Lifestyle

Komentari 1

Samo otvaranje plastične boce otpušta gomilu mikroplastike

Samo otvaranje plastične boce otpušta gomilu mikroplastike

Sitni komadići plastike koji onečišćuju okoliš otpuštaju se u okoliš jednostavnim otvaranjem plastične boce ili omota hrane. Mikroplastike ima i u našoj hrani

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovo: Koja super ideja! Napravili su divnu kuću od dva kontejnera

Mikroplastika je velika između 0,001 i 5 milimetara i obično se ili proizvodi izravno ili se formira kada se raspadnu velike plastične krhotine. Milijuni tona mikroplastike su u okolišu i mogu naštetiti morskim životinjama ulaskom u njihov prehrambeni lanac. Mikroplastike ima i u našoj hrani, iako je učinak na zdravlje ljudi još uvijek nejasan.

- Plastika je posvuda i obilježava naš svakodnevni život, a mikroplastika bi također mogla biti prisutna - kaže Cheng Fang sa Sveučilišta u Newcastleu u Australiji.

On i njegovi kolege testirali su mogu li svakodnevne aktivnosti proizvesti mikroplastiku. Za testiranje su koristili neke plastične predmete kao što su plastične vreće, boce i plastične folije koje su otvarali, rezali ili na drugi način upotrebljavali. Između 10 i 30 nanograma mikroplastike nastalo je tijekom otvaranja plastičnih predmeta što iznosi između 14.000 i 75.000 pojedinačnih mikroplastičnih čestica. Međutim, tim vjeruje da je stvarna količina još veća.

Proučavanje mikroplastike mikroskopom otkrili su da je veličina mikroplastike u obliku fragmenata ili vlakana različitog oblika i veličine. Također su koristili tehniku koja se naziva spektroskopija kako bi utvrdili kemijski sastav mikroplastike i otkrili da većina sadrži polietilen, jedan od najčešće korištenih plastičnih materijala .

- Ovo otkriće je važno upozorenje. Trebamo preuzeti odgovornost i zajedno raditi na smanjenju plastike - rekao je Fang.

- Voljeli bismo da smo iznenađeni i šokirani rezultatima,ali nažalost nismo. Sada shvaćamo da je mikroplastika doslovno posvuda. Sada je ključno da smanjimo nepotrebnu upotrebu plastike - zaključio je Christian Dunn sa Sveučilišta Bangor u Velikoj Britaniji, prenosi NewScientist.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovo: U trgovinama nije bilo toalet papira, pa ga je napravila sama
 

 

 

Najčitaniji članci