Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Sablasno: Na Noć vještica cijeli svijet obasjat će Plavi Mjesec

Sablasno: Na Noć vještica cijeli svijet obasjat će Plavi Mjesec

Inače, 2020. godine zabilježit ćemo još jednu rijetku pojavu: Godina će imati ukupno 13 punih Mjeseca na nebu, dok se u većini godina inače dogodi samo njih 12

VIDEO

Na samu Noć vještica, 31. listopada ove godine, zvijezde na nebu dobit će posebnu sablasnu scenu, tako da bi se moglo činiti da gledamo vještičji ples. Naime, osvijetlit će ih Plavi Mjesec.

Pogledajte video: Supermjesec

Pokretanje videa...

01:00

Riječ je o relativno rijetkoj pojavi koja se ponavlja svake dvije do tri godine. Naravno, ne radi se o tome da Mjesec svijetli plavo, već o punom Mjesecu, kada je njegova orbita bliža Zemlji nego obično, što čini da izgleda nešto veći i 30 posto sjajniji nego 'obični' pun Mjesec. Plavi Mjesec označava, zapravo, pojavu kada se u jednom Mjesecu pojave dva puna Mjeseca, što će se u ovogodišnjem listopadu dogoditi 1. i 31. listopada.  

Kozmički prikaz događa se sedam puta svakih 19 godina, što znači da ćemo sljedeći puta tu pojavu baš na 31. listopada vidjeti tek 2039. godine. No, još ga zanimljivijim čini to da će se ovogodišnji Plavi Mjesec vidjeti u cijelom svijetu, po prvi puta nakon Drugog svjetskog rata.

Ideja o Plavom Mjesecu kao drugom punom Mjesecu prvi puta je spomenuta u časopisu Sky and Telescope, u ožujku 1946, godine. U članku pod nazivom Once in a Blue Moon, James Hugh Pruett, osvrnuo se na priču iz Amanah Maine Farmera iz 1937. godine o toj pojavi, davši jednostavniju definiciju. 

- Sedam puta u 19 godina bilo je - i još uvijek ima - 13 punih Mjeseci u godini. To daje 11 Mjeseci s po jednim punim Mjesecom i jedan Mjesec s dva. Ovaj drugi puni Mjesec u Mjesec dana, kako ga tumačim, zvao se Blue Moon, no to ne znači da će zasjati plavo - napisao je.  

EarthSky primjećuje da se uvjeti na nebu moraju savršeno 'poravnati' i sadržavati velike čestice prašine ili dima kako bi odražavali nijansu - što čini nepredvidljivim saznanje kada će se takav sjaj pojaviti. 

Inače, 2020. godine zabilježit ćemo još jednu rijetku pojavu: Godina će imati ukupno 13 punih Mjeseca na nebu, dok se u većini godina inače dogodi samo njih 12, piše Daily Mail. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'