Albanije, igrači odradili posljednji trening...

Neuruppin - Uobičajena je praksa da reprezentacije posljednji trening uoči utakmice odrade na stadionu na kojem će igrati, ali Zlatko Dalić ovaj put se odlučio za nesvakidašnji potez. Hrvatska reprezentacija je posljednji trening odradila u svom kampu u Neuruppinu kako bi imala maksimalan mir, a nije bilo Nikole Vlašića koji je napustio momčad zbog ozljede. Navečer će igrači otputovati u Hamburg pa će potom izbornik u 20 sati imati press konferenciju. Utakmica protiv Albanije počinje u srijedu od 15 sati

Pokretanje videa...

Neuruppin: Trening hrvatske nogometne reprezentacije u kampu uoči utakmice s Albanijom 03:08

VIDEO Snimili rijetku jedinku periske kraj Lastova: 'Zato je važno čuvati podvodni svijet'

LASTOVO - Perisku su pronašli i snimili prošlog tjedna, u blizini otočića Veji Maslovnjak, čuvarica prirode Ivana Legetar i instruktor ronjenja Goran Butajla. -Za razliku od plemenite periske (Pinne nobilis), Pinna rudis živi u pukotinama stjenovitog dna, ima robusnije bodlje smještene u pet do osam redova te je tamnije boje. Obje vrste obitavaju na dubinama do 60 metara. Ovo otkriće podsjeća nas na važnost očuvanja našeg podvodnog svijeta i prirodne baštine-, napisali su iz Parka prirode Lastovsko otočje.

Pokretanje videa...

U blizini otočića Veji Maslovnjak, čuvarica prirode Ivana Lagetar i instruktor ronjenja Goran Butajla uočili su rijetku živu jedinku periske Pinne rudis 00:47

VIDEO Sudar u Zagrebu: 'Auti su razvaljeni! Kaos je jer tramvaji ne voze. Stvaraju se gužvetine'

ZAGREB - Na križanju Ilice i Ulice Janka Grahora u utorak oko 8 sati sudarila su se dva automobila: Ovdje je kaos. Ne voze tramvaji. Počele su se stvarati ogromne kolone. Oba auta su skroz razvaljena, a stigla je i Hitna pomoć, kazao je čitatelj. Iz policije kažu da je, prema za sad dostupnim informacijama, u nesreći nastala samo materijalna šteta

Pokretanje videa...

Prometna nesreća na križanju Ilice i Grahorove ulice 00:18

VIDEO U centru Hamburga otac i kći razvili hrvatsku i albansku zastavu: Snašli smo se za karte

HAMBURG - Na glavnom trgu u Hamburgu posebno su se isticale dvije zastave - jedna albanska i jedna hrvatska. Laura i njen otac Fabijan ponosno su držali ove zastave visoko u zraku. "Snašli smo se za karte. U Albaniji sam rođen, ali krv je hrvatska. ⁠Utakmica je tvrda. Za mene neka dobije najbolji! Hrvatska i Albanija imaju dobre igrače. Mislim da će biti 0-0 ", rekao je.

Pokretanje videa...

Hamburg: Hrvatska i albanska zastava u središtu grada 04:32