Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
16 komentara

Rak dojke sve češći u mlađih žena, krive su moderne navike

Odgađanje majčinstva nakon 30-e i kraće dojenja povećavaju rizike od raka jer povećavaju broj menstrualnih ciklusa i izloženost estrogenu, pokretaču tumora

Fotolia
Foto: Fotolia
16 komentara

Prekomjerno pijenje, prejedanje i premalo kretanja faktori su koji doprinose povećanom broju karcinoma dojke kod žena mlađih od 50 godina, piše Daily Mail. Iako se žene te životne dobi nisu smatrale rizičnom skupinom, danas je svaka peta žena s malignim rakom dojke u 30-ima ili 40-ima, pokazuje istraživanje britanskog Centra za istraživanje raka.

Znanstvenici tvrde da su moderne životne navike glavni krivac za povećanje broja oboljelih, a jedan od razloga je i odgađanje majčinstva, kraće razdoblje dojenja i korištenje hormonalnih kontracepcijskih pilula. Trudnoća prije 30-e smanjuje broj menstrualnih ciklusa žene, čime se smanjuje njihova izloženost estrogenu, hormonu koji je pokretač najvećeg broja slučajeva tumora dojke.

Broj pacijentica s rakom dojke u posljednjih je 10 godina narastao za 18 posto kod svih dobnih skupina, no najveće je povećanje među mlađim ženama.

- Iako je rak dojke česta bolest starijih žena, danas je situacija takva da pravila nema te treba proširiti svijest o važnosti samopregleda i kod mlađih generacija - rekao je Chris Askew, direktor Centra za rak dojke.

Dodaje kako bi žene s povijesti raka dojke u obitelji trebale redovito odlaziti na liječničke preglede, odnosno jednom na godinu. Pozitivan je podatak da se smrtnost mlađih žena od raka dojke prepolovila, a tome doprinose kampanje koje upozoravaju na važnost rane dijagnoze bolesti.

Prema podacima Registra za rak Hrvatske, kod nas svake godine oboli oko 2300 žena, a rak dojke je vodeći uzročnik smrtnosti od svih malignih bolesti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message