Obavijesti

Lifestyle

Komentari 29

Vrelo ljubavi: Lucija prolazi s 5,0, a pobijedila je i na Lidranu

Vrelo ljubavi: Lucija prolazi s 5,0, a pobijedila je i na Lidranu

Lucija iz Zagreba voli čitati, snimati videe i odlično crta. Voli ljude, a pogotovo brata i sestru. Ona je vesela 13-godišnjakinja koja radosnim i znatiželjnim očima gleda svijet oko sebe. I ima Downov sindrom...

VIDEO

U svijetu se prosječno jedno od 650 djece rađa sa sindromom Down, kromosomskim poremećajem koji nastaje zbog viška kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice. Taj poremećaj sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. I Lucija je rođena s Downovim sindromom. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:07

- Bila mi je to prva trudnoća i imala sam 29 godina. Tijekom trudnoće nisam išla na amniocentezu i šok je uslijedio tek nakon porođaja. U bolnici smo dočekali citogenetski nalaz, koji je potvrdio sumnju. Ono što me dodatno šokiralo bili su doktori, koji su rekli da će zauvijek ostati na razini četverogodišnjeg djeteta - prisjeća se mama Kristina Ivić. (43). 

Ubrzo nakon izlaska iz rodilišta Kristina je kontaktirala Udrugu za sindrom Down Zagreb i oni su joj, kaže, psihički pomogli te objasnili kako će im biti drukčije, ali da će dobiti nezamislivo veliku ljubav, koja će ih puno naučiti. I doista, kako su odmah s Lucijom krenuli  na rehabilitaciju, ona se odlično razvijala, tek nešto malo sporije od ostale djece. Ubrzo je sama držala glavu, a s godinu dana je i propuzala. 

- Iako smo imali početnih problema pri upisu u vrtić, vrlo brzo su tete rekle kako je Lucija oplemenila i njih i cijelu grupu. Danas je odlična učenica 6. razreda zagrebačke OŠ Ive Andrića u Sopotu, radi po prilagođenom programu i ima asistenticu Lunu, koja je s njom već četiri godine. Ona joj je neizmjerna podrška u svemu, ne samo za školu i učenje, i Lucija je jako voli - govori Kristina.  

Lucija je, opisuje ju mama, puna ljubavi, nesebičnosti i životne radosti koju širi oko sebe. Na pitanje što joj je najdraže ne razmišlja dugo.

- Najviše volim mamin zagrljaj i tatin poljubac. Volim se igrati i s mlađim bratom i sestrom i psom. Ma ne… najviše volim kad se mama, tata i ja zagrlimo - kaže Lucija. 

Ljubav, emocije, sreća i empatija koju Lucija pokazuje svojstveni su djeci s Downovim sindromom. Uz nju, kaže mama Kristina, svi mi postajemo bolji ljudi. 

Darovita djeca mnogo pitaju, a dobivaju premalo odgovora...
Darovita djeca mnogo pitaju, a dobivaju premalo  odgovora...

- Ne možete zamisliti količinu ljubavi i nesebičnosti koje to dijete ima. Ona je toliko topla, iskrena, jako voli dijeliti zagrljaje... Naučila nas je što znači bezrezervna ljubav i davanje - kaže Kristina. 

Osim što je odlikašica i voli čitati te stalno nešto proučava, Lucija se odlično likovno izražava, pa je njezin crtež na temu Šuma Striborova pobijedio na Lidranu. Nedavno je osmislila i snimila 40 minuta dug video o tinejdžerskoj seriji koju voli, a roditelji su ga stavili na YouTube kako bi pokazali svima koliki je potencijal djece sa sindromom Down. No društvo ih još teško prihvaća i prilagođava se sporo. 

Stilovi odgoja: Djeca strogih roditelja često su razdražljiva
Stilovi odgoja: Djeca strogih roditelja često su razdražljiva

- Još nailazimo na predrasude okoline. Lucija je, primjerice, peti razred prošla s 5,0. Ne mogu vam opisati koliko su se neki čudili tome - kaže Kristina. 

Predsjednica zagrebačke Udruga za sindrom Down, Natalija Belošević, ističe kako ljudi s ovim sindromom mogu postići puno više nego što im društvo pruža priliku. U Hrvatskoj ih je oko 1700, a najveći problem je, ističe, ukidanje osobne invalidnine nakon što počnu raditi te upisi djece u regularne vrtiće, osnovne i srednje škole.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku