Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Skrivene opasnosti iz doma: Top- destinacije za bakterije

Više od 99 posto bakterija i gljivica kojima kuhinja obiluje ne vidi se i nema mirisa, najoprezniji treba biti u kuhinji, a najveće "rasplodno tlo" su perilice i hladnjaci

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Oko 62 posto perilica za posuđe inficirano je gljivicama Exophialiom dermatitidis i E. phaeomuriformis opasnima za zdravlje, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Ljubljani. Gljivice, kojima ne smetaju visoke temperature ni kemijska sredstva za pranje, nađene su i u perilicama za rublje te u aparatima za kavu. Čak i ako kuhinja izgleda blistavo, ne znači kako opasnih bakterija nema - više od 99 posto nečistoća se ne vidi i nema mirisa te lako promakne tijekom čišćenja. 

- Kako biste smanjili rizik od infekcije, redovito mijenjajte krpe i spužve za pranje kuhinjskih elementa i posuđa. Ne činite li to, bakterije će se nepotrebno širiti prostorom. Također, ne zaboravite uvijek dobro oprati ruke - upozorava škotski mikrobiolog Hugh Pennington.

Najopreznije s čišćenjem kuhinje

Većina mikroorganizama prisutnih u domu nije štetna sama po sebi. Problem najčešće nastaje ako se prošire kuhinjom te dođu u doticaj s hranom, objašnjavaju znanstvenici. 

Papirnati ručnici štite od zaraza štite od zaraza

Ne mijenjaju li se redovito, platnene krpe lako mogu biti izvor zaraze opasnim mikroorganizmima, upozoravaju stručnjaci. Stoga je puno bolje rabiti papirnate ručnike.  

Viša temperatura, posuđe je čišće

Unatoč tomu što su neke bakterije otporne na visoku temperaturu, posuđe je u perilici ipak preporučljivo prati na oko 70°C, što omogućuje više čistoće.

Plastične daske lakše se čiste

Umjesto drvenih dasaka za rezanje mesa i povrća preporučuje se korištenje onih plastičnih, koji se odmah nakon uporabe mogu oprati u perilici na visokoj temperaturi. 

Perilice posuđa su ‘najplodnije’, opasni su i hladnjaci

Na spužvama za pranje posuđa zadržavaju se bakterije Enterobacter cloacae (izaziva infekcije rana, urinarnog trakta i dišnih puteva) i Escherichia coli (izaziva trovanje hranom), pokazala su istraživanja. Enterobacter cloacae “skriva” se i u sudoperu, perilici za suđe te na daskama za rezanje. Bacillus cereus, koji uzrokuje trovanje hranom, našli su u pećnicama, mikrovalnima, hladnjacima te perilicama suđa.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message