Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Sjajno! Zvukovima će namamiti ribu pa oživjeti koraljni greben

Znanstvenici su otkrili da snimke zvukova iz još uvijek živih dijelova koraljnih grebena mogu oživjeti područja u kojima je rast koralja zamro uslijed sve većih toplinskih valova

Foto: Instagram/Tom Gordon
1 komentara

Mrtve dijelove Velikog koraljnog grebena u Australiji moglo bi se oživjeti puštanjem ambijentalnih zvukova sa zdravog dijela grebena, spuštanjem  zvučnika u more.

Zvukovi će namamiti mladu ribu u to područje, a ona pomaže u čišćenju grebena i stvara prostor na kojem ponovo mogu početi rasti koralji. Ukratko, zvukovima se može potaknuti proces oporavka ekosustava, utvrdili su znanstvenici. 

Naime, sve češći morski toplinski valovi stvaraju mrtve 'rupe' u koraljnom grebenu, pa je morski biolog Tim Gordon, sa Sveučilišta u Exeteru, zajedno s kolegama postavio zvučnike u mrtve dijelove morskog koraljnog grebena oko otoka Lizard.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tim Gordon (@tim_gordon3) on

Ti su zvučnici ispuštali u more snimke zvukova zdravog grebena, dakle sve zvukove koje proizvedu ribe, škampe i ostali stanovnici tog područja. Otkrili su da je na to područje stiglo dvostruko više riba u odnosu na ona područja gdje se ne čuje taj zvuk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tim Gordon (@tim_gordon3) on

- Ribe su ključne za to da koralni grebeni funkcioniraju kao zdravi ekosustavi. Jačanje populacije ribe na ovaj način moglo bi pomoći pokretanju prirodnih procesa oporavka, te suprotstavljanju šteti koju vidimo na mnogim koraljnim grebenima širom svijeta, kaže Gordon. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tim Gordon (@tim_gordon3) on

Zdravi koraljni greben iznimno je bučno mjesto, jer se stotine zvukova stapaju u jedan, a mlade ribe vole takva područja.

- Naravno, samim privlačenjem riba to se područje neće automatski vratiti u život, ali one pomažu oporavak i stvaraju uvjete da se koralji počnu obnavljati, kaže, a prenosi Daily Mail.  

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

   

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message