Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

S niskim temperaturama raste rizik od glavobolje i infarkta

S niskim temperaturama raste rizik od glavobolje i infarkta
1

Kad živa na termometru naglo pada kronični bolesnici mogu imati problema sa srcem, a iznenadni rast temperature nosi rizik od vrtoglavice i jakog umora

VIDEO

Promjena vremena za mnoge je meteoropate vrlo neugodna, no nema pravila vezano uz to kome je gore - onima koji se loše osjećaju kada naglo zatopli ili onima kod kojih se simptomi pojavljuju kod naglog zahlađenja, kaže dr. Matija Rimac, voditeljica operativne smjene Zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba. 

Kod zdravih ljudi, dodaje, uglavnom su to osjećaj nelagode i dekoncentracija. Mogu se pojaviti bolovi u zglobovima te nemir i nesanica, a kod kroničnih bolesnika kod ekstremnijih promjena temperature mogu razviti ozbiljniji problemi, napominje Rimac. Hladnoća je puno opasnija za kronične srčane i plućne bolesnike, kaže naša sugovornica. 

Kada je vani ekstremno hladno, žile se sužavaju, što ograničava protok krvi kroz vene i otežava rad srcu, koje zato pumpa brže. Već kod pada temperature od dva Celzijeva stupnja u jednom danu broj srčanih udara može se povećati do dva posto u roku od dva tjedna od zahlađenja. Također, veći je rizik za plućne bolesnike jer se tada pogoršava astma, a može se pojaviti emfizem pluća (otežano disanje koje je posljedica bronhitisa).   

- Kada se pojavi intenzivno jako zahlađenje, kronični srčani bolesnici mogu imati problema s poremećajem rada srca, a plućne bolesnike može gušiti kašalj zbog hladnog zraka koji steže dišne puteve - kaže dr. Rimac te dodaje da je glavno pravilo za prevenciju problema: utopliti se i ne izlaziti ako baš ne moramo.  

- Odjenite se toplije, kapom i rukavicama zaštitite glavu i ruke te dobro utoplite noge. Zaštitite prsa, grlo i pokrijte usta šalom kako biste smanjili dodir organizma s hladnim zrakom. Svi koji ne moraju izlaziti u rano jutro, kad su temperature niske, neka obveze prebace na sredinu dana - savjetuje. 

Preporuka za izbjegavanje jutarnjih hladnoća posebno se odnosi na starije ljude kod kojih je smanjen udio masti u tijelu, pa je njihov organizam osjetljiviji na hladnoću. Tijekom hladnoga vremena treba piti više tekućine, osobito tople napitke, koji pomažu da se tijelo zagrije i općenito više boraviti u toplome. 

Top pet savjeta za meteoropate

1. Lagano 

Zimi biste trebali jesti laganiju hranu - variva s puno povrća te namirnice s više vitamina i minerala koje održavaju zdravim krvožilni sustav.

2. San 

Lezite prije ponoći i osigurajte si najmanje sedam sati sna na dan, koliko je organizmu potrebno za normalno funkcioniranje. Priuštite si 20-ak minuta odmora poslijepodne.

3. Tuširanje 

Kad osjećate simptome, tuširajte se više puta na dan, naizmjenično toplom i hladnom vodom, pa istrljajte ručnikom, što će potaknuti cirkulaciju i ojačati imunitet.

4. Sauna

Idite u saunu. Znanstvenici su otkrili da među ljudima koji redovito idu u saunu ima najmanje meteoropata jer se njihovo tijelo naviklo na promjene temperature.

5. Pozor 

Kronični bolesnici kod kojih simptomi traju dulje od tjedan dana trebaju se posavjetovati s liječnikom da otklone sumnju na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja