Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Rade ih složne sestre Matija i Marija: Dođe ti žao da pojedeš ove preslatke medene kućice

Rade ih složne sestre Matija i Marija: Dođe ti žao da pojedeš ove preslatke medene kućice

Sestre Matija i Marija iz Našica slasticama su posvetile život, a ponosne su i na izradu pravih božićnih čudesa za koje svake godine primaju sve više narudžbi...

VIDEO

Prekrasne kolače svake godine uoči Božića izrađuju dvije sestre, 22-godišnja Matija i 17-godišnja Marija, a prije dva tjedna Matija je od majke preuzela obrt za izradu slastica, Cukeriju, gdje su se prva božićna čudesa i počela izrađivati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Sestre slastičarke 01:13

U prostorima obiteljske kuće Nekić, nedaleko od Našica, ta prava čarolija traje još od 2014. godine i u njoj sudjeluju mama Silvija, sestre Matija i Marija te brat Stjepan.

Spretne ruke ove predivne i složne obitelji godinama vrijedno izrađuju slastice za razne događaje, a u Breziku Našičkom možete ih pronaći u preslatkoj slastičarnici pod imenom Cukerija.

- U Srednjoj ekonomskoj školi koju sam pohađala morali smo napisati poslovni plan za firmu. Moja firma zvala se Cukerija pa je mama Silvija time bila inspirirana i našu malu slastičarnicu nazvala upravo tako - govori nam Matija, koja je nakon ekonomske škole išla u Osijek na prekvalifikaciju za slastičara, a njezina sestra Marija trenutačno pohađa srednju školu za slastičare u Našicama. Ideja za jestiva čudesa od medenjaka došla je od prijateljice koja je s obitelji radila u Cukeriji.

- Ona je došla kod nas u desetom mjesecu i bila puna energije. Inače je to razdoblje kad se odmaramo nakon puno posla, a ona je došla na ideju da pravimo kućice od medenjaka - prisjeća se Matija kako je započela ova čarobna priča.

Tad su ih napravile nekoliko, fotografirale ih i objavile na društvenim mrežama. Poruke zainteresiranih kupaca neprekidno su stizale i Cukerija je odjednom imala puno narudžbi.

- Imali smo jako puno posla zahvaljujući jestivim čudesima. Ljudi su ih brzo prihvatili i jako ih hvale - kaže nam Matija te dodaje kako smatra da će isto biti i ove godine, a već su sad počele pristizati i prve narudžbe.

Božićna čudesa za sada odlaze u okolicu Našica jer Cukerija nema dostavu, a kućice nisu praktične za slanje jer su vrlo krhke. Postoje tri veličine - velika koja stoji 300 kuna zbog puno detalja koje vrijedne sestre trebaju ocrtati. Standardna kućica stoji 200 kuna, a male 150 kuna, iako, kaže Matija, možda oko njih ima najviše posla jer su malene i treba biti oprezan prilikom izrade.

U tijesto za ova čudesa idu standardni sastojci - brašno, prašak za pecivo, jaje, med, začin za medenjake i soda bikarbona.

- Prije izrade same kućice i dekoracija oko nje tijesto treba odstajati minimalno tjedan dana - podijelila je s nama Matija zanimljivost oko ovog rijetkog slatkiša koji se nikad ne kvari.

Nakon toga se tijesto valja, reže i peče. Prozori kućica prave se od isomalta, zamjene za šećer koja se koristi za šećerne ukrase, a kad se tijesto ohladi i kraljevskom glazurom, odnosno tzv. royal iceom, kojim se sve dodatno ukrašava i lijepi.

Kućice su pravi hit

Zbog velikog interesa koje su izazvale prošle godine, složne sestre ove godine odlučile su sve početi na vrijeme, pa narudžbe primaju već od početka studenoga.     

Za ukrašavanje treba preciznost

Svaka kućica je drugačija, a proces ukrašavanja traje oko 45 minuta. Ponekad zna biti i dulje kad nemamo ideja, govore Matija i Marija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.
PET SRETNIKA

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.

Ako je riječ o ljubavnoj suši, određenim će se znakovima sreća ipak nasmiješiti - riječ je o onima koji će uskoro uživati u novoj, prekrasnoj romansi
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom