Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Situacije koje mogu preplašiti vašeg kućnog ljubimca, a to možda nikad ne biste pomislili

Situacije koje mogu preplašiti vašeg kućnog ljubimca, a to možda nikad ne biste pomislili

Iako se može činiti da se ljubimac dobro udomaćio u vašem domu, treba imati na umu da su je i dalje osjetljiv na promjene, čak i one manje, kaže veterinarka dr. Carly Fox

VIDEO

Kućni ljubimci pokazuju strah na različite načine. Najčešći znakovi uključuju zgrčeno držanje, drhtanje, izvijena leđa i spuštene uši prema iza, kaže dr. Carly Fox, viša veterinarka u Medicinskom centru za životinje Schwarzman u SAD-u.

POGLEDAJTE VIDEO Ova ovca iz Zagreba misli da je pas:

Pokretanje videa...

Ovca u psećem parku na Trešnjevci VIDEO

- Iako postoje neki očiti uzročnici tjeskobe kod kućnih ljubimaca, poput grmljavine i vatrometa, postoje i drugi okidači koji znaju biti manje očiti. Zapravo, neke stvari koje bi mogle uplašiti vašeg krznenog prijatelja su predmeti s kojima se susreću u svakodnevnom životu i određene vrste vašeg ponašanja ili drugih ljudi kojima su okruženi - dodala je.

Čovjek krenuo tražiti svog psa pa zapeo u Mrežnici. HGSS ga je spasio, a pas se vratio sam
Čovjek krenuo tražiti svog psa pa zapeo u Mrežnici. HGSS ga je spasio, a pas se vratio sam

Promjene u rutini

- Iako se može činiti da se ljubimac dobro udomaćio u vašem domu, treba imati na umu da je i dalje osjetljiv na promjene, čak i one manje. To mogu biti, primjerice, okupljanja u vašem domu, dolazak i odlazak gostiju, odlazak na odmor itd. Bilo kakva promjena u rutini može kod ljubimaca izazvati stres, a to pak vodi do negativnih promjena u ponašanju - pojasnila je dr. Fox. 

Kako bi se to svelo na najmanju moguću mjeru, ona preporučuje da ljubimac ima svoj tihi kutak u domu u koji se može povući ili pristup sobi u kojoj će se osjećati ugodnije i opuštenije.

- Promjene u rutini trebale bi biti postupne ako je to ikako moguće - kaže ona.

Premještanje namještaja

Iako se vama možda ne čini uznemirujućim, premještanje kauča, odvlačenje stola i slično ponekad izaziva nelagodu kod vašeg ljubimca.

- To zna biti stresno za kućne ljubimce, pa premještanje namještaja treba činiti postepeno i polako, ako je moguće, kako bi ljubimcu dali vremena da se prilagodi. Ista stvar je i sa drugim stvarima koje proizvode buku, a uvodite ih u dom, poput ventilatora ili kuhinjskih pomagala, postepeno ih navikavajte na novi zvuk - savjetuje veterinarka dr. Whitney Miller.

Pas koji nije mogao hodati postao je zvijezda Instagrama
Pas koji nije mogao hodati postao je zvijezda Instagrama

Bučni uređaji

Ni ljudskom uhu nije ugodno slušati glasni blender, usisavač ili sušilo za kosu, a kamoli životinjama čiji sluh je daleko osjetljiviji na zvukove. Dr. Fox kaže da glasni uređaji proizvode uznemirujuće zvukove koji kućne ljubimce mogu dovesti u stanje pripravnosti, jer to doživljavaju kao opasnost. 

Osim toga, neki uređaji, poput usisavača, mogu čudno mirisati kućnim ljubimcima, što ponekad pridonosi njihovom osjećaju straha.

Small kitten into the hands of the physician

Insekti

Kao i ljudi, kućni ljubimci mogu imati fobije od insekata. 

- Zvuk koji proizvode muhe i pčele ponekad znaju preplašiti naše kućne ljubimce, natjerati ih da skaču ili grizu po zraku ili čak grizu dijelove vlastitog tijela - kaže dr. Fox. 

Ako je vaš ljubimac u prošlosti imao traumu od, primjerice, uboda pčele ili ose, mogao bi se osjećati posebno uplašeno kada se suoči s tim kukcima.

- Postoji nekoliko repelenata protiv insekata sigurnih za kućne ljubimce koji mogu pomoći u odvraćanju štetočina od njih kad vrijeme provode vani - savjetuje dr. Fox.

Glasni glasovi

- Iako su sve životinje različite kada su u pitanju njihovi okidači, neke imaju averziju prema vikanju, čak i kad ton tog vikanja nije ljutit. Stoga pripazite kad navijate za svoj tim tijekom utakmice ili se veselite dolasku gostiju u vaš dom, to može prestrašiti vaše krznene prijatelje - napominje dr. Miller. 

Nepoznati predmeti i situacije

Prema dr. Fox, kućni ljubimci znaju biti skeptični prema određenim predmetima, što katkad dovodi do straha i tjeskobe. 

- Na primjer, neke mačke skaču u zrak i bježe kad ugledaju krastavac kao i druge nepoznate nepokretne predmete. Ta naizgled pretjerana reakcija vjerojatno je posljedica iznenadne pojave neobičnog predmeta u njihovoj okolini. Krastavci nisu uobičajen predmet za mačke, stoga ih iznenadna pojava u poznatom okruženju može uplašiti - kaže dr. Fox.

Slična situacija je, recimo, i ako pas vidi čovjeka koji nosi ogromnu vreću na biciklu ili gura kolica neobičnog oblika, ili čudno hoda...

Recept za rođendansku tortu - za vašeg dlakavog slavljenika
Recept za rođendansku tortu - za vašeg dlakavog slavljenika

Djeca

- Iako nije neuobičajeno da se kućni ljubimci boje neznanaca, oni, također, mogu pokazivati znakove stresa i tjeskobe u blizini djece - kaže dr. Fox. 

- To zapravo ovisi o tipu osobnosti vašeg ljubimca, a djeca ih mogu preplašiti kad im prilaze previše naglo, uz mahanje rukama, nagle pokrete i zvukove uzbuđenja. Životinje takvo ponašanje mogu protumačiti kao agresiju. Stoga, moj savjet svim roditeljima je taj da uče djecu kako sigurno i pravilno prilaziti životinji. To je izuzetno važno za sprječavanje potencijalno opasnih interakcija - naglašava ova veterinarka, a prenosi marthastewart.com.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku