Obavijesti

Lifestyle

Komentari 46

RokOtok: Ribafish zaplivao prema Krapnju kao ambasador Arhipelaga bez plastike

'RokOtok posvećen je mom sinu Roku i kad tijelo više ne može, tu su emocije, plivam za njega'

Skokom u more sa šibenske Brodarice Domagoj Jakopović Ribafish u subotu je započeo drugu etapu projekta RokOtok, u okviru kojega plivanjem spaja otoke, u spomen na svog sina Roka

VIDEO

- Kad plivam, on je sa mnom i tako je lakše. RokOtok posvećen je mom sinu Roku i kad tijelo više ne može i kad mozak više ne može, tu su emocije, plivam za njega. Obećao sam mu da ćemo obići svih 50 otoka zajedno i ovime pokušavam ispuniti to obećanje - rekao je Domagoj Jakopović Ribafish u subotu, samo nekoliko minuta prije očetka druge etape projekta RokOtok, u okviru kojega plivanjem povezuje sve hrvatske otoke.

Za razliku od prve etape koju je isplivao 2019. godine, koja je bila duga oko stotinu kilometara, ovogodišnja etapa duga je otprilike 60 kilometara, no neće biti nimalo lakša, jer nije bilo puno vremena za treniranje, rekao je.    

Naime, Ribafish je u veljači operirao bruh, a u travnju se zarazio koronom, što je ostavilo traga na njegovoj fizičkoj spremi. Zbog iscrpljenosti uslijed Covid 19, koju još uvijek osjeća, s treninzima je krenuo tek nedavno i osjeća da je tek na 60 posto spreme koju je imao u prvoj fazi projekta, kaže. 

POGLEDAJTE VIDEO: Ribafish zaplivao prema Krapnju

Pokretanje videa...

Ribafiš krenuo s projektom RokOtok 02:07

No, snažna želja da ostvari ono što si je zacrtao prije nekoliko godina ipak je jača od, kako kaže u šali, 'nakupljenog sala na trbuhu'.

Počinje druga etapa RokOtoka: Ribafish će plivanjem spojiti 17 otoka srednje Dalmacije
Počinje druga etapa RokOtoka: Ribafish će plivanjem spojiti 17 otoka srednje Dalmacije

Projekt je pokrenuo u spomen na sina Roka, dječaka s kojim je planirao upoznati i obići sve hrvatske nastanjene otoke, ali je avantura naglo prekinuta u njegovoj dvanaestoj godini. Nakon što je 2019. isplivao prvu etapu i povezao otoke južnog Jadrana, Ribafish je zbog pandemije korona virusa 2020. morao pauzirati, no nakon teške godine koja je iza njega, u subotu oko 9:15 sati zaplivao je sa šibenske Brodarice  prema otoku Krapnju. 

- Prva plivačka ruta duga je tek 370 metara! Ideja nam je da prije starta skupimo 200 ljudi, uz dozvolu vlasti zaustavimo promet, primimo se za ruke i tako doslovno i preneseno spojimo otok i kopno – piše Ribafish u najavi starta te dodaje kako je Krapanj naš najniži i najmanji naseljeni otok na Jadranu.  

- Najviša mu nadmorska visina ne prelazi 1,25 m, ako ne računamo kuće… To je otok stoljetne tradicije ronilaštva, spužvarstva i ribarstva –  piše Ribafish o prvom cilju do kojeg će plivati. U 10 sati predviđen je doček na Krapnju, nakon čega će održati predavanje  o ekologiji, planetu, prirodi, vodi, smeću, našim otocima, sportu, putovanjima, igri, druženju bez ekrana i jednom veselom zaigranom dječaku bez kojeg svega ovoga ne bi bilo, kaže. 

POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA: Ribafish u subotu zaplivao i krenuo u drugu etapu projekta RokOtok

Skokom u more sa šibenske Brodarice Domagoj Jakopović Ribafish započeo je drugu etapu projekta RokOtok Skokom u more sa šibenske Brodarice Domagoj Jakopović Ribafish započeo je drugu etapu projekta RokOtok Skokom u more sa šibenske Brodarice Domagoj Jakopović Ribafish započeo je drugu etapu projekta RokOtok
29
| Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prve dvije ovogodišnje etape organizirane su u partnerstvu s udrugama 'Tatavaka' i 'Zajedno za Krapanj',  koje s Gradom Šibenikom i otočnim turističkim zajednicama pokreću inicijativu 'Za arhipelag bez plastike'. Uspješan projekt 'Zlarin bez plastike' širi se i  na druge otoke, a Domagoj Jakopović Ribafish postaje ambasador i podržavatelj inicijative, stoji u najavi RokOtoka. 

U nedjelju se plivanje nastavlja, Riba će s Krapnja zaplivati prema Zlarinu. Nakon toga pliva do Prvića, Kaprija, Žirja pa do Murtera, Vrgade, Pašmana, nakon čega slijede Ugljan, Ošljak, Rivanj, Sestrunj, Zverinac, Iž, Rava, Dugi Otok i konačno Kornat. Ovogodišnja turneja trebala bi završiti 27. srpnja u 18 sati na Ugljanu. Duga je oko 60-ak kilometara i trebala bi spojiti 17 otoka.

Ribafish je pozvao klince i roditelje da mu se pridruže na otocima, na kojima će pričati o tome zašto je važno čuvati naše otoke, te tražiti skriveno blago i dijeliti djeci poklone. U šibenskom arhipelagu, valja naglasiti, plivat će kao ambasador projekta 'Arhipelag bez plastike'. 

Inače, Ribafisha su u startu podržali članovi veteranskog vaterpolo kluba 'Stari as', te jedan od najboljih hrvatskih vaterpolista Dubravko Šimenc, a prva dionica bila je vrlo kratka. Nakon nekoliko minuta, mališani na Krapnju s velikim su veseljem dočekali Ribafisha.    

POGLEDAJTE VIDEO: Ovako je to izgledalo nakon prve etape RokOtoka

Pokretanje videa...

01:21
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana