Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Provjereni Oprahini savjeti za bolji i sretniji život

Provjereni Oprahini savjeti za bolji i sretniji život
2

Ono u što sam sigurna knjiga je koju je najslavnija američka televizijska voditeljica Oprah Winfrey proteklih mjeseci u velikoj diskreciji pripremala sa svojim timom

VIDEO

Ono u što sam sigurna knjiga je koju je najslavnija američka televizijska voditeljica Oprah Winfrey proteklih mjeseci u velikoj diskreciji pripremala sa svojim timom. Zamišljena je kao iznimno zanimljiv dar za žene koje prate njezin rad, poštuju je i vole: knjiga u kojoj je Oprah Winfrey iznijela svoje misli i savjete za ispunjen i sretan život. Objašnjavajući u uvodu kako je knjiga nastala, slavna voditeljica istaknula je:

"Bilo je to 1998., promovirala sam svoj film Voljena u intervjuu koji je vodio ugledni, pokojni filmski kritičar Chicago Sun-Timesa Gene Siskel, i sve je išlo po planu sve dok me na samom kraju nije upitao: 'Reci mi, u što si posve sigurna?'
'Uhhhhh, u vezi s ovim filmom?' zamucala sam, svjesna da ga zanima nešto važnije, dublje i složenije, no pokušala sam malo odugovlačiti dok ne smislim koliko-toliko smislen odgovor.
'Ne' rekao je. 'Znaš na što mislim – u što si sigurna o sebi, svom životu, bilo čemu, svemu…'
'Uhhhhh, sigurna sam u… uhhh… sigurna sam u to da moram još malo o tome razmisliti, Gene.'

Šesnaest godina i puno razmišljanja kasnije to mi je postalo središnje pitanje u životu: Na kraju svega, u što sam ja doista sigurna? O tome sam pitanju pisala u svakom broju časopisa O, štoviše, Ono u što sam sigurna naziv je moje mjesečne kolumne – a, vjerujte mi, i dalje ponekad teško dolazim do odgovora. U što sam sigurna?"

Kad je odlučila objaviti ovu knjigu, pregledala je svoje kolumne i izabrala najbolje dijelove a tome kaže:"Dok budete čitali sve pouke s kojima sam se ja mučila, zbog kojih sam plakala, bježala od njih, vraćala im se, mirila se s njima, smijala se zbog njih i u konačnici u njih postala sigurna, nadam se da ćete si početi postavljati to pitanje koje je meni tada postavio Gene Siskel. Znam da ćete tada pronaći nešto fantastično jer pronaći ćete sebe."

Ovim svojim malim „vodičem kroz život“ Oprah kroz svoja iskustva, uspone i padove vodi pozitivnom stavu prema svim ljudskim vrlinama i manama, onomu što svaka žena nosi u sebi i kako utječe na svijet oko sebe. Tim uvjerljivije jer je dobro poznato kako uspjeh Oprah nije postigla preko noći te da je imala izuzetno teško djetinjstvo. Stoga joj je i bila želja da pokaže kako da u sebi pronađu mir i zadovoljstvo i kako da upoznaju same sebe. Svaka njezina situacija, koliko god možda konkretno strana i daleka bila, doziva bezbroj slika i priča te potiče na preispitivanje vlastitih spoznaja. Kako ona sama kaže:

"Ako smatrate da vam nešto nedostaje u životu ili da ne dobivate ono što zaslužujete, sjetite se da ne postoji cesta od žute cigle kao u Čarobnjaku iz Oza. Vi vodite svoj život; ne on vas."

Zanimljivo, tijekom priprema ove knjige voditeljica je zabranila svaki celebrity publicitet jer je njezina želja bila da to bude intimna knjiga kojom se jedna žena obraća drugima pomažući im da budu sretne i zadovoljne svojim životom, svojim tijelom, svojim vezama i prijateljstvima. Hrvatski prijevod u izdanju Profila objavljen je paralelno sa svjetskom premijerom knjige.

20 stvari u koje je Oprah u potpunosti sigurna:

1. Sve se vraća, sve se plaća. (To je moj glavni moto.)
2. Vi ste tvorci vlastita života. Ne dopustite drugima da pišu scenarij.
3. Što god da su vam napravili u prošlosti, to nema moć u sadašnjosti. Vi sami tomu dajete na važnosti.
4.Kad vam ljudi pokažu tko su, vjerujete im na prvu. (Lekcija Maye Angelou)
5. Nerviranje je gubitak vremena. Iskoristite istu energiju tako da nešto napravite oko toga što vas nervira.
6. Ono u što vjerujete ima veću moć nego ono o čemu sanjate, što priželjkujete ili čemu se nadate.
7. Ako je jedina molitva koju izgovarate – hvala, to je dovoljno. (Njemački teolog i humanist Meister Eckhart)
8. Sreća koju osjećate neposredno je vezana s ljubavlju koju dajete.
9. Promašaj je upozorenje da se okrenete u drugom smjeru.
10. Ako izaberete opciju koja ide protiv svega što drugi vjeruju, svijet neće propasti.
11. Vjerujete svojim instinktima. Intuicija ne laže.
12. Volite sebe, a onda naučite širiti tu ljubav u svakom susretu s drugim ljudima.
13. Dopustite da strast bude motor vaše profesije.
14. Pronađite način da bude plaćeni za posao koji volite. Svaki ček koji dođe bit će bonus.
15. Ljubav ne boli. To je jako dobar osjećaj.
16. Svaki dan donosi priliku za novi početak.
17. Majčinstvo je najteži posao na svijetu. Žene svugdje moraju to govoriti.
18. Sumnja znači: Nemoj. Ne miči se. Ne odgovaraj. Ne srljaj.
19. Kad ne znate što biste, umirite se. Odgovor će doći.
20. Nevolja ne traje zauvijek. (Stih iz crnačke duhovne pjesme koji priziva još jedan moj omiljeni stih: I ovo će proći.)

Svjetsku slavu Oprah je donio poznati The Oprah Winfrey Show, koji je uređivala i vodila od 1986. do 2011. godine. Već prve sezone prikazivanja taj je show imao u prosjeku 10 milijuna gledatelja na 120 različitih TV programa i zaradio je 125 milijuna dolara, od čega je 30 milijuna pripalo voditeljici. Oprah je uskoro postala vlasnica prava svoga showa te je u tu svrhu osnovala i vlastitu produkcijsku kuću Harpo Productions. Osim uredničkog i voditeljskog posla na televiziji Oprah Winfrey nastavila se baviti glumom, no njezin je najveći angažman u dobrotvornom i aktivističkom radu diljem cijelog svijeta, a posebno u Sjedinjenim Državama i u Africi. Prikuplja novac za potrebite, sama donira velike svote, gradi škole za djevojke u Južnoafričkoj Republici, potiče ljude na obrazovanje, a posebice na čitanje, bori se za prava žena i djece. Godine 2013. Oprah Winfrey dobila je najveće priznanje koje američki građanin može dobiti – predsjednik Obama odlikovao ju je Predsjedničkom medaljom za slobodu (Presidental Medal of Freedom). U posljednjoj emisiji svog čuvenog showa sa svojim gledateljima je podijelila ono što sigurno zna o trudu da stvari u svom životu promijenite nabolje.

Pratite nas na Facebooku.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan
RAZLIČITO RAČUNANJE

Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan

Zbog razlike u računanju, pravoslavni Uskrs najčešće pada tjedan dana nakon katoličkog i protestantskog, no ove godine je nakon čak pet nedjelja. Iduće godine će se računanja poklopiti