Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
43 komentara

Seks s novim partnerom vodi mnogim problemima u vagini

Neravnoteža vaginalne mikroflore zna dovesti do niza neugodnih promjena - mijenja se pH, dolazi do infekcija, do bakterijske vaginoze i kandidijaze, svrbeža, peckanja

Foto: Dreamstime
43 komentara

Baš kao u vašim crijevima, i balans bakterija u vagini je važan za zdravlje. Kada vaginalna mikroflora dođe u kontakt s nečim novim, ta ravnoteža može biti poremećena - na primjer, tijekom vođenja ljubavi s novim partnerom.

- Seks s novim partnerom uvodi oko deset milijuna novih bakterija po mililitru sperme, a to vodi promjeni vaginalnog mikrobioma - kazala je Kathryn Wells George, ginekologinja iz New Yorku i dodala da se ovaj broj bakterija koje završe u vagini odnosi na seks bez kondoma.

PREPOZNAJTE TE DANE Ženama treba više seksa par dana u mjesecu - evo koji su to

Neravnoteža vaginalne mikroflore zna dovesti do niza neugodnih promjena - mijenja se pH te miris spolovila, dolazi do infekcija mokraćnog sustava, do bakterijske vaginoze i kandidijaze (jedne od najčešćih vrsti vaginalnih upala), svrbeža, osjećaja peckanja...

Većina vagina sadrži mnogo laktobacila, bakterija koja pomaže u proizvodnji mliječne kiseline i održavanju zdrave niske razine pH (ispod 4.5). 

Foto: Dreamstime

- Niska razina pH pomaže u sprečavanju razmnožavanju bakterije Gardnerelle vaginalis koje uzrokuju bakterijsku vaginozu. Uz to, pomaže održavanju visokih razina laktobacila, čime se sprječava prekomjerno razmnožavanje gljivica - dodala je ova ginekologinja.

Upozorava da seks bez zaštite, posebno s novim partnerom, nikako nije dobar izbor, ne samo zbog velikog rizika od spolno prenosivih bolesti već i zbog navedenog narušavanja vaginalne mikroflore, prenosi health.com.

PAZITE ŠTO STAVLJATE U USTA Plastične boce su leglo opasnih bakterija - čak i one višekratne

- Kondomi će spriječiti ulazak novih mikroorganizama, ali i kod njih treba pripaziti. Oni s lubrikantom će poremetiti razinu pH u ženskom spolovilu i dovesti do poremećaja u balansu mikrobioma. Kada koristite lubrikante, potražite one koji imaju jednak pH kao i vagina - savjetuje dr. Kathryn Wells George.

U održavanju dobre mikroflore spolovila pomaže uzimanje probiotika, a i održavanje higijene je vrlo važno, naglasila je ginekologinja.

Mokrenje odmah nakon seksa ili pranje vagine vodom pomaže u održavanju zdrave razine bakterija. Trebalo bi paziti i kod korištenja sredstava za pranje, poput klasičnih sapuna i sredstava za tuširanje, jer i to može poremetiti pH. Stručnjaci kažu da je obična voda sasvim dovoljna za čišćenje stidnice, no želite li koristiti sapun, neka bude blag i bez mirisa.

Foto: Dreamstime

Savjetuju i izbjegavanje seksa postoje li oko spolovila porezotine od brijanja jer to može dovesti do iritacije i povećati rizik od prijenosa spolno prenosivih infekcija. Naime, otvoreni rezovi omogućit će bakterijama ulazak u krvotok.

U rijetkim slučajevima žene znaju biti alergične na lateks od kojeg se izrađuje većina kondoma. Simptomi su oteklina, svrbež i bol tijekom seksa. U tom slučaju treba birati poliuretanske kondome.

Važno je i dobro oprati ruke, lice i rektum nakon seksa jer se i tu zadržavaju partnerove bakterije.

- Jedna od najčešćih bakterija koja se nalazi na vašim rukama i prstima je E. coli koja se nalazi u fekalijama. Ako ta bakterija prođe u rodnicu to može rezultirati razvojem infekcije vaginalnog ili urinarnog trakta - objasnila je stručnjakinja za žensko zdravlje iz New Yorka dr. Roshini Raj.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message