Lifestyle

Komentari 0

Robot u obliku meduze mogao bi spašavati koraljne grebene

Robot u obliku meduze mogao bi spašavati koraljne grebene

Britanski znanstvenici osmislili su robota u obliku meduze koji ne samo da oponaša nježno plivanje te životinje već i njezinu mekanu strukturu kako bi mogao istraživati koraljne grebene, a da ih pritom ne ošteti

Maleni robot, predstavljen u srijedu u znanstvenom časopisu 'Science Robotics', oponaša način na 'koji se kreću najučinkovitiji plivači koje nalazimo u prirodi, kao što je uhati klobuk (Aurelia aurita)', kažu znanstvenici sa sveučilišta u Southampton (jugu Engleske) i Edinburga u Škotskoj.

POGLEDAJTE VIDEO:

Znanstvenici su odlučili istražiti 'jedinstveno' obilježje tih 'fascinantnih' organizama kako bi konstruirali alat za istraživanje podmorja, objašnjava profesor Francesco Giorgio-Serchi sa sveučilišta u Edinburgu.

Ti organizmi nemaju 'skeletnu strukturu što ih, međutim, ne priječi da odlično plivaju', dodaje. 

Robot ima glavu izrađenu iz kaučuka i osam 'ticala' izrađenih 3D printerom. Za kretanje se koristi rezonantnim sustavom, pri čemu klip udara na spoj glave i ticala. Ako klip udari pri idealnoj frekvenciji, to omogućuje robotu da s vrlo malo uložene energije proizvodi slapiće i kreće se naprijed te postaje 'deset do pedeset puta efikasniji od malenih podmornih vozila s elisom'. 

'Zahvaljujući tom sustavu kretanja i  mekanom tijelu, robot je idealan za rad u osjetljivim staništima kakvi su koraljni grebeni, ali i na arheološkim nalazištima te u vodama gdje ima mnogo plivača', navodi se. 

Maleni robot moći će zamijeniti ronioce u brojnim istraživanjima u kojima se ne smiju koristiti podvodna sredstva kako ne bi oštetila krhke predmeti i zato su idealni za istraživanje koralja. 

Robot meduza već je testiran u bazenu, ali ne i u stvarnim uvjetima u oceanu.

Sveučilište Southampton želi sada na temelju tog robota izgraditi 'autonomno podvodno vozilo kojim se može upravljati'.

Najčitaniji članci