Lifestyle

Komentari 9

Samoljepljive tapete za brzo i sasvim posebno uređenje stana

Samoljepljive tapete za brzo i sasvim posebno uređenje stana

Ovaj dekorativni element će uljepšati i preobraziti sve prostorije u domu. Uz klasične zidne tapete, kod redizajna vašeg doma možete koristiti i prozirne tapete za staklene površine...

Grozite se kistova i eksperimentiranja bojama, a željeli biste razbiti monotoniju unutar svoja četiri zida? Samoljepljive tapete tad su pravi izbor za vas, a sve što vam treba su zanimljiv uzorak i želja za promjenom.

Samoljepljive tapete se izrađuju od PVC folije u velikom broju uzoraka – možete pronaći vrlo vjerne imitacije drva, pločica, kamena, metala i ostalih materijala. Njima možete osvježiti kuhinjske elemente, dijelove namještaja, staklene površine, pa čak i dovoljno glatke zidove.

Samoljepljive tapete dobro skrivaju sitne nedostatke na drvenim površinama, a mrlje na zidu pored štednjaka ili na pločicama u kupaoni nestaju pod sjajnom ili mat teksturom.

Jednobojnim uzorcima samoljepljivih tapeta možete unijeti živost ukrašavajući razne predmete u bilo kojem dijelu doma, no ne morate stati samo na plastičnim tapetama, isprobajte teksture pluta, pliša ili metala, neka samo vaša mašta postavi granice. No u svemu treba biti umjeren i ne pretjerivati. 

Dekoracija je samo dio priče

Odabir motiva i boja prije svega mora odgovarati osobnosti ljudi koji žive u tom prostoru. Uz dekorativnu funkciju tapeta bi trebala otvoriti prostor i unijeti mir u dom. 

Prozirne tapete za staklo

Za staklene površine i prozore izrađuje se velik broj prozirnih samoljepljivih tapeta u nekoliko stupnjeva prozirnosti. Takve tapete propuštaju dovoljno svjetla, a štite od pogleda u kupaonicu ili zahod.

Ako se još bojite lijepljenja – tu su tapete koje se lijepe na statiku, odvajanjem od podloge takve tapete se ‘naelektriziraju’ i samim prislanjanjem zalijepe na svaku glatku površinu bez stvaranja mjehurića. Ne treba posebno spominjati da se takve tapete i puno lakše skidaju.

Postavljanje samoljepljivih tapeta je, uz pravu dozu strpljenja, brže i jednostavnije od bojenja, a poštedjet će vas i neugodnih mirisa boja i lakova u hladnijim mjesecima godine. Od potrebnog alata za postavljanje ovih tapeta dovoljan je nož (skalpel) i ravnalo, a u nekim jednostavnim zahvatima samo škare jer donja zaštitna strana tapete ima iscrtanu mrežu u centimetrima za lakše izrezivanje.

Kod postavljanja samoljepljivih tapeta treba uzeti u obzir da one najbolje prianjaju uz glatke površine. Prije svakog rezanja potrebno je dobro izmjeriti plohe koje namjeravamo oblijepiti te uračunati i ostatke, posebno kod spajanja iz više dijelova tapeta. Nikad ne odljepljujte cijelu zaštitnu podlogu već je odvajajte postupno. I ono što je možda najvažnije kod lijepljenja tapeta - ne žurite.

Pazite na izbor uzoraka 

Ako se koriste okomiti prugasti uzorci tapeta, niske prostorije mogu se vizualno povisiti. Za male prostorije bolje je koristiti svijetle tapete sa sitnijim uzorkom. 

Najčitaniji članci