Lifestyle

Komentari 0

Simba je prvi lavić u Zoo vrtu u Singapuru koji je došao na svijet - umjetnom oplodnjom

Simba je  prvi lavić u Zoo vrtu u Singapuru koji je  došao na svijet - umjetnom oplodnjom

Slučajevi uspješnog začeća lavova umjetnom oplodnjom vrlo su rijetki. Postupak je prvi put uspješno ostvaren 2018. godine, što je rezultiralo dvama mladuncima u Južnoj Africi

Singapurski zoološki vrt nedavno je proslavio dolazak na svijet prvog mladunčeta lava nakon uspjele umjetne oplodnje. Lavić Simba neće upoznati svojeg oca Mufasu, jer je on zbog starosti ubrzo nakon umjetne oplodnje morao biti uspavan.

POGLEDAJTE VIDEO: Švicarac ostavio posao i sad vodi utočište za lavove

Slučajevi uspješnog začeća lavova umjetnom oplodnjom vrlo su rijetki, a postupak je prvi put uspješno ostvaren 2018. godine, što je rezultiralo dvama mladuncima u Južnoj Africi.

Zbog velike agresivnosti Mufasa se nikad nije uspio pariti pa su mu čuvari singapurskog zoološkog vrta odlučili produljiti obiteljsko stablo na neuobičajen način - uz pomoć suvremene medicine, piše BBC. Mufasu su, nakon što mu je uzet uzorak sperme, morali uspavati. Tad je već imao 20 godina i nadživio je svu svoju braću i sestre za šest do deset godina, a bolovao je od mišićne atrofije.

Simba je, poput njegova oca dobio ime po junaku Disneyeva animiranog filma 'Kralj lavova'. Na svijet je stigao još u listopadu prošle godine, no zoološki vrt pričekao je da mladunče ojača prije objave vijesti. 

O Simbi skrbe njegova majka Kayla i čuvari zoološkog vrta. S obzirom na to da je Kayla imala upalu mliječnih žlijezda, čuvari su Simbu hranili na bočicu, no s majkom je ostao u bliskom kontaktu. Kažu da je mladunče 'zdravo i znatiželjno' te da se najviše voli igrati lopticom od ratana.

- U prehranu smo mu, uz mlijeko, počeli uvoditi manje količine sirovog mesa. Veći dio dana provede među igračkama koje će pridonijeti njegovu razvoju - rekli su iz Centra za skrb o zdravlju divljih životinja Singapurskoga zoološkog vrta. Dodaju i da su Mufasini geni, koje je baštinio Simba, 'iznimno značajni za genetsku raznovrsnost i održivost afričkih lavova u zoološkim vrtovima'.

Simba je jedan od najmlađih predstavnika vrste lavova koja je, po podacima Međunarodnog saveza za očuvanje prirode, na rubu ugroženosti. Savez ističe da se populacija lavova u divljini u zadnja dva desetljeća smanjila za više od 40 posto, a u divljini je ostalo između 23.000 i 39 000 odraslih životinja.

Najčitaniji članci