Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
36 komentara

Rađali tuđu djecu: Pomiješali su embrije u klinici za oplodnju

Anni and Ashot Manukyan iz SAD-a žrtve su strahovite greške laboratorija za potpomognutu oplodnju. Otkrili su kako je njihovog sina rodila druga žena, pa su zatražili skrbništvo

Foto: YouTube
36 komentara

Armensko američki par iz Glendalea novinarima je ispričao kako su lani bili na postupku potpomognute oplodnje u klinici CHA Fertility Center u LA-u. Riječ je multinacionalnoj kompaniji s uredima i laboratorijima diljem svijeta. Implantirali su im dva embrija, ali postupak je bio neuspješan i nije rezultirao trudnoćom.

lapanchinadimariella.forumfree NOVI ZELAND Lažirala trudnoću, pa nakon devet mjeseci otela tuđe dijete

Nekoliko mjeseci poslije, u travnju, pozvali su ih da dođu u centar na rutinsku godišnju kontrolu gdje su im uzeli uzorke DNK iz usta. Sljedećeg dana su ih ponovo pozvali. Liječnik i psiholog su im rekli da zapravo nije bila riječ o rutinskom pregledu nego o DNK testiranju kako bi ustanovili da su oni biološki roditelji djeteta drugog para koji su također bili klijenti laboratorija.

Foto: YouTube

Dječak se rodio krajem ožujka u New Yorku. Njihov sin Alec imao je šest tjedana kad su ga prvi put vidjeli u predvorju hotela. Dodatno, Anni i Ashot imaju sedmogodišnju kćer, a sada strahuju da postoji mogućnost kako je još jedno njihovo dijete rođeno negdje diljem zemlje. U srijedu su podignuli tužbu protiv CHA, a nakon šest tjedana uspjeli su dobiti skrbništvo nad malenim Alecom te su ga krajem svibnja doveli kući, piše Daily Mail.

Foto: Dreamstime

- Ništa oko sebe nisam čula kad su mi rekli da je moje dijete rodila druga žena. Ti prvi momenti s bebom su važni za povezivanje, a ja se nisam povezala sa svojom bebom, nisam je osjetila u sebi, nisam ga mogla držati. Čak nisam bila tamo kad se rodio, prisjetila se Anni dodajući kako ne razumije zašto se to dogodilo.

Foto: Dreamstime

- Jaka sam iako me sve ovo na dnevnoj razini teško pogađa. Nadam se da nitko neće prolaziti ovo kroz što je prolazila naša obitelj, nastavila je.

Čim su doznali u travnju da imaju dijete, Anni i Ashot pokušavali su doći do malenog. Iz klinike im nisu htjeli dati nikakve podatke o paru koji ga je podizao, pa se zbog stresa Anni razboljela i završila u bolnici. Na kraju su otišli u New York te dva tjedna proveli na obiteljskom sudu. Sudac im je nakon šest tjedana omogućio skrbništvo.

Anni se onesvijestila. Tada su tek dobili mogućnost susresti se s Alecom i korejsko američkim parom kojima su, pričaju, iznimno zahvalni i istovremeno im je užasno žao zbog svega.

B.Ščitar/Pixsell | Autor: B.Ščitar/Pixsell Foto: B.Ščitar/Pixsell

- Takva je greška moguća u svakom laboratoriju, a naročito u laboratorijima koji imaju dnevno 20, 30 i više punkcija te gdje se postupkom od početka do kraja ne bavi isti stručnjak nego u fazama sudjeluje više djelatnika. Ipak, sigurnosni sistemi su danas toliko dobro razvijeni da se u biti ne bi smjela dogoditi ovakva greška. Svaka pacijentica ima posebnu posudicu s kodom i sve se vodi pod istim kodom. No ako imate na stolu više posudica, a ne radite jednu po jednu, zbog vremenskog pritiska može se dogoditi greška. Imali smo prije par godina u Nizozemskoj slučaj da je bijeli par nakon IVF-a dobio crnu bebu. Biologinja je zabunom kod aspiriranja sperme koristila istu špricu kod crnog i kod bijelog para, objasnio je biolog dr. Alfred Kniewald, pionir humane reprodukcije.

S njim se slaže i jedan od vodećih domaćih stručnjaka na području potpomognute oplodnje embriolog doc.dr.sc. Marijan Tandara, mag.med.biokem. Ističe kako u Hrvatskoj ministarstvo zdravstva zahtijeva strogu kontrolu sljedivosti svih uzoraka u laboratorijima.

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić

- Pacijent pri dolasku u ustanovu koja se bavi potpomognutom oplodnjom dobiva jedinstveni broj koji se vodi uz ime i prezime pacijenta. Pri dolasku u salu za postupak te kasnije prilikom transfera zametaka svaki puta se mora provjeriti ime i prezime pacijentice. U laboratoriju, svaka se epruveta obavezno označava imenom, prezimenom te identifikacijskim brojem pacijenta. U inkubatoru za zametke postoje odvojene komore, a uzorci pacijenta moraju se inkubirati u zasebnim komorama. Važno je da jedan embriolog prati cjelokupni proces rada od početka do kraja. Ukoliko više embriologa sudjeluje u tom procesu obavezno se bilježi svaki izvršeni postupak te se odrađeni postupak obavezno verificira potpisom embriologa. Svi ovi podaci pohranjuju se trajno te se u bilo kojem trenutku mogu provjeriti. Na sve to nas obavezuje Ministarstvo, pojasnio je postupak dr. Tandara dodajući kako su svi zaposlenici laboratorija uvijek svjesni težine svog zadatka i činjenice da i najmanja greška može imati nesagledive posljedice.

- Zamjene su moguće ukoliko se sljedivost tj. propisani postupak ne poštuje, ukoliko se segmenti procesa u timskom radu neispravno bilježe, a svaku sumnju u ispravnost postupka ili zamjenu uzoraka mora se prijaviti. U velikim centrima, gdje u procesu rada sudjeluje više osoba ili se čak  radi u vise smjena ovakve se stvari lakše dogode. U Hrvatskoj nema tako velikih centara, kazao je dr. Tandara.

Obitelj Manukyan iskusila je na najgori mogući način posljedice nemara laboratorija. Sina su prvi put upoznali nakon šest tjedana u predvorju hotela.

Foto: YouTube

- Tko želi na takav način susresti svoje dijete? Slomilo mi se srce, bilo je užasno. Samo se molim Bogu da nemam još negdje sina ili kćer, a ne znamo za to, kazala je novinarima Anni. Majci koja je njezinog sina nosila devet mjeseci u sebi poručuje kako se moli za nju svakog dana jer je svjesna da je ta žena žrtva kao i ona.

Foto: Dreamstime

Skandal je isplivao kad je korejsko američki par čiji su inicijali YZ i AP pokrenuo sudsku tužbu protiv CHA prošlog tjedna tvrdeći kako su rodili dvojicu dječaka neazijskog podrijetla.

Potrošili su više od 650.000 kuna na postupke potpomognute oplodnje i putovanja do CHA centra koji im se predstavio kao vodeći na tom području. Kao i kod drugih parova sa sličnim problemom, očajnički su se nadali trudnoći. Vjenčali su se 2012. godine, a do lanjskog siječnja su se nadali začeću.

PIXSELL | Autor: PIXSELL, REUTERS Foto: PIXSELL, REUTERS

U klinici su im davali hormone, vitamine i druge terapije kako bi im pomogli te su u konačnici uspjeli dobiti osam embrija. Preporuka je imati ih 12, no i ovo je s obzirom na situaciju bio zadovoljavajući broj. Iznos za svaki ciklus potpomognute oplodnje u toj klinici su plaćali oko 78.000 kuna te još oko 18.000 kuna za lijekove.

U lipnju 2018. godine su im implantirali prvi embrij, no postupak nije uspio. U kolovozu su ponovili postupak i iskoristili dva ženska embrija i bili su oduševljeni otkrivši u rujnu da su trudni te da supruga nosi blizance. Sudeći prema sudskim spisima, ostali su zbunjeni kad su na ultrazvuku vidjeli da je riječ o dječacima, jer bili su sigurni da su imali samo ženske embrije.

Foto: Dreamstime

Liječnici klinike pokušali su ih umiriti objašnjenjem da ultrazvuk nije pouzdan. U sudskoj tužbi navode kako su bili žrtve nezamislive greške te da čak nisu imali hrabrosti reći drugima o svojem strašnom gubitku. Zbog svega su ostali trajno emocionalno oštećeni te se nikada neće oporaviti, piše u sudskom spisu.

RASPLAKAO SE 'Žao mi je, niste mu otac': 32 godine podizao je tuđe dijete

Kažu da ne znaju gdje su njihovi embriji te je li kod onih koje u klinici čuvaju doista riječ o embrijima s njihovim genetskim materijalom. Iz klinike nisu komentirali slučaj. Ipak, potvrdili su kako su navedeni parovi doista bili na postupku implantacije 20. kolovoza 2018. godine. Anni kaže kako nije imala problema s povezivanjem sa svojim sinom, ali da više nikad neće biti ista.

DPA/Pixsell | Autor: DPA/Pixsell Foto: DPA/Pixsell

- Sad imam poteškoća s povjerenjem, imam barijere posvuda. Još nisam spremna razmišljati o mogućnosti da je možda negdje još jedno moje dijete, te se za sada povezujem s ovim djetetom, objasnila je. Njihov odvjetnik Adam Wolf kaže da je riječ o nevjerojatnom slučaju. - Ovaj slijed zbivanja pokazuje šokantnu nesposobnost CHA. Iako sam imao na stotine slučajeva u kojima su centri za potpomognutu oplodnju napravili neku pogrešku, ova tragedija je među najstrašnijima koje sam vidio. Anni i Ashot su im vjerovali. Zauzvrat, CHA im je ponudila laži, opravdanja i bol. Nećemo stati dok ne preuzmu odgovornost. Mislim da ima puno više pogrešaka klinika za plodnost nego što se zapravo zna, zaključio je odvjetnik. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message