Tijekom pečenja okrećite loptice žlicom kako ne bi izgubile oblik, ili ih pecite u fritezi. Ukoliko želite manje zalogaje, kuhana jaja usitnite vilicom pa parvite kuglice
Škotska jaja jednostavno su i fino predjelo ili lagana večera
Sastojci:
500 g mljevenog mesa, luk, sol, papar, žličica crvene paprike, jaje, 2 šnite kruha, 1⁄2 dl mlijeka, 2 češnja češnjaka; nadjev: 4-5 jaja; paniranje: 2 jaja, 1⁄2 šalice brašna, 1⁄2 šalice krušnih mrvica, žlica sjeckanog peršina
Priprema:
Tvrdo skuhajte jaja. Natrgane komade kruha umočite u mlijeko. Na ulju prepržite sitno sjeckani luk. Dodajte ga mljevenom mesu, začinite solju, paprom i crvenom mljevenom paprikom. Dodajte namočeni kruh, sirovo jaje, zgnječeni češnjak i sjeckani peršin. Dobro izmiješajte smjesu.
Kuhana jaja ohladite i očistite od ljuske. Pripremite smjesu za paniranje. Podijelite mesnu smjesu na 4 dijela. Napravite od prvoga pljeskavicu, stavite na nju kuhano jaje, poklopite mesom i oblikujte rukama loptu. Loptice uvaljajte u brašno, jaja i mrvice.
Zagrijte veću količinu ulja, pa pecite po dvije loptice prvih par minuta na jačoj vatri, dok se ne stvori korica, a zatim na laganijoj vatri još 20 minuta. Vadite na kuhinjski papir i poslužite umakom od vrhnja.
Savjet:
Tijekom pečenja okrećite loptice žlicom kako ne bi izgubile oblik, ili pecite u fritezi.Ukoliko želite manje zalogaje, kuhana jaja usitnite vilicom. Rasporedite meso na više dijelova, radite manje pljeskavice, stavljajte žlicu smjese od jaja i oblikujte loptice.