Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
14 komentara

Rješavajte probleme kao Albert Einstein - po njegovoj formuli

Umjesto bezglavog srljanja u pokušaje rješavanja problema, bolje je duboko udahnuti i dobro ga sagledati. Naime, ako problem razumijete, tad ćete ga puno lakše riješiti

Foto: Dreamstime
14 komentara

Jeste li primijetili kako vam je uvijek lakše dati pravi savjet nekome drugome nego samome sebi? Također, način razmišljanja i odmak od problema su vrlo važni.

Albert Einstein rekao je ovako: "Ako imam sat vremena za rješavanje problema, 55 minuta ću potrošiti na razmišljanje o problemu, a pet o tome kako ga riješiti.". I bio je u pravu. Umjesto bezglavog srljanja u pokušaje rješavanja problema, bolje je duboko udahnuti i dobro ga sagledati. Naime, ako problem razumijete, tad ćete ga puno lakše riješiti. 

Zamislite da to vaš problem nije vaš, već tuđi i što biste savjetovali. Također, ako je moguće, pokušajte problem razdvojiti na manje cjeline i dobro razmisliti o svakoj - na primjer, kako bi se situacija mogla razviti ako ovo napravim ovako ili ono onako. Pokušajte razmisliti o posljedicama svakog koraka koji namjeravate poduzeti kako bi vidjeli je li to dobra odluka.

Važno je i kako si predstavljate problem, odnosno koje riječi upotrebljavate. Recimo, želite prestati pušiti jer vam je to postao problem pa, umjesto da si ponavljate "Prestat ću puštiti", radije ponavljate "Produžit ću si život, bit ću zdraviji, imat ću više energije". Takav način razmišljanja prije će vas dovesti do cilja.

NIJE KAKO IZGLEDAMO Ljudi nas procjenjuju po dvije stvari - kada nas tek upoznaju

Zgodan trik je i formuliranje problema kao pitanja jer ljudski mozak jednostavno obožava zagonetke i automatski traži odgovor, čak i kada toga nismo svjesni. Također, dobra motivacija je i nagrađivanje. 

Na primjer, problem vam je nekoliko kilograma viška i želite ih skinuti. Tada razmišljajte ovako - cijeli tjedan ću paziti na kalorije, ali u nedjelju ću si dati oduška i počastiti se nekom poslasticom. Kilogrami će padati bez obzira na jedan "grešan" dan, a osjećat ćete se motivirano.

BIT ĆETE SIGURNI DA JESTE Trik kako prestati provjeravati jeste li ugasili štednjak, peglu

VIDI OVO: Znakovi koji će osjetiti posljedice rujanskog mladog mjeseca.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message