Lifestyle

Komentari 7

Savjeti kako se riješiti moljaca - istjerajte ih iz kuće zauvijek

Od komadića drveta i špage napravite privjesak pa na drvo kapnite nekoliko kapi ulja pačulija - moljci ga ne podnose. Ako ne volite mirise pačulija, možete dodati kap eteričnog ulja limuna ili grejpa

Topla i vlažna mjesta nikad nisu dobar izbor za skladištenju hrane, a dodatan razlog je i taj da moljci obožavaju takva ‘staništa’. Zato hranu nikad ne čuvajte u kuhinjskim ormarićima koji su iznad štednjaka, savjetuje nutricionistica Vesna Bosanac.  

Namirnice je najbolje čuvati u posebnim staklenkama s poklopcima. Hrana u plastičnim ambalažama lak je plijen za moljce, ali i druge kukce jer lako ulaze unutra i polažu ličinke. Male štetočine veliki su obožavatelji cjelovitih žitarica, posebice smeđe riže, heljde, prosa i brašna. 

- Općenito je najbolja preporuka ne kupovati goleme količine žitarica nego onoliko koliko nam treba. Prerađene žitarice su otpornije na kukce i kvarenje jer im se tijekom prerade skidaju klice i ulje. Neprerađene namirnice zadržavaju mast te su zato osjetljivije na kukce i kvarenje - pojašnjava nutricionistica. Kuhinjske ormariće treba redovito čistiti tijekom cijele godine, a tu su, osim mješavine octa i vode, dragocjena eterična ulja. 

- Moljci ne podnose miris lavande, cedra, citronele i pačulija. Kap ulja stavite na vaticu i smjestite u kuhinjske ormariće - savjetuje aromaterapeutkinja Anamarija Pažin Morović.  

Ne podnose miris ulja lavande I citronelle

Prava lavanda i lavandin, citronella (limunska trava), cedrovi i pačuli odbijaju moljce. U ormariće s hranom stavite vatu na koju ste nakapali kap eteričnog ulja lavande, savjetuje aromaterapeutkinja. 

Jednostavna zamka za moljce 

Od komadića drveta i špage napravite privjesak, drvo nakapajte s nekoliko kapi ulja pačulija i privjesak objesite na vješalice u ormaru ili u kuhinjski ormarić. Ako ne volite mirise pačulija, možete dodati kap eteričnog ulja limuna ili grejpa.

Raspršivač protiv moljaca 

Potrebna je žlica alkohola, 30 kapi eteričnog ulja lavande (ili cedra, pačulija, citronele, a može i kombinacija tih ulja) i 1 dcl destilirane vode. Sastojke dodajte navedenim redoslijedom u bočicu, protresite prije uporabe te poprskajte površinu polica i ormarića nakon čišćenja, kaže Pažin Morović.

Odbija ih miris lovorova lista 

Osim kod pripreme ukusnih jela, lovor je odličan za tjeranje moljaca. Njegov intenzivan miris spriječit će moljce od ulaska u ormar ako ga stavite u prozračnu vrećicu ili cijele listove direktno na policu.

ISKOPIRALA MEGHAN MARKLE? Vjenčanica princeze Eugenie neodoljivo podsjeća na njezinu!

Najčitaniji članci