Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3
Foto: Screenshot/Youtoube
JEDVA SU PREŽIVJELE

Sijamske blizanke razdvojene prije 20 godina: 'Još spavamo kao kad smo bile spojene bebe'

Sestre Eman i Sanchia Mowatt (20) su rođene kao sijamske blizankinje pa su sa samo tri mjeseca prošle 16-satnu operaciju razdvajanja. Iako su različite, kažu da stalno vole biti jedna pored druge

Eman i Sanchia Mowatt (20) su blizankinje koje su rođene spojeno. U dobi od samo tri mjeseca prošle su 16-satnu operaciju razdvajanja u dječjoj bolnici u Birminghamu. Operaciju, koja kao takva nikada prije izvedena u Velikoj Britaniji, a samo dva puta ranije u svijetu, je vodio neurokirurg Tony Hockley.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Sijamske blizanke 01:17

I dlaje su jako povezane, čak i dalje spavaju kao da su bile spojene, a prošlo je 20 godina. Unatoč činjenicu da su imale samo pet do 25 posto šanse za preživljavanje i rizik od paralize, njihovi roditelji su se odlučili na operaciju.

Sestre su se složile da je razdvajanje bila dobra odluka jer im je to omogućilo da vode individualne živote. Ipak, otkrile su da su i dalje vrlo bliske. Trenutno su na drugoj godini fakulteta i imaju još jednu sestru. Doadale su da iako su različite, stalno vole biti jedna pored druge. 

- Ponekad spavamo u istom položaju kao kad smo bile povezane - dodala je Eman.

Obje imaju spina bifidu i slabu stranu tijela što im uzrokuje bolove u leđima i probleme s hodanjem. Svaka ima jednu nogu kraću od druge, a Eman ponekad koristi invalidska kolica ili štaku za hodanje.

Pogledajte ih u videu prije dvije godine kad su napunile 18 godina:

Unatoč zdravstvenim problemima, rekle su da su napredovali daleko iznad očekivanja liječnika. Samo čudo je što su uopće prohodale, piše Mirror.

I ove djevojčice su razdvojili: 'Bog je odgovorio na naše molitve'

Foto: Great Ormond Street/screenshot

Djevojčice Safa i Marwa Ullah danas imaju 4 godine i dolaze iz Pakistana. Njih su razdvojili 2018. godine nakon tri ključne operacije i ukupno 55 sati rada, a u zahvatima je sudjelovalo više od sto liječnika, medicinskih sestara, anesteziologa i drugih članova osoblja bolnice Great Ormond Street iz Londona. Zadnji zahvat bio je početkom 2019.

Bilo je to dugo i komplicirano putovanje, rekli su kirurzi na kraju, jer su im krvne žile bile isprepletene. Kažu da su se za zahvat pripremali na 3D isprintima identičnima njihovoj lubanji.

Obitelj 1. hrvatskih sijamskih blizanki: 'One su naša sreća. Ma kakva korona, prošli smo i gore'
Obitelj 1. hrvatskih sijamskih blizanki: 'One su naša sreća. Ma kakva korona, prošli smo i gore'

Kada su tijekom zahvata napokon odvojili žile, umetnuli su plastiku kako bi razdvojili mozgove, a tada je uslijedila rekonstrukcija svake lubanje vlastitim kostima što su na kraju prekrili kožom. Kožu na njihovim glavama širili su posebnim vrećicama kako bi materijala za prekrivanje kostiju bilo dovoljno.

Kirurške timove koji su razdvajali djevojčice, vodili su neurokirurg Noor ul Owase Jeelani i estetski kirurg profesor David Dunaway.  Kažu da su dva puta u prošlosti razdvajali sijamske blizance, 2006. i 2011. godine, ali da im je ovaj slučaj bio najkompliciraniji.

459241253

Tijekom 15-satne operacije u listopadu 2018. godine odvojili su im mozgove i arterije. Mjesec dana kasnije razdvojili su vene. Ali, tada je došlo do problema jer su se Safi u vratu stvarali ugrušci i počela je krvariti u svoju blizanku Marwu koju su liječnici jedva spasili nakon što joj je srce kucalo sve sporije.  Zbog tih komplikacija dali su joj ključnu žilu koju su dijelile, no tada je Safa doživjela moždani udar, u manje od 12 sati nakon zahvata.

- Mislio sam da je mrtva. Srušio sam se na kuhinjski stol i počeo plakati. Moja sirota žena me nikada nije vidjela takvog. U toj fazi smo bili toliko umorni, toliko smo dali sve od sebe, da više nismo imali rezervi. Srećom, obje djevojčice su se oporavile - ispričao je kasnije dr. Jeelani.

459039042

U siječnju 2019. su im umetnuli vrećice pod kožu koje su bile zadužene za rastezanje kože, a mjesec dana kasnije uslijedila je završna operacija, izgrađivanje novih lubanja vlastitim kostima.

Sad mogu vidjeti jedna drugu: Uspješno su razdvojili sijamke
Sad mogu vidjeti jedna drugu: Uspješno su razdvojili sijamke

Sve je počelo kada su djevojčice još živjele u Pakistanu sa majkom Zainab Bibi (36) koja ih je rodila carskim rezom, otac im je umro. Tada se pojavio dobročinitelj koji je platio operaciju razdvajanja u Londonu, radi se o pakistanskom poslovnom čovjeku, naftnom brokeru Murtazi Lakhani. Sve zajedno je stajalo oko milijun funti (oko 8,7 milijuna kuna), prenio je BBC.

Safa i Marwa iz bolnice su otpuštene iz bolnice 1. srpnja 2019. Ostale su privremeno živjeti u Londonu sa majkom, ujakom i djedom te svaki dan odlazile na fizioterapije. U Pakistan su se vratile otprilike godinu dana kasnije. Majka je neizmjerno zahvalna svima što su njezinim djevojčicama dali šansu za normalniji život. 

- Bog je odgovorio na naše molitve. S Božjom milošću mogu držati sat vremena jednu u naručju pa sat vremena drugu - rekla je presretna majka, a prenosi Daily Mail.

Detalji samog postupka razdvajanja:

Komentari 3
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume
Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja
ŠTO VAS OČEKUJE ZA 1. MAJ

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje