Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Prvi pregled: Kod ginekologa već nakon prve mjesečnice...

Prvi pregled: Kod ginekologa već nakon prve mjesečnice...
1

Iako su preporuke liječnika drukčije, djevojke na prvi ginekološki pregled dolaze nakon što stupe u spolne odnose i suoče se s nekom od spolnih bolesti ili upala

VIDEO

Nema strogo određenog pravila kad bi djevojka prvi put trebala otići na ginekološki pregled, ali je svakako poželjno da to bude nakon što dobije prvu menstruaciju. 

Tad je važno da djevojka zna na koji način funkcionira njezino tijelo, ali i da bude svjesna da može ostati trudna. Ginekologinja Ulla Marton tvrdi da bi prvi ginekološki pregled svakako trebao biti prije nego djevojka postane spolno aktivna da bi se upoznala s mogućnostima kontracepcije i spolno prenosivih bolesti.

- Odlazak ginekologu važan je za djevojke, ali i za njihove roditelje jer se tako gradi odnos obostrana povjerenja - pojasnila je primarijus Ulla Marton i dodala da se, zahvaljujući novim tehnološkim dostignućima, danas vrlo jednostavno pregledavaju djevojke koje nisu imale spolni odnos. Riječ je o pregledu tzv. transabdominalnom ultrazvučnom sondom koja se prislanja izravno na trbušnu stijenku. Tako  se pregledavaju maternica i jajnici, a pacijentica se pogledom na ekran ultrazvučnog aparata upoznaje sa svojim spolnim organima, njihovim izgledom i položajem u tijelu. 

- Ako se djevojčica ili djevojka roditeljima potuži na pojačani iscjedak iz rodnice ili na pojačani svrbež stidnice, roditelji to nikako ne bi trebali zanemariti i odvesti je ginekologu koji će uzimanjem obrisa sa stidnih usana i predvorja rodnice utvrditi uzrok tih problema - pojasnila je Marton. 

Ako je menstruacijski ciklus u djevojke kraći od 21 ili dulji od 35 dana također bi trebalo zatražiti ginekološku pomoć jer se rijetko ciklus regulira sam od sebe. Osjeća li djevojka tijekom menstrualnog krvarenja i jaku, neugodnu bol, odlazak liječniku ne treba odgađati. 

- Djevojci koja je spolno aktivna prije samog pregleda liječnik treba objasniti kako se način pregled izvodi - rekla je Marton i dodala da bi svaka djevojka prije prvog odlaska u ginekološku ordinaciju trebala sastaviti niz pitanja na koja joj ginekolog može dati odgovor, a tiču se kontracepcije, spolnih bolesti, mogućnosti začeća... Pritom je važno da je djevojka iskrena i da kaže ginekologu ako je već imala spolni odnos te koji je osnovni razlog njezina dolaska, što će olakšati njihovu komunikaciju. 

- Preporuka je da djevojke bilježe kad su prvi put dobile menstruaciju, koliko im ciklusi u prosjeku traju, imaju li obilna i bolna krvarenja te koriste li kakve lijekove - kazala je Marton i dodala kako je vrlo važno da s djevojkom na njezinom prvom ginekološkom pregledu kao podrška i pratnja bude majka. 

Majke, recite kćerima unaprijed kako izgleda ginekološki pregled

Spekulum koji se uvodi u rodnicu omogućuje uzimanje obriska grlića maternice s pomoću štapića i špatule za papa-test i mikrobiološku ocjenu iscjetka rodnice. Nakon nježna rastvaranja stidnih usana, u rodnicu se uvode prsti u sterilnim rukavicama i opipavaju organi.

Svega 20% djevojaka zna proceduru prvog ginekološkog pregleda

Prvi pregled u djevojke koja je spolno aktivna uključuje papa-test i ultrazvučni pregled. Stručnjaci tvrde da je samo 20% djevojaka upoznato s detaljima prvog pregleda.

Svaka promjena partnera je uvjet za odlazak ginekologu

Nakon prvog pregleda, ako je sve u redu, kontrolni se papa-test radi unutar šest mjeseci, a potom nakon godinu dana. Ako je test loš, može se ponavljati do četiri puta na godinu. 

"Sve ranije fizički sazriju i stupaju u spolne odnose"

Iako bi djevojčice i vrlo mlade djevojke na prvi ginekološki pregled trebale otići prije nego postanu spolno aktivne, u praksi to pravilo slijedi samo mali broj djevojaka.

- Na prvi pregled uglavnom dolaze mlade djevojke koje su već stupile u spolne odnose i nakon što su se suočile s određenim problemima poput upala ili spolnih bolesti - rekao je ginekolog Mislav Luka Domljan iz Klinike za dječje bolesti u zagrebačkoj Klaićevoj ulici. Napominje da djevojčice u dobi do 10 godina na prvi ginekološki pregled primarno dolaze zbog nekog zdravstvenog problema, poput upala ili srašćivanja spolovila. U pubertetu pak najčešće dolaze zbog nepravilnih krvarenja, planiranja spolnih odnosa i slično. 

Prvi ginekološki pregled, kazao je Domljan, posve je bezbolan. Uglavnom se pregleda vanjsko spolovilo djevojke zbog mogućih anomalija i nepravilnosti te opipa djevojčičin trbuh. Ako još nije imala menstruaciju, a osjeća neobične bolove u trbuhu, nužno je pregledati i prohodnost njezina himena ili djevičnjaka, što je također bezbolno. Štapićem koji na gornjoj strani ima vatu pokuša se proći kroz himen u rodnicu i vidjeti je li rodnica uredne veličine, a prije svega je važno da djevojke znaju kako se ginekološki pregled obavlja.

Dobro je znati

Pacijentice treba upoznati s ginekološkim pregledom i reći im da će morati sjesti na ginekološki stol kako bi se detaljno moglo pregledati vanjsko spolovilo. Trebaju znati i da se rodnica pregledava uvođenjem ginekološkog instrumenta tzv. spekuluma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja: Rak će otplatiti dug, a Vage imati uspjeha u ljubavi
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja: Rak će otplatiti dug, a Vage imati uspjeha u ljubavi

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje