Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

S dvije maternice nije znala da je trudna, pala u komu i rodila

Nakon teške glavobolje Britanka Ebony Stevenson primljena je u bolnicu gdje je otkriveno da je trudna. Imala je dvostruku maternicu, slučaj koji se javlja u jedne na 3000 žena, s kojim su se susreli i u Klaićevoj bolnici

13 komentara

Praktički je nemoguće ne primijetiti trudnoću i osjetiti njezine simptome. Uostalom, zato se trudnoća i zove drugo stanje. No tinejdžerice znaju te simptome namjerno zanemariti, ili pak, ako ih primijete, šutjeti o njima, govori nam dr. Mislav Luka Domljan, ginekolog iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj.

Britanski su mediji ovih dana objavili nevjerojatnu priču o tinejdžerici Ebony Stevenson (18) kojoj je 02. prosinca prošle godine pozlilo te je imala nekoliko napadaja i tešku glavobolju.

Njezina majka pozvala je hitnu koja je djevojku odvezla u bolnicu, a doktori su brzo shvatili da Ebony ima preeklampsiju (poremećaj u trudnoći koji uzrokuje suženje krvnih žila i može biti opasan po život) te da je u terminu za porod.

Pritom se ispostavilo da Ebony nije imala pojma da je trudna, kao ni njezina majka koju je ta činjenica šokirala. 

Doktori su odmah stavili Ebony u induciranu komu i porodili dijete, pa je tako na svijet došla malena Elodie teška 3.380 grama za koju nitko, pa ni njezina mlađahna majka, nije znao da postoji i raste u majčinoj utrobi.

Ispostavilo se da Ebony ima dvostruku maternicu, što ima jedna na 3.000 žena. U jednoj maternici beba je rasla i razvijala se, a Ebony kaže da je tijekom mjeseci prije neočekivanog porođaja imala krvarenja za koja je vjerovala da su menstrualna.

Krvariti se može i u trudnoći, no uvijek se na kraju vidi da su takva krvarenja drugačija od onih redovitih menstrualnih. Imali smo ovdje u bolnici slučajeve gdje djevojke od 16 ili 17 godina dođu i kažu da čudno krvare, a onda se ispostavi da je riječ o trudnoći u 25. tjednu koju je djevojka skrivala.

Na kraju dobijemo priznanje da je djevojka znala za trudnoću i šutjela, a roditelji u pratnji se šokiraju, pa moramo i s njima sjesti i razgovarati – kaže dr. Domljan te dodaje da su i oni u Klaićevoj do sada imali tri slučaja djevojaka s dvostrukom maternicom. Tada se pacijenticu obavezno šalje na magnetnu rezonancu kako bi se utvrdilo što je potrebno dalje napraviti.

Također, dr. Domljan vjeruje da je mlada Engleskinja sigurno osjećala i simptome preeklampsije, poput visokog tlaka i zujanja u ušima. Kako bilo, mlada Ebony je nakon buđenja iz inducirane kome, u kojoj je bila nekoliko dana, saznala ne samo da je bila trudna, nego i da je u međuvremenu postala majka.

Nisam čak ni mislila da želim djecu, barem ne sljedećih deset godina. No saznanje da sam rodila djevojčicu bilo je na kraju prekrasno, nadrealno - rekla je mlada mama za britanske medije dodajući se da se ne sjeća ničega od trenutka kada joj je pozlilo, pa sve do buđenja iz kome.

No zato se njezina majka i novopečena baka Sheree (39) prisjetila trenutaka kada je Ebony rekla da joj nije dobro. Sheree je, kaže, odmah pozvala hitnu, a djelatnici hitne su vrlo brzo nakon što su pogledali Ebony pitali je li djevojka trudna.

Posted by Ebony Stevenson on Sunday, February 17, 2019

- Ponavljala sam da nema nikakve šanse da mi je kćerka trudna, a dok sam to govorila odjednom je na mjestu njezinog trbuha iskočila velika kvrga. Tada mi je postalo jasno da možda nisam u pravu – prisjetila se Sheree koja je presretna što je sve završilo dobro za Ebony, ali i zato što je neočekivano postala baka malene djevojčice.

STRASTI NE MIRUJU NI 39 GODINA NAKON SMRTI: 'Za smrt poznatog pjevača i dalje krive ovu ženu'

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message