Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Putevi sladokusaca vode u Rijeku, Mallorcu i daleki sjever

Putevi sladokusaca vode u Rijeku, Mallorcu i daleki sjever
1

Marunada u Lovranu našla se na svjetskoj top-listi najfestivala, a ne propustite ni najljući sajam papričica u Francuskoj ni kušanje skulptura od jabuka u Švedskoj

VIDEO

Jedna od najkvalitetnijih vrsta maruna može se pronaći u Hrvatskoj, pobliže u Lovranu, gdje je tradicionalno godišnje slavlje maruna već počelo. Prepoznale su je i svjetski poznate novine - britanski Guardian, Observer i Conde Nast Traveller, koji ove jeseni predlažu čitateljima da obvezno posjete istarski grad i uživaju u jednom od najboljih festivala hrane. Lovranski maruni su jedna od najkvalitetnijih vrsta kestena na svijetu. 

Ta endemska sorta nastala je križanjem kestena s Dalekog istoka, koje su s dalekih putovanja donosili lovranski pomorci i autohtonih vrsta kvarnerskoga kraja. U Lovranu i okolnim selima moći će se kušati domaći, slatki i slani specijaliteti kakve su pripremali “naši stari”, ali u izobilju uvijek ima i kvalitetne rakije od kestena i mirisnog meda prepoznatljive arome. I Talijani su jako ponosni na kestene i orahe, pa su im posvetili nekoliko dana sredinom studenog u planinskom Aritzu. U srcu regije Barbagije, smještene na središnjem dijelu Sardinije, održava se jedan od najslasnijih europskih festivala.

Festival njegova veličanstva luka

Čak je i Goethe hvalio jesenski festival luka u Weimaru. Jedan od najstarijih u Europi, održava se više od 350 godina. Na tri dana Weimar postaje šaroliko središte trgovaca, glazbenika i ljubitelja dobre zabave koji udruženim snagama slave luk, koji od povrća prerasta u “njegovo veličanstvo”.

Proslava ljutih papričica iz Meksika

Baskijski Espelette na jugozapadu Francuske svake jeseni postaje jedno od naljućih mjesta u Europi. Temperamentni Francuzi od 23. do 24. listopada slave ljutu papričicu. Tada sve kuće okite vatrenocrvenim ruhom, a lokalno stanovništvo u nedjeljno jutro tradicionalno odlazi na misu. 

Slatke skulpture i umjetnost od jabuka

U Kiviku na jugu Švedske početkom jeseni slave se jabuke i kreativnost još od 1988. godine kad su berači slavili završetak radova. Popularni sajam specifičan je po umjetnosti slaganja skulptura, mozaika, slika i fotografija. Domaćim izlagačima mogu se pridružiti zainteresirani iz cijelog svijeta u rezbarenju voćnih umjetničkih djela, ali i kušanju specijaliteta.

Festival maslina i dobre kapljice

Festival vina i maslinova ulja održava se u Rijeci 18. i 19. prosinca. Udruge maslinara i vinogradara predstavljat će najukusnije proizvode. Prošle godine sudjelovalo je 47 vinara, koji su predstavili više od 200 kvalitetnih vina - a moglo se ponešto i naučiti na zanimljivim i inspirativnim predavanjima.

Tri slatka grada na sjeveru Europe

Jesenski sajam slastica u Švedskoj održava se u tri grada. U Stockholmu vrijedi posjetiti Nordijski muzej, gdje će vrsni slastičari pokazati slatka umjetnička djela, a u Slagthusetu se mogu poslušati predavanja o povijesti čokolade. U Gothenburgu je tema organska, a organiziran je i tematski modni show.

Bogata tradicija maslina na Mallorci

Caimari na španjolskoj Mallorci najpoznatije je po maslinovu ulju, koje se proizvodi još od doba drevnih Rimljana. Može se kupiti na štandovima po cijelom otoku, no 13. i 14. studenog domaći slave masline. Rukotvorine i razni umjetnički predmeti od maslinova drveta prodaju se na svakom koraku, kao i smokve te bademi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom
AKO VAM NEŠTO ZATREBA

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Odlični savjeti kako potaknuti rajčice da daju više plodova
SAVJETI STRUČNJAKA

Odlični savjeti kako potaknuti rajčice da daju više plodova

Sadnice smjestite u sunčani dio vrta i pazite da ih ne stavite preblizu jednu drugoj jer vole prozračnost. Imajte na umu da postoje prirodna sredstva za zaštitu
Srodna duša za svaki znak: Lav i Vaga su moćan par, a Djevica i Jarac nebeska kombinacija
ZAPISANO U ZVIJEZDAMA

Srodna duša za svaki znak: Lav i Vaga su moćan par, a Djevica i Jarac nebeska kombinacija

Ovan ima čak tri potencijalno savršena partnera za dugu i sretnu vezu, a slično je i kod Bika. No, ima onih kojima je samo jedan znak najbolji izbor za pravu ljubav punu razumijevanja i strasti