Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pukotine/PKTN - nova digitalna platforma za pomoć mladima

Pukotine/PKTN - nova digitalna platforma za pomoć mladima

Platforma je nastala kao odgovor na potrebe mladih u Hrvatskoj utvrđene istraživanjem 'Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj' koje je obuhvatilo više od 10.000 srednjoškolaca

VIDEO

Zagrebački Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, uz podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, pokrenuo je digitalnu platformu Pukotine/PKTN, koja mladima nudi stručnu pomoć u problemima tipičnima za njihovu dob, poput prekida, usamljenosti ili anksioznosti.

POGLEDAJTE VIDEO: Posebna poruka premijera mladima

Pokretanje videa...

Plenkovićev apel mladima 00:52

Platforma je zamišljena kao navigacija kroz odrastanje mladima te odraslima, kroz razne teme i pitanja koja su karakteristična i važna za mladenačko razdoblje, izvijestili su s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta te podsjetili kako se mladi suočavaju s brojnim izazovima, a sada im je pandemija učinila život još zahtjevnijim.

Koristeći mladima blisku interaktivnu tehnologiju, društvene mreže, foto i video materijale, Pukotine/PKTN obrađuju teme koje mlade zanimaju, brinu i inspiriraju, kao što su: kako preživjeti prekid, kako se nositi s usamljenošću, što napraviti kada su anksiozni, kako nas može pogoditi siromaštvo, što s gubitkom, kako pripadati i druge.

PKTN platforma okuplja interdisciplinarni tim znanstvenika, psihoterapeuta, stručnjaka i kreativaca koji prateći potrebe mladih, njihovih roditelja i nastavnika te u interakciji s njima kreiraju sadržaje i preventivne aktivnosti usmjerene na promociju pozitivnog razvoja mladih.

Ilustracije žena

Platforma je nastala kao odgovor na potrebe mladih u Hrvatskoj utvrđene istraživanjem 'Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj' iz 2018. i 2019. u kojem je sudjelovalo 10.138 srednjoškolaca iz pet hrvatskih gradova.

Rezultati su pokazali da u razredu od 30 učenika srednje škole svaki treći adolescent pije jednom tjedno ili češće, a dvoje koriste marihuanu. Uz to, svaki treći adolescent ima ozbiljne simptome anksioznosti i stresa, svaki četvrti ima ozbiljne simptome depresivnosti, a gotovo devet posto mladih izjavilo je da je napravilo plan samoubojstva.

Polovica mladih zabrinuta je promjenama u svom tjelesnom izgledu, imaju poteškoće u odnosima s vršnjacima, pogođeni su financijskim problemima obitelji te često doživljavaju sukobe među roditeljima.

Kroz sadržaj, njeguje se stajalište da mladi imaju snage i kompetencije biti odgovorni i kritični članovi društva, podržava se razvojna ranjivost njihovih godina i potencijal koji iz nje izranja.

Dugoročno, okupljeni PKTN tim kreirani će sadržaj zajedno s mladima razvijati u znanstveno utemeljene online programe koji su usmjereni na promociju pozitivnog razvoja adolescenata, stoji u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa