Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Rekli joj da će umrijeti za četiri tjedna, a ona pobijedila bolest

Rekli joj da će umrijeti za četiri tjedna, a ona pobijedila bolest

Engleskinji Varrie Dunlop (26) liječnici su lani u studenom na pregledu otkrili non-Hodgkinov limfom. Mislila je da ima samo virozu, no rekli su joj da je bolest uznapredovala i da će živjeti samo još mjesec dana

VIDEO

Majka četverogodišnje djevojčice krenula je na terapiju odmah nakon dijagnoze. Izdržala je 13 ciklusa kemoterapije, a u bolnici je provela 21 dan. Tretman je bio uspješan, a prošlog mjeseca su stigli nalazi da više nema znakova bolesti. Varrie Dunlop (26) zaposlena je kao službenica za prodaju osiguranja. Lani tijekom uskrsnih praznika osjećala je iznenadan umor koji ju je zabrinuo, pa se javila svom liječniku. On joj je rekao da ima virozu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Varrie (@varriedunlop_)

No simptomi bolesti nisu se povlačili i ona se osjećala sve lošije. Nekoliko mjeseci poslije dobila je sepsu i završila u bolnici. Tijekom njezina boravka ondje otkrili su da ima rak, non-Hodgkinov limfom u četvrtom stadiju. Bila je potpuno slomljena, no kazala je kako je osjetila i olakšanje jer je konačno znala što joj je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Varrie (@varriedunlop_)

- Non-Hodgkinove limfome dijelimo na agresivne i brzorazvijajuće te indolentne koji pokazuju spori tijek. Indolentni se ponekad u početku i ne liječe, ovisno o tome koliko su zahvatili regija i proširili se. Agresivni limfomi se odmah moraju liječiti jer u protivnom se brzo razvijaju i dovode do neželjenog ishoda. Ono što je paradoks, osjetljivi su na liječenje kemoterapijom i brzo može doći do terapijskih odgovora - kazao je poznati hrvatski hematolog prof. dr. sc. Boris Labar. Pojasnio je kako su simptomi bolesti vrlo individualni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Varrie (@varriedunlop_)

- Najčešće je to povećanje limfnih čvorova u regijama koje su vidljive: na vratu, u pazusima i preponama. No ako se bolest javi u unutrašnjim regijama limfnih čvorova, onda se na žalost tek disfunkcijom tog organa može posumnjati na ovu dijagnozu. Primjerice, ako pacijent pati od kašlja, napravite rendgen pluća i nađete u sredoprsju uvećane limfne čvorove, to vas može nagnati da posumnjate na non-Hodgkina. Jedina mogućnost točne dijagnoze je da dobijete uzorak limfnog čvora i analizirate ga, a to vrijedi za bilo koju regiju. Usto, čovjek može osjećati vrućicu, javlja se pojačano znojenje te gubitak na težini i naglo mršavljenje - kazao je prof. Labar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Varrie (@varriedunlop_)

U slučaju Varrie Dunlop loše vijesti su nastavile stizati i nakon postavljanja dijagnoze. Liječnici su ustanovili da se bolest proširila limfom, kralježnicom i stigla je do mozga.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Varrie (@varriedunlop_)

- Rekli su mi da je stanje jako ozbiljno i da će mi se organi ubrzo početi gasiti - prisjetila se. Tijekom mirovanja imala je 106 otkucaja srca u minuti, dok kod zdravih ljudi taj broj varira od 60 do najviše 100 otkucaja. Nije imala izbora nego odmah započeti s terapijom. Izravno u kralježnicu primila je devet ciklusa kemoterapija kako bi se zaustavilo širenje raka na mozak.

- Prošla sam kroz vrlo intenzivne kemoterapije, no to što sam sad u remisiji izvanredan je osjećaj. Znala sam da ću uspjeti jer sam borac, iako je bilo teško - ustvrdila je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Varrie (@varriedunlop_)

- Ova žena je postigla kliničku remisiju bolesti što znači da uobičajenim pretragama nakon liječenje ne možemo utvrditi prisustvo bolesti, što ne znači da je izliječena. Najčešće se ova bolest ponovo javlja u prvoj godini od postizanja dobrog terapijskog odgovora. Tek nakon pet godina remisije možemo utvrditi da je pacijent izliječen, tako da u ovom slučaju ipak treba još malo pričekati te ići na redovite kontrole da se procijeni da bolesti nema - upozorio je prof. Labar. Varrie Dunlop bila je odlučna u nakani da pobijedi bolest zbog svoje kćeri Lane (4). Živi s njom i sa svojim roditeljima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Varrie (@varriedunlop_)

- Imam malu curicu doma pa sam bila odlučna u tome da nikud ne idem. Isprva joj nisam mislila reći, no specijalist mi je ukazao na to da ću morati biti iskrena jer ću izgubiti kosu. Bila sam u bolnici 21 dan, no moja obitelj bila je uz mene cijelo vrijeme. Osjećam veliko olakšanje što sam još tu za svoju kćer - kazala je.

Ovog vikenda će sudjelovati na utrci za prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Bournemouthu, a svoju je priču podijelila s medijima kako bi podignula svijest o non-Hodgkinovom limfomu i nenametljivim simptomima te bolesti poput bezbolne otekline limfnih čvorova ili umora.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Varrie (@varriedunlop_)

- Mislila sam da sam umorna jer sam mnogo radila, a noćna znojenja pripisala sam godišnjem dobu jer je bilo ljeto. Ohrabrila bih ljude da redovito idu na sistematske preglede i posjećuju liječnike, čak i ako inače neke simptome ne bi pripisali raku. Tražite od liječnika da vas shvate ozbiljno - zaključila je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje