Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Provedite svoj godišnji odmor na stazama grofa Drakule

Provedite svoj godišnji odmor na stazama grofa Drakule
1

Domovina princa tame, grofa Drakule, nalazi se u Transilvaniji, a u dvorcu gdje ga je Matija Korvin zatočio na dva mjeseca, još se za punog Mjeseca čuju njegovi koraci

VIDEO

Kad je 1462. turski sultan Mehmed II krenuo u osvajanje mračnog dijela Europe, Transilvanije, na maglovitom bojištu kraj Tirgovista dočekalo ga je više od 20.000 zarobljenika nabijenih na kolac. Krvoločno iznenađenje priredio mu je Vlad Tepeš Drakula, tadašnji vladar srednjovjekovne Vlaške. Strah i nevjerica sultana odvratili su ga od pohoda. 

Upravo prema predlošku ovoga surovog tiranina, Bram Stoker napisao je roman o kultnom vampiru Drakuli koji i danas potpiruje kolektivnu svijest Europe. Stoker nije niti pomišljao da će cijeli svijet, gotovo trenutačno, prihvatiti mit o besmrtnoj duši žednoj krvi koja i dan-danas nemirno luta tajanstvenim liticama Rumunjske. 

Posebnu pozornost turista privlači raskošni dvorac Bran, koji neodoljivo podsjeća na zapise iz romana. No istina je da je Tepeš u Drakulinu dvorcu proveo tek oko dva mjeseca, i to kao zarobljenik ugarskoga kralja Matije Korvina. Za razliku od ostalih prostorija, tamnica u kojoj je 1462. Drakula boravio otvorena je samo mjesec dana u godini. Turisti tad čuju kako za punog Mjeseca koraci princa tame odzvanjaju kamenim pločama Brana.

Povijesni Drakula uveo je red i zakon u Vlašku

Uvjeren u djelotvornost vlastitih zakona, Vlad Tepeš postavio je zlatni vrč na glavni trg u Tirgovistu, gradu u kojem je vladao. Iz vrča su mogli piti svi, no nitko ga nije smio maknuti s mjesta, što se prema povijesnim izvorima nije niti dogodilo.

Top - destinacije za susret s vampirima

Vampiri i drakule nisu samo opsesija Zapada. U Maleziji i Indoneziji ljudi dijele legendu o ženi koja je umrla tijekom porođaja, a zatim preuzela formu nadnaravnog bića koje noktima probada muškarce i pije njihovu krv. Na otoku Borneu muškarci zato trebaju biti uvijek na oprezu. No tragovi krvi na kraju ipak vode u Rumunjsku.

Predsjednik Nicolae Ceausescu pokušao je iskoristiti popularnost i folklor grofa Drakule tako što ga je proglasio narodnim herojem i uzorom prema kojem će uvesti red i zakon u posrnulu državu. Ipak, Rumunji su prepoznali kako Ceausescu, za razliku od Drakule, ne pije krv samo svojih neprijatelja nego i vlastita naroda, pa su njega

Drakula je mučiti naučio od Turaka

Povijesni grof Drakula, Vlad Tepeš, cijelog se života borio protiv najezde Turaka. Jezivu sklonost kažnjavanju nabijanjem na kolac razvio je dok je kao dječak služio na turskom dvoru. 

Šišmiši vampiri sišu krv životinja i ljudi

Legenda o drakuli i vampirima neodvojiva je od šišmiša vampira koji piju krv. U Brazilu i Venezueli bilo je slučajeva kada su sisali krv ljudi. Najviše ih ima na obalama Kostarike.

"Sumrak saga" je oživjela gradić Fork

Stephanie Meyer vampire iz "Sumrak sage” smjestila je u gradić Fork u državi Washington. Teško pogođen recesijom, gradić se okrenuo turizmu te danas živi od priča o vampirima.

Drakula je u savezu sa sotonom

Kultno ime Drakula Vlad je naslijedio od oca, koji je pripadao viteškom redu Societas Draconis (Red zmaja). Drac na rumunjskom znači zmaj, ali i vrag, pa je Vlad zapravo “đavolji sin”.

Svidio mu se život u milijunskom gradu

Nakon Transilvanije Drakula iz Stokerova romana kratko vrijeme živio je u Londonu. Njegov brlog na groblju i u obližnjoj šumi Highgate danas je nezaobilazna turistička atrakcija.

Vampirica iz "Drakule" luta San Franciscom

Svake subote u Nob Hillu, povijesnom dijelu San Francisca, započinje turistički obilazak mjesta na koje dolazi i vampiri. Vampirica iz “Drakule” Mina Harker tamo još traži žrtve.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam