Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Prozirni javni zahodi u Japanu: 'Nema šanse da uđem u njega'

Prozirni javni zahodi u Japanu: 'Nema šanse da uđem u njega'

Prolaznici su podijeljeni oko ovih prozirnih toaleta, jednima je to fantastična ideja dok drugi strahuju da se nešto ne poremeti dok obavljaju nuždu pa u sekundi njihova intima bude izložena javnosti

VIDEO

Nalaze se u Tokiju i prilično šokiraju prolaznike koji bi rado obavili nuždu, no ne znaju o čemu se radi. Prozirne javne zahode dizajnirao je nagrađivani arhitekt Shigeru Ban.

Ipak, intime u njima postoji zahvaljujući 'pametnim staklima' koja se zatamne čim netko uđe u zahod i zaključa vrata. Kad se vrata otključaju, staklo opet postane prozirno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Otanya (@otanya1050) on

Arhitekt kaže kako ovakvi javni WC-i imaju dvije prednosti - bez ulaska u zahod možete provjeriti koliko je čist i iz daleka vidite je li slobodan za upotrebu ili je netko već unutra.

Također, kako su postavljeni u parkovima i noću osvijetljeni, ovi toaleti služe za osvjetljavanje te kao dekoracija jer izgledaju kao 'prekrasni veliki fenjeri'.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ELLE Decoration Vietnam (@elledecorationvn) on

Ovakva stakla inače se koriste na nekim poslovnim zgradama kojima povremeno treba privatnost pa postoji opcija zatamnjivanja. Tajna je u tome, kaže, što električna energija tako djeluje na staklo da na neki način presloži kristale u njemu pa iz prozirnog postane neprozirno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Campbell Argenzio (@campbellargenzio) on

Prolaznici su podijeljeni oko ovih prozirnih WC-a, jednima je to fantastična ideja dok drugi strahuju da se nešto ne poremeti dok obavljaju nuždu pa u sekundi njihova intima bude izložena javnosti. 

Projekt 'osvježavanja javnih zahoda' potaknula je grupa 'Nippon Foundation' kada je zatražila od 16 dizajnera i arhitekata da osmisle nove dizajne za poboljšanje imidža javnih toaleta u Tokiju.

Naime, do 2017. godine 40 posto javnih zahoda u Japanu bili su zapravo čučavci, što je uobičajeno u Aziji, no mnogim stranim turistima to zna biti čudno jer 'nikada nisu vidjeli da netko obavlja nuždu iznad rupe napravljene u zemlji', kako su neki komentirali.

Od 2017. do lanjske godine napravljeno je preko 300 modernijih javnih zahoda, a cilj je jednog dana zamijeniti sve čučavce.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'