Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Ako 2021. godinu čekate sami, posvetite to vrijeme radu na sebi

Savjet stručnjaka:  Ako 2021. godinu čekate sami, posvetite to vrijeme sebi i radu na sebi

Ako ste tužni, poradite na prihvaćanju tog osjećaja i na tome da si pružite utjehu, kao što biste utješili dragog prijatelja. Nazovite drage ljude i recite im zbog čega su vam važni, to će koristiti i vama

VIDEO

Novogodišnja noć, koju inače često zovemo i najluđom noći u godini i nerijetko se tjednima prije pripremamo za slavlje u krugu obitelji i prijatelja, kod kuće, ili okruženi brojnim sugrađanima uz glazbu na gradskim trgovima, ovog puta bit će vrlo izazovna: Ne samo da nigdje na otvorenom ili u restoranima nema slavlja kojemu se možemo pridružiti, već će mnogi vjerojatno biti sami u svoja četiri zida.

POGLEDAJTE VIDEO: Početkom 2020. i dlakavci su imali svoj tulum

Pokretanje videa...

Nova godina za pse 00:37

Umjesto najluđe noći u godini, proživjet ćemo možda najusamljeniju noć u životu, no to ne mora biti razlog za depresiju i tugu, kažu stručnjaci. 

- Mnogi od nas zaista će biti sami, pa i osjećati se usamljeno, no to ne mora biti loše ako shvatimo da  vrijeme možemo iskoristiti tako da se usmjerimo na sebe te poradimo na razumijevanju i prihvaćanju svojih osjećaja. Možete nastojati utješiti sami sebe onako kako biste tješili dragog prijatelja, ili dijete. Često tako možemo dobiti i više nego kad slavimo s ljudima – kaže psihologinja Ida Juranić, voditeljica Udruge StresProtekt koja okuplja psihologe volontere koji pomažu savjetima na društvenim mrežama.

Prihvatite to da je normalno biti tužan ako ste sami, no pokušajte osvijestiti da vrijeme koje imate na raspolaganju možete iskoristiti za rad na sebi: za razmišljanje o tome što možete promijeniti u svojim navikama i stavovima da lakše prebrodite probleme s kojima se nosite, te kako možete unaprijediti svoje odnose s dragim ljudima, tako da se ubuduće družite kvalitetnije, i slično.

To što ste fizički sami ne znači da morate biti usamljeni, ističe i psihologinja Ana Božac iz Centra za osobni rast i razvoj kreativnih potencijala u Poreču. 

- Ako i jesmo fizički sami, ne moramo biti usamljeni i emocionalno udaljeni od bližnjih. Postoje brojni načini da ostanemo u kontaktu s ljudima koje volimo i treba ih iskoristiti. Zato nazovite drage ljude i u tih nekoliko minuta razgovora posvetite se tome da produbite svoj odnos, kroz prisjećanje na neke lijepe zajedničke trenutke, situacije u kojima ste se zajedno smijali ili plakali i slično, kaže Božac.

U vrijeme Zooma, What's uppa, pa i Facebooka, koji omogućava direktnu komunikaciju s dragim osobama, ne morate biti 'sami' ni u ponoć: Stvorite svoju grupu dragih osoba s kojima se idućih dana možete čuti ili dopisivati i po nekoliko puta kroz dan, a onda si i čestitati kad sat otkuca 12 otkucaja.

-  To će s jedne strane doprinijeti tome da drugim ljudima pokažete koliko su vam važni, ali i vama, da se prisjetite toga zašto su vam neki ljudi važni u životu i koliko ste bogati time što ih imate, što često zaboravljamo, jer u vrijeme kad je sve uobičajeno ljude često doživljavamo zdravo za gotovo, dodaje Ana Božac.  
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'