Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Raf Simons zatvara vrata vlastitog legendarnog brenda, no ostaje u modnoj kući Prada

Raf Simons zatvara vrata vlastitog legendarnog brenda, no ostaje u modnoj kući Prada

Nezavisni modni brendovi kao što je bio onaj popularnog Belgijanca, kojeg obožavaju ljubitelji kreativne avangarde već više desetljeća, zatvorio je vrata vlastite kompanije

VIDEO

Raf Simons nakon 27 godina zatvara vlastitu kompaniju koja je vladala svjetskom scenom avangarde te donosila inovativna svakodnevna art rješenja. Belgijanac je to objavio na društvenim mrežama, uz izjavu kako mu je kolekcija predstavljena u Londonu, za proljeće 2023. zapravo i posljednja, barem što se tiče njegova imena. No pritom ostaje kao jedna od ključnih osoba u Pradi, za koju radi nekoliko godina, uz samu Miucciu.

Reuters/Pixsell

Iako je razlog zatvaranja nejasan, mnogi nagađaju da bi to moglo biti posljedica turbulentnog financijskog tržišta s kojim se modna industrija suočava, piše Guardian.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Krojač Marin Sovar - kako nastaje muški sako 06:03

Također su tu spekulacije da se Simons želi u potpunosti usredotočiti na svoju ulogu kreativnog direktora u Pradi, uz Miucciu, koja je na početku suradnje 2020. godine izjavila kako on ima jednake kreativne ovlasti kao i ona.

Pet odličnih izložbi: Od Chanela do fotografa Richarda Avedona
Pet odličnih izložbi: Od Chanela do fotografa Richarda Avedona

Simons je od samih početaka slavljen diljem svijeta kao jedan od autora koji su promijenili svijet pret-a-portera. Postao je jedna od središnjih i najzanimljivijih modnih figura od ulaska u industriju 1995. godine te kasnije bio značajan u kućama Jil Sander, Dior i Calvin Klein.

Reuters

Tijekom karijere, Simons se etablirao kao autor s vizijom usmjerenom na mlade. Inspiriran pop kulturom i umjetnošću, njegov je rad dobio novu dimenziju. Surađivao je s brojnim umjetnicima te dok je radio za Jil Sander, odao je počast Picassu. U Dioru, dok je bio kreativni direktor svih kolekcija, inspirirao se flamanskim slikarima te radom Andyja Warhola.

Od početaka karijere nazire se stil kojim želi ići, kad je stažirao kod Waltera Van Beirendoncka, Voditelja Odsjeka za modu na Kraljevskoj akademiji likovnih umjetnosti u Antwerpenu. Istovremeno je Raf studirao industrijski dizajn i dizajn namještaja u Genku.

Motiv krila ima posebno mjesto u svijetu glamuroznog nakita
Motiv krila ima posebno mjesto u svijetu glamuroznog nakita

Kad je Van Beirendonck odveo Simonsa na njegovu prvu modnu reviju, onu Martina Margiele u proljeće 1990., stvari su se promijenile. Naime, Simons je shvatio da se želi baviti modom te je komentirao kako je do onda mislio da je moda samo glamur i šljokice. A ljubitelji avangarde znaju tko je Margiela - kralj dekonstrukcije i art mode u novije vrijeme.

Raf Simons je autor koji je zaslužan na stavljanje belgijske scene na svjetsku modnu mapu, uz autore Driesa van Notena i Ann Demeulemeester.

Kad je pokrenuo modni brend 1995. godine, Simons se fokusirao na kulturu mladih te do kraja brenda ostao vjeran novim smjerovima i novoj energiji, osluškujući što se dešava na sceni i u društvu. Kad je u kolekcijama predstavio minimalističku, užu i elegantnu siluetu za muškarce, uveo je novosti na modnu scenu. Također je za revije pozvao ne-modele, odnosno obične ljude i prijatelje. To je, naime, bilo nešto novo, revolucionarno za ono vrijeme.

Stilsko osvježenje: Mekani šal u atraktivnom tonu zelene boje
Stilsko osvježenje: Mekani šal u atraktivnom tonu zelene boje

Njegovu su veličanstvenu karijeru obilježili i angažmani na mjestu kreativnog direktora za kompanije Jil Sander, Dior i Calvin Klein prije nego što je preuzeo svoju sadašnju ulogu u Pradi.

Za svoju posljednju reviju, održanu nedavno na tjednu mode u Londonu, Simons je pozvao više od 1000 gostiju, uključujući studente mode te time još jednom dao priliku mladim ljudima da se uključe u modni proces za koji mnogi smatraju da je previše ekskluzivan. Simons je jedan od rijetkih koji shvaća snagu mladih, njihova načina razmišljanja te modnu inkluzivnost i demokratičnost, ali i snagu odjeće da sudjeluje u kritici stanja u društvu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...