Roditelji dječice s rascjepom na usnici: 'Svaki je osmijeh lijep' | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Roditelji dječice s rascjepom na usnici: 'Svaki je osmijeh lijep'

Roditelji dječice s rascjepom na usnici: 'Svaki je osmijeh lijep'

Rascjepi usne i nepca najčešće su urođene malformacije u području glave i vrata. U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi 1,71 dijete s nekim od oblika rascjepa

VIDEO

Svaki je osmijeh lijep, poručili su u četvrtak iz Hrvatske udruge roditelja djece s rascjepom usne i/ili nepca Osmijeh u povodu 1. listopada, Svjetskog dana osmijeha, uz želju da se makne stigma te da se javnost bolje upozna s tim problemom.

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za sreću

Pokretanje videa...

Trikovi za sreću: Mazite ljubimca, jedite čokoladu... 01:35

Rascjepi usne i nepca najčešće su urođene malformacije u području glave i vrata, a na godišnjoj se razini u Hrvatskoj u prosjeku rodi oko 60-70 djece s rascjepom usne i/ili nepca.

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi 1,71 dijete s nekim od oblika rascjepa, navodi se u priopćenju.

Iz Udruge kažu kako su u našem jeziku uobičajeni ružni nazivi 'zečja usna' za rascjep usne i 'vučje ždrijelo' za rascjep nepca, a ranije su djeca rođena s nekim od oblika rascjepa, zbog svog estetskog izgleda te narušenih funkcija, prvenstveno govora, bila 'obilježena' u društvu za cijeli život. 

Španjolski časopis predlaže roditeljima hrvatska imena za djecu: Boris, Goran, Tihana...
Španjolski časopis predlaže roditeljima hrvatska imena za djecu: Boris, Goran, Tihana...

- Iako često marginalizirana, djeca s rascjepom su zdrava, vesela i pametna djeca koja su po svemu jednaka svojim vršnjacima, no njihovo je djetinjstvo obilježeno čestim boravcima u bolnici. Naime, potpuno izlječenje djece rođene s rascjepima zahtijeva dugotrajno i timsko liječenje - napominju u priopćenju.
  
Po riječima Predraga Kneževića, predsjednika Udruge Osmijeh, specijalista maksilofacijalne kirurgije i subspecijalista plastične kirurgije glave i vrata, danas se rascjepi usne i nepca kirurški vrlo uspješno liječe te se djeca rođena s tom malformacijom, po završetku liječenja, ni po čemu ne razlikuju od svojih vršnjaka. 

Pozvao je roditelje djece s rascjepom, ali i buduće roditelje da se još za vrijeme trudnoće jave u Udrugu radi podrške i informiranja o liječenju.

Proteklih godina udruga je omogućila povezivanje roditelja i međusobnu podršku, ostvarivanje raznih socijalnih prava koja im zakonski pripadaju, nabavila opremu za odjel, igračke za djecu, opremila se igraonica na odjelu.

Vratite sjaj i mekoću usnama uz namirnice koje već imate doma
Vratite sjaj i mekoću usnama uz namirnice koje već imate doma

Od svojih dostignuća ističu ručno oslikane lutke s rascjepom dizajnerice Martine Gulin te tiskanje slikovnice 'Lako je biti hrabar', autorice dr. Bibijane Vitković, koja je poslana svim rodilištima u Hrvatskoj.

Referentni centar Ministarstva zdravstva za liječenje rascjepa usne i nepca nalazi se pri Kliničkoj bolnici Dubrava u sklopu Klinike za kirurgiju lica, čeljusti i usta. Već u siječnju 1940. u kirurškim protokolima zabilježena je prva operacija rascjepa usne. 

Klinika ima zaseban odjel gdje se kirurški liječe djeca rođena s rascjepom usne i/ili nepca koji je opremljen i za smještaj majki kako bi bile sa svojom djecom. Ona je i sjedište Udruge, osnovane 2007. godine.

Zbog pandemije odjel je proteklih godinu i pol privremeno bio smješten na Klinici za ORL KBC Zagreb, a Udruga privremeno ostala bez sjedišta.

- Ovogodišnji Svjetski dan osmijeha dočekat ćemo na našem odjelu u Kliničkoj bolnici Dubrava - najavio je Knežević. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama