Tijekom prženja se u hrani oslobađaju kemikalije koje utječu na kontrolu šećera u krvi i povećavaju rizik od šećerne bolesti osobito kod pretilih žena i starijih od 25 g.
Pržena hrana udvostručuje rizik od dijabetesa u trudnoći
Žene koje u trudnoći svakodnevno jedu prženu hranu imaju dvostruko veći rizik od gestacijskog dijabetesa, utvrdili su znanstvenici sa Sveučilišta Harvard koji su analizirali zdravstvene kartone 15.027 žena. Veći rizik imaju pretile žene, trudnice starije od 25 godina i one koje imaju genetske predispozicije.
Gestacijski ili trudnički dijabetes vrsta je šećerne bolesti koja nastaje u trudnoći, pogađa jednu od 20 trudnica i ako se ne liječi može izazvati komplikacije kod majke i djeteta. Može izazvati preuranjeni porod, povećanu tjelesnu težinu kod novorođenčeta pa čak i smrt.
Ova se bolest javlja zato što trudnice ne proizvode dovoljno inzulina, što povećava razinu šećera u krvi. Tijekom prženja se u hrani oslobađaju kemikalije koje utječu na kontrolu šećera u krvi, piše Daily Mail.
- Tijekom prženja oslobađaju se štetne kemikalije i transmasnoće koje oslabljuju efekt inzulina u tijelu. Simptomi su pojačana žeđ, umor i stalno mokrenje - istaknula je voditeljica istraživanja dr. Cuilin Zhang.