Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Sačuvajte dobar vid: Oči se isušuju ako ekran krivo stoji

Sačuvajte dobar vid: Oči se isušuju ako ekran krivo stoji
3

Dok gledamo u ekran, trepćemo tri puta rjeđe pa oči postaju suhe, a tu najbolje pomažu umjetne suze. Najbolje je svakih 30 minuta uzeti pauzu i odmoriti oči

VIDEO

Nakon nekoliko sati rada za računalom mnogi ljudi osjećaju prenapregnutost u očima koju prate osjećaj suhoće, peckanje, pa i glavobolja. Dobra je vijest da se oči ne mogu umoriti, no to nipošto ne znači da im predugim gledanjem u računalo ne činimo štetu, kaže Petar Raštegorac, oftalmolog u samoborskoj ispostavi Doma zdravlja Zagrebačke županije. 

- Oko je mehanizam koji se ne može umoriti, ono uvijek funkcionira jednako. No kada smo zamoreni, možemo imati osjećaj da su nam se i oči umorile, osobito ako smo zanemarili to da ih povremeno treba odmoriti - kaže Raštegorac. Dodaje kako kod današnjih monitora više nema opasnosti da štetno djeluju na oči, no položaj tijela u kojem sjedimo ispred računala i o kojem ovisi to kako gledamo na monitor te predugo gledanje u ekran bez treptanja mogu izazvati ozbiljne probleme. Prema nekim istraživanjima, pred ekranom trepćemo i do triput rjeđe nego inače.

- Problem, zapravo, nije toliko u oku nego u tome da, kad je monitor loše postavljen, zapravo gledamo u ekran široko otvorenih očiju pa dolazi do pojačanoga hlapljenja suza, odnosno isparavanja tekućine i sušenja kože ispod kapaka, što može dovesti do pečenja i žuljanja te osjećaja kao da imamo pijesak ispod kapaka - pojašnjava naš sugovornik. 

Prva pomoć u takvoj situaciji su tzv. umjetne suze koje pomažu da se održi vlažnost oka. Problem je osobito istaknut kod osoba koje nose leće, a koje bi trebale nabaviti umjetne suze koje odgovaraju tipu leća koje nose.

- Taj se problem može spriječiti i tako da čovjek osvijesti da predugo gleda u ekran bez treptaja te da se natjera češće treptati. Tu vam može pomoći posebni program koji možete ‘downloadirati’, a dizajniran je da podsjeća na treptaj, odnosno ‘blink’ - kaže Raštegorac. 

Dreamstime

Pravilno podesite monitor računala

Kako biste izbjegli suhoću i osjećaj prenapregnutosti očiju, monitor računala postavite tako da na njega gledate ‘svisoka’, odnosno odozgo. Tako ćete pogled usmjeravati prema dolje pa će manje suza i tekućine koja vlaži oko hlapjeti, objašnjava Raštegorac.

Oftalmolog: Svakih 30 minuta uzmite malu pauzu, istegnite se i odmorite oči 

Česte glavobolje koje se pojavljuju nakon dugog rada na računalu uglavnom nemaju veze s očima nego s predugim sjedenjem u istom položaju. Dok sjedite nagnuti prema naprijed, napetih mišića vrata, zaustavlja se cirkulacija u vratu i glavi, kaže dr. Raštegorac. Zato svakih 30 minuta trebamo ustati te napraviti vježbe za istezanje vrata i ramena. Oni koji provode radno vrijeme pred računalom to nipošto ne bi smjeli zanemariti. To je prilika da nekoliko puta zatvorite oči kako biste potaknuli vlaženje.

Korektivne naočale ublažavaju odbljesak

Naočale često mogu biti veliki problem pred računalom jer često nisu prilagođene daljini na kojoj je ekran postavljen, kaže oftalmolog. 

Monitor je postavljen na 75 centimetara do metar od očiju, a naočale su prilagođene za gledanje na bliže ili dalje od toga. Zato nam se često može činiti da unatoč njima ne vidimo dobro ono što čitamo na ekranu, upozorava dr. Raštegorac. Osim toga, raspršeno plavo svjetlo koje emitira ekran i loša rasvjeta u prostoriji mogu dodatno otežati fokusiranje oka. Ponekad mogu pomoći takozvane korektivne naočale koje se stavljaju na okvir naočala ili sjenila koja se stavljaju na ekran. No novi ekrani nemaju problem s polarizacijom svjetla pa su rijetke tvrtke koje ih danas nabavljaju. 

Top 5 savjeta za siguran rad na računalu prema preporukama oftalmologa i liječnika

Promijeni fokus 

Svakih sat vremena ustanite i prošećite, pogledajte na nekoliko minuta kroz prozor kako biste se vratili prirodnom ritmu treptanja i vlaženja oka. 

Thinkstock

Pravila za prepisivanje 

Ako prepisujete dijelove s papira u tekst na računalu, nemojte ga držati na stolu nego ga podignite u visinu ekrana. Tako će se oči manje naprezati. 

Odsjaj 

Rasvjeta u prostoriji te odraz svjetla u ekranu među najčešćim su uzrocima migrena. Svjetlo bi trebalo padati odozgo. Ako to nije moguće, podesite svjetlo ekrana. 

Glava boli zbog gladi

Ako zaboravljate na ručak tijekom radnog vremena, i glad može biti okidač za glavobolju. Imajte pri ruci barem sušeno voće i orašaste plodove.

Odmaknite monitor 

Ponekad glavobolju možete izbjeći tako da samo - udaljite monitor. Ako možete dodirnuti monitor, on je preblizu, što može izazvati naprezanje očiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'