Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Roditelji dječice s rascjepom na usnici: 'Svaki je osmijeh lijep'

Roditelji dječice s rascjepom na usnici: 'Svaki je osmijeh lijep'

Rascjepi usne i nepca najčešće su urođene malformacije u području glave i vrata. U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi 1,71 dijete s nekim od oblika rascjepa

VIDEO

Svaki je osmijeh lijep, poručili su u četvrtak iz Hrvatske udruge roditelja djece s rascjepom usne i/ili nepca Osmijeh u povodu 1. listopada, Svjetskog dana osmijeha, uz želju da se makne stigma te da se javnost bolje upozna s tim problemom.

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za sreću

Pokretanje videa...

Trikovi za sreću: Mazite ljubimca, jedite čokoladu... 01:35

Rascjepi usne i nepca najčešće su urođene malformacije u području glave i vrata, a na godišnjoj se razini u Hrvatskoj u prosjeku rodi oko 60-70 djece s rascjepom usne i/ili nepca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi 1,71 dijete s nekim od oblika rascjepa, navodi se u priopćenju.

Iz Udruge kažu kako su u našem jeziku uobičajeni ružni nazivi 'zečja usna' za rascjep usne i 'vučje ždrijelo' za rascjep nepca, a ranije su djeca rođena s nekim od oblika rascjepa, zbog svog estetskog izgleda te narušenih funkcija, prvenstveno govora, bila 'obilježena' u društvu za cijeli život. 

Španjolski časopis predlaže roditeljima hrvatska imena za djecu: Boris, Goran, Tihana...
Španjolski časopis predlaže roditeljima hrvatska imena za djecu: Boris, Goran, Tihana...

- Iako često marginalizirana, djeca s rascjepom su zdrava, vesela i pametna djeca koja su po svemu jednaka svojim vršnjacima, no njihovo je djetinjstvo obilježeno čestim boravcima u bolnici. Naime, potpuno izlječenje djece rođene s rascjepima zahtijeva dugotrajno i timsko liječenje - napominju u priopćenju.
  
Po riječima Predraga Kneževića, predsjednika Udruge Osmijeh, specijalista maksilofacijalne kirurgije i subspecijalista plastične kirurgije glave i vrata, danas se rascjepi usne i nepca kirurški vrlo uspješno liječe te se djeca rođena s tom malformacijom, po završetku liječenja, ni po čemu ne razlikuju od svojih vršnjaka. 

Pozvao je roditelje djece s rascjepom, ali i buduće roditelje da se još za vrijeme trudnoće jave u Udrugu radi podrške i informiranja o liječenju.

Proteklih godina udruga je omogućila povezivanje roditelja i međusobnu podršku, ostvarivanje raznih socijalnih prava koja im zakonski pripadaju, nabavila opremu za odjel, igračke za djecu, opremila se igraonica na odjelu.

Vratite sjaj i mekoću usnama uz namirnice koje već imate doma
Vratite sjaj i mekoću usnama uz namirnice koje već imate doma

Od svojih dostignuća ističu ručno oslikane lutke s rascjepom dizajnerice Martine Gulin te tiskanje slikovnice 'Lako je biti hrabar', autorice dr. Bibijane Vitković, koja je poslana svim rodilištima u Hrvatskoj.

Referentni centar Ministarstva zdravstva za liječenje rascjepa usne i nepca nalazi se pri Kliničkoj bolnici Dubrava u sklopu Klinike za kirurgiju lica, čeljusti i usta. Već u siječnju 1940. u kirurškim protokolima zabilježena je prva operacija rascjepa usne. 

Klinika ima zaseban odjel gdje se kirurški liječe djeca rođena s rascjepom usne i/ili nepca koji je opremljen i za smještaj majki kako bi bile sa svojom djecom. Ona je i sjedište Udruge, osnovane 2007. godine.

Zbog pandemije odjel je proteklih godinu i pol privremeno bio smješten na Klinici za ORL KBC Zagreb, a Udruga privremeno ostala bez sjedišta.

- Ovogodišnji Svjetski dan osmijeha dočekat ćemo na našem odjelu u Kliničkoj bolnici Dubrava - najavio je Knežević. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje