Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Simptomi endometrioze: Žene ih često zamijene s bolovima od mjesečnice pa ne odu liječniku

Simptomi endometrioze: Žene ih često zamijene s bolovima od mjesečnice pa ne odu liječniku

Jedan od najčešćih simptoma endometrioze je dismenoreja ili bolna menstruacija koja se javlja kod 95 posto žena. Uz to dolaze i obilne menstruacije, tvrdi ginekologinja Jasenka Grujić

Iako endometrioza pogađa mnoge žene diljem svijeta, neke još uvijek ne znaju ključne znakove na koje trebaju obratiti pažnju. Endometriozu definira rast endometrija (sluznice iz unutrašnjosti maternice), izvan maternice. Bolest je česta, a ovisi o cikličnoj promjeni spolnih hormona, kazala nam je ginekologinja dr.sc. Jasenka Grujić

POGLEDAJTE VIDEO: Bolne menstruacije

Pokretanje videa ...

Ova bolest se pojavljuje u dvadesetim godinama, a potom traje više od dva desetljeća. Također, ona može nastati na nekoliko načina.

- Najčešće nastaje retrogradnom menstruacijom kada endometralne stanice stignu u malu zdjelicu gdje se implantiraju i stvaraju lezije, ciste. Na jajnicima se stvaraju endometriotične ciste ili endometriomi ali promjene mogu nastati bilo gdje. Ove ciste doživljavaju promjene poput sluznice u maternici. Redovito se stvaraju i priraslice koje mijenjaju anatomske odnose organa u maloj zdjelici - objasnila je Grujić i dodala da se učestalost endometrioze teško određuje jer ovisi i dijagnostičkim kriterijima i promatranoj populaciji. Smatra se da od endometrioze boluje 10-15 posto žena reprodukcijske dobi.

grujic

Endometrioza se može zamijeniti s bolovima tijekom mjesečnice i često se zbog toga godinama ne dijagnosticira. U nastavku saznajte koji znakovi pokazuju da možda bolujete od endometrioze te odmah kontaktirate liječnika.

Problemi s vidom: 'Važno je istaknuti da se slabovidnost može prevenirati u dječjoj dobi'
Problemi s vidom: 'Važno je istaknuti da se slabovidnost može prevenirati u dječjoj dobi'

1. Bolovi u zdjelici

Najčešći simptom je kronična zdjelična bol i javlja se u 95 posto žena sa simptomima, tvrdi dr. Grujić. Većina žena će doživjeti grčeve ili bol u zdjelici u nekom trenutku svog života, pa je teško odrediti što je točno normalno. To je jedan od razloga zašto endometrioza često ostaje nedijagnosticirana. 

2. Bolna i obilna menstruacija

Drugi najčešći simptom je dismenoreja ili bolna menstruacija koja se javlja u istom postotku kao i bolovi u zdjelici. Uz to dolaze i obilne menstruacije. Ako ti simptomi postanu trajni i uobičajeni tijekom vašeg ciklusa, to bi moglo značiti da imate endometriozu.

3. Kronični umor

U više od 80 posto simptomatskih žena javlja se umor i iscrpljenost. Ako vam se čini da spavate više nego obično, nemate energije i osjećate se letargično ili imate vrtoglavicu, to može biti znak kroničnog umora. Iako sam umor nije nužno znak endometrioze i mogao bi se svoditi na mnoge druge uzroke poput anemije, to je nešto što u svakom slučaju treba provjeriti s liječnikom kako biste otkrili uzrok.

4. Poremećaji u radu crijeva

Također, jedan od simptoma je i napuhnutost i bolovi pri stolici. Bolno pražnjenje crijeva, nadutost ili proljev tijekom mjesečnice česte su nuspojave tijekom tog mjesečnog razdoblja, ali to mogu biti i znakovi endometrioze.

'Rođena sam s dvije maternice: Liječnici su mi rekli da neću moći imati djecu, a rodila sam s 17'
'Rođena sam s dvije maternice: Liječnici su mi rekli da neću moći imati djecu, a rodila sam s 17'

5. Bol tijekom ili nakon snošaja

Bolni snošaj ima više od 60 posto žena sa simptomima endometrioze. Ako vam spolni odnos u određenom položaju zadaje bol ili ako vas boli nakon spolnog odnosa, javite se liječniku jer takva pojava nije normalna. Osobito ako je učestala.

Dreamstime

6. Bolna ovulacija

Bolnu ovulaciju ima polovica žena sa simptomima endometrioze. Ovaj simptom karakterizira bolnost u donjem trbuhu, a najčešće s jedne strane. Na ovaj simptom posebno obratite pažnju jer je nije uobičajen.

7. Mučnine i glavobolje

Dr. Grujić tvrdi kako nešto više od 50 posto žena ima i mučnine i glavobolje. To je jedan od simptoma koji u početku može biti zanemariv, ali je itekako ključan u prepoznavanju simptoma ove bolesti.

'Sestra mi ima multiplu sklerozu i živjela sam u sjeni te bolesti, a onda sam je dobila i ja'
'Sestra mi ima multiplu sklerozu i živjela sam u sjeni te bolesti, a onda sam je dobila i ja'

Također, ginekologinja je objasnila kako ova bolest utječe i na plodnost je tako od ukupnog broja žena koje imaju simptome endometrioze, njih 20-30 posto je neplodno.

- Svaki od navedenih simptoma upozorava i pregled ginekologa se preporučuje, iako se navedeni simptomi nalaze u žena koje boluju i od drugih, ne samo ginekoloških bolesti. Posebno valja upozoriti da 30-40 posto djevojaka s ranom endometriozom ima simptome i prije 15. godine života - napomenula je ginekologinja.