Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Rak dojke najčešći je u Hrvatica, a nakon raka pluća i debelog crijeva treći maligni uzrok smrti

Rak dojke najčešći je u Hrvatica, a nakon raka pluća i debelog crijeva treći maligni uzrok smrti

Mjesec listopad je mjesec borbe protiv raka dojke tijekom kojeg se nastoji žene osvijestiti o važnosti preventivnih pregleda i samopregleda, ali izuzetno je važno i odazvati se na pozive na mamografiju

VIDEO

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u RH od kojeg obolijeva oko četvrtine žena novooboljelih od raka. Prema posljednjim podacima Registra za rak u Hrvatskoj u 2017. godini zabilježeno je 2767 slučajeva raka dojke  (stopa 132,1/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2019. godini 752 žene (stopa 35,9/100.000), piše dr. Andrea Šupe Parun iz HZJZ-a za Nacionalnu ligu protiv raka.

Rak dojke je treći maligni uzrok smrti u žena, nakon raka pluća i kolorektalnog raka. Četvrtu godinu zaredom  bilježimo pad mortaliteta od raka dojke.

POGLEDAJTE VIDEO: Tea Fijala iz Osijeka pobijedila je rak dojke

Pokretanje videa...

Tea je pobijedila rak dojke 01:26

Zajednički istraživački centar (engl. Joint Research Centre – JRC) Europske komisije objavio je procjene o opterećenju rakom u EU-27 zemljama za 2020. godinu. Navedene procjene temelje se na podacima o incidenciji raka iz populacijskih registara za rak okupljenih u Europskoj mreži registara za rak te podacima o uzrocima smrti preuzetim iz baze podataka o umrlim osobama Svjetske zdravstvene organizacije. 

U usporedbi s drugim zemljama (uporabom dobno-standardizirane stope  mortaliteta), Hrvatska je po ukupnoj smrtnosti od raka dojke ispod prosjeka EU-27 (15 zemalja ima višu stopu mortaliteta od raka dojke od Hrvatske).

Od 2006. godine u RH provodi se Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Ciljevi programa su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15-25%, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku  te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke. 

Osnovna metoda probira je mamografija - rentgenski pregled dojki kojom se mogu otkriti promjene na dojci prosječno oko dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda. Svake dvije godine u okviru programa probira na mamografski pregled  pozivaju se  žene u dobi 50-69 godina. Više od 90% bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju 96%.

Do sada su završena pet ciklusa pozivanja žena, a šesti je u tijeku te se pozivaju na mamografiju žene godišta 1950.-1969.

Godišnje se na mamografski pregled pozove oko 300.000 žena, a odaziv je prosječno za RH 60%. Raspon odaziva prema županijama kreće se između 45 i 80%, a najveći odaziv imaju Međimurska, Bjelovarsko bilogorska, Brodsko posavska i Požeško slavonska županija, i to u rasponu 70-80%. Do sada je u okviru programa otkriveno više od 6000 novih karcinoma dojke.

Uvođenjem mamografskog probira vidi se povećanje udjela slučajeva raka dojke koji su otkriveni u ranom, lokaliziranom stadiju te smanjenje onih koji su otkriveni s regionalnim i udaljenim metastazama. To je svakako jedan od razloga pada mortaliteta od raka dojke u RH uz sve bolju dijagnostiku i oblike  liječenja raka dojke, piše dr. Šupe Parun.

Zbog čega nastaje rak dojke?

Iz hrvatske Nacionalne lige protiv raka ističu da neki tumori dojke (od 5-10 %) nastaju zbog oštećenja gena,a neki pak zbog vanjskih čimbenika. Rak dojke najčešći je tumor u žena. U Hrvatskoj će svaka 10. žena oboljeti, a sve je veći broj žena mlađe dobi, čak i mlađih od 30 godina. Budući da ne postoji način da se bolest spriječi, jedini je cilj otkriti je u početnoj fazi, ističu. 



Kada tumor otkrijemo na vrijeme (veličine do 1 cm), izlječiv je u 98% slučajeva dok je 5-godišnje preživljenje kod uznapredovalog stadija bolesti od 35-75%. Naravno da je za prognozu bolesti osim veličine bitna i vrsta karcinoma, stupanj njegove zloćudnosti (gradus), proširenost u pazušne limfne čvorove, hormonski status i HER-2 status. Svi navedeni parametri važni su i za vrstu liječenja nakon kirurškog zahvata.

Rizični faktori za nastanak raka dojke: 

  • starija dob,
  • bolest u bližoj obitelji (majka, sestra, baka, teta),
  • odgađanje rađanja,
  • manji broj poroda,
  • rana prva menstruacija i kasna zadnja menstruacija,
  • hormonska nadomjesna terapija,
  • dugogodišnje korištenje oralnih kontraceptiva,
  • povećana tjelesna težina,
  •  fizička neaktivnost

Žene koje su operirale karcinom jedne dojke također imaju veći rizik da se bolest pojavi i na drugoj dojci.

Smrtnost od raka dojke može se smanjiti jedino redovitim pregledima, ističu u Nacionalnoj ligi protiv raka.

Najčešće dijagnostičke metode su klinički pregled (palpacija), mamografija, ultrazvuk dojki, citopunkcija,core biopsija (punkcija ‘debljom’ iglom).

Kako se pregledati?

Pregledavati se treba između 6. i 10. dana menstrualnog ciklusa jer je tada dojka najmanje ‘čvornata’. Samopregled dojki korisno je učiniti tijekom tuširanja. Ova metoda nije dostatna, ističu stručnjaci ali je važna jer žene mogu primijeniti promjene i novonastale kvržice što im uvelike može pomoći u ranom dijagnosticiranju. 

Pregled radite kružnim i dijagonalnim pokretima od bradavice uzduž dojke.

POGLEDAJTE U VIDEU KAKO SE PREGLEDATI I NA ŠTO OBRATITI POZORNOST:

Program pregleda za rano otkrivanje raka dojke (autor: mr. sc. Ljerka Eljuga, dr. med)

1. Žene bez pojave raka dojke u bliže rodbine
U dobi od 20-35 godina:

·         Klinički i ultrazvučni (UZV) pregled svake 1-2 godine

·         Samopregled dojki jedanput mjesečno

U dobi od 35-40 godina:

·         Klinički i UZV pregled jedanput godišnje

·         Mamografija dojki, tzv. bazični mamogram

·         Samopregled dojki jedanput mjesečno

U dobi iznad 40 godina:

·         Klinički i UZV pregled jedanput godišnje

·         Mamografija svake dvije godine

·         Samopregled dojki jedanput mjesečno

2. Žene s pojavom raka dojke u bliže rodbine

·         Klinički i UZV pregled jedanput godišnje

·         Prva mamografija s 35 godina, potom svake godine

·         Samopregled dojki jedanput mjesečno

3. Žene s liječenim rakom dojke

·         Klinički i UZV pregled dvaput godišnje

·         Mamografija jedanput godišnje

·         Samopregled dojki jedanput mjesečno

Hrvatska liga protiv raka ima i online knjižicu o Raku dojke u kojoj možete saznati detaljnije o bolesti. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju