Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
25 komentara

Roditelji su odlučili amputirati obje noge 18-mjesečnoj kćeri

Freya Gibbs ima 18 mjeseci, a rodila se s rijetkom deformacijom zbog koje nije imala kosti u potkoljenicama. Kako ne bi prolazila bolne operacije, roditelji su pristali na amputaciju obje noge

439109172
Foto: Profimedia
25 komentara

Danielle (27) i Michael Gibbs iz Carmarthenshirea u Walesu pričaju kako je trudnoća s Freyom tekla uredno, a do poroda nisu imali pojma da dijete ima problema. Tek su tada otkrili da malena pati od rijetkom oblika deformacije potkoljenica koji se zove hemimela tibia.

439107701 | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

- Riječ je o relativno rijetkom poremećaju čiji je uzrok nepoznat, odnosno ne može se sa sigurnošću reći zašto se ta djeca rađaju s defektima potkoljeničnih kostiju. Liječenje je u samo određenom broju slučajeva uspješno i isključivo kirurško, ali čak ni to nema garancije. Naime, ponekad je i nakon svog truda i uloženog znanja prisutan neuspjeh u liječenju i ne može se ništa učiniti. Tada je krajnja mjera amputacija ekstremiteta nakon koje slijedi protetska opskrba. To znači da mali pacijenti dobiju razne proteze i ortopedska pomagala - kazao je spec. ortoped i traumatolog dr. Milan Milošević iz Poliklinike Ribnjak.

439107744 | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

Freyinim roditeljima liječnici su kazali da malena nikad neće hodati, a zbog nedostatka kostiju nogice su joj se savijale prema unutra. Gibbsovi su dugo promišljali o tome koje bi rješenje bilo najbolje za njihovu curicu i zaključili su kako to sigurno nije život ispunjen bolnim operacijama. Zato su pristali na amputaciju. Liječnici su djevojčici odstranili obje noge ispod koljena, a roditelji se nadaju kako će rano usvojiti proteze i naučiti hodati s njima.

Rio 2016 Paralympics - Alessandro Zanardi BIVŠI F1 VOZAČ Osvojio zlato 15 godina nakon što su mu amputirali obje noge

- Bila nam je to najteža odluka u životu, ali imali smo osjećaj kako je bolje da Freyi amputiraju nogice te da se već od djetinjstva navikne na život bez njih. Mogli smo potrošiti sljedećih 15 godina na beskrajne vrlo bolne operacije, no nismo je htjeli mučiti budući da operacija ne mora biti uspješna, a možda i sama na kraju odluči da želi amputaciju. Ovako se nikad neće osjećati drugačije i nadamo se da će se naučiti živjeti s protezama - kazala je mama. Razlog neuspjeha operacije pojasnio je dr. Milošević.

- Poremećaj se odnosi samo na goljeničnu kost. Postoji više vrsta operacija, ovisno o kliničkoj slici pojedinca i dijagnostici. Pokušava sa raznim transferima koštano kožnih i mišićnih režnjeva nadomjestiti tkivo koje nedostaje, no uvijek je tu pitanje krvne opskrbe, odnosno vaskularizacije koja je ključna za život tkiva koje se prenosi. Ako nema dobre krvne opskrbe, tkivo odumire i operacija je neuspješna - kazao je dr. Milošević.

JEDVA ČEKA ZAGRLITI SINA Preživjela sepsu, amputirali joj šake i stopala, sada dobila ruke

Freya se rodila 7. rujna 2017. godine. Liječnici su odmah uočili da ima deformaciju stopala, no kad su ustanovili da uopće ne može pomaknuti noge, shvatili su da je riječ o dijagnozi hemimela tibia.

- Nogice su joj bile u jako čudnom položaju, koljena se nisu mogla pomaknuti i noge su joj stalno bile fiksne, uopće se nisu micale - prisjetila se mama. Ima i stariju kćer, Oliviju, pa je imala neposredna iskustva s tim kako bi beba trebala izgledati. Poremećaj se pojavio na obje noge, a kasnije se pokazalo da Freya ima i rupicu u srcu. U rujnu 2018. išla je na operaciju srca, a već su tad roditelji razgovarali sa stručnjacima o opcijama za njezine noge. Među rješenjima koje im je ponudio američki kirurg bilo je postavljanje metalnih kaveza oko potkoljenica te postavljanje metalnih šipki u noge. No takav postupak bi zahtijevao 15 godina stalnih operacija, a djevojčica bi možda kasnije ionako morala na amputaciju.

- Naišli smo na kirurga u SAD-u koji joj je htio spasiti nogice i tvrdio je da je napravio puno takvih operacija. No Freya uopće nije imala kosti u jednoj nozi, dok je u drugoj imala samo maleni fragment kosti. Čak nije bilo jamstva da će to uspjeti - nastavila je Danielle pojašnjavati svoje razloge. Smatra kako se djeca uvijek snađu i oporave, pa će tako biti i s njezinom Freyom.

- Znali smo da je to nešto što za nju moramo učiniti. Njezine nogice su je počele usporavati. Htjela je hodati i igrati se s drugom djecom. Djeca trče uokolo, a ona ih pokušava dostići pužući. Htjeli smo joj omogućiti da trči s drugom djecom - istaknula je. Operacija je trajala četiri sata i već su je istoga dana pustili na kućnu njegu. Brzo se oporavila od anestezije i zahvata.

439109172 | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

- Kad su je dovezli iz sale, potrčala sam prema njoj i zaplakala. Osjetila sam olakšanje. Ona je već bila budna. Odmah je htjela da je podignemo i mazimo. Nije bila pretjerano uzrujana i ubrzo je počela opet cvrkutati. Prije operacije smo puno fotografirali njezine noge kako bismo ih se sjećali. Čak smo napravili i gipsani odljev kako bi ih imala - objasnila je mama Danielle. Freya se po povratku kući dobro oporavljala, a uskoro je čeka kontrola rana kod liječnika. Ako sve prođe u redu, kroz šest tjedana bi mogla dobiti proteze.

- Mislim da je sad više ništa ne može zaustaviti. Čim dobije proteze, to će biti jurnjava po kući - zaključila je Danielle.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message