Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Skriveni znakovi bolesti: Koža otkriva dijabetes i razne upale

Skriveni znakovi bolesti: Koža otkriva dijabetes i razne upale
1

Oprez, niti jednu promjenu na koži ne smije se doživljavati olako i ignorirati jer ljuskanje, suhoća ili promjene u boji mogu upućivati na manjak vitamina i minerala

VIDEO

Istina je ono što se kaže da je koža naše ogledalo zdravlja, odnosno gotovo da i nema unutarnjih promjena ili bolesti koja se neće odraziti na našoj koži, kaže dr. Dinko Kaliterna, dermatolog iz Poliklinike Poliderma. 

Dovoljno je, dodaje, prisjetiti se toga kako koža reagira na napetost, nervozu i stres: pojačanim lučenjem žlijezda lojnica, odnosno pojačanim mašćenjem, što se često vidi na licu. No većina promjena posljedica je, prije svega, nedostatka vitamina, najčešće vitamina C ili B12 te folne kiseline (B9), odnosno željeza, a neke promjene mogu biti povezane i s poremećajem rada pojedinih organa, pa i s ozbiljnim bolestima. 

- Zato niti jednu promjenu ne treba doživljavati olako niti treba čekati previše vremena da vidimo hoće li proći. Zapravo, ne vrijedi preporuka da smijete čekati neko vrijeme nakon što se promjene na koži pojave prije nego što odete na pregled. Puno je pametnije odmah se javiti liječniku kako bismo otklonili svaku sumnju i dogovorili odgovarajuću terapiju - kaže naš sugovornik. 

Također, svaku promjenu na koži treba uzeti ozbiljno, ne tek malu mrlju koja se pojavila i sigurno će proći, jer i mala tamna mrlja koju ste primijetili na vrijeme može pomoći da se uzrok otkrije na vrijeme te da liječenje počne prije i puno kraće traje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Na primjer, ranice u kutovima usana mogu upućivati na gljivičnu infekciju, ali i na nedostatak željeza, osobito ako se istodobno pojavljuju i trnci u prstima. Kod starijih osoba one mogu  upućivati i na nedostatak cinka, pogotovo ako se istodobno pojavljuje i upala kože oko zanoktica te upalna stanja kože oko mokraćnog sustava - kaže dr. Kaliterna. Ako primijetite spomenute simptome, svakako treba provjeriti stanje vitamina u organizmu te uvrstiti u prehranu namirnice koje sadrže željezo i cink te vitamine koji pospješuju njihovu apsorpciju. 

Također, korisno se posavjetovati s liječnikom opće prakse ili dermatologom oko terapije vitaminskim i mineralnim dodacima. Nemojte ih uzimati sami, na svoju ruku, kako izborom krivih vitamina i njihovih doza ne biste dodatno narušili ravnotežu u organizmu i tako izazvali dodatne probleme. 

- Ako je koža suha, hladna na dodir i pomalo tjestasta, odnosno ako imate pod prstima osjećaj kao da dodirujete tijesto, to može biti znak slabijeg rada štitnjače i svakako treba posjetiti liječnika. Pogotovo ako istodobno primjećujete da su vam nokti krhki i lomljivi, odnosno da se listaju, a kosa beživotna i sklona opadanju. Zatim, beživotna, sivkasta boja kože može upućivati na promjene na bubrezima, što uvijek prati i specifičan, neugodan miris cijelog tijela - objašnjava. Ako je koža oko vrata ili ispod pazuha te na drugim pregibima na tijelu postala tamnija, to može biti znak povišenog šećera, odnosno dijabetesa, pogotovo ako se pojavljuju i svrbež te miris acetona. No koža pojačano tamne boje, s primjesama smeđe, koja zbog boje može izgledati pomalo drvenasto, može upućivati i na poremećaj rada nadbubrežne žlijezde, upozorava dr. Kaliterna. Istodobno, iako rijetko, tamne mrlje koje imaju pomalo plavičastu boju, mogu upućivati na tumor ili kancerogene promjene.

- No to je doista rijetka pojava. Znak takvih promjena su češće izrasline na koži - kaže dr. Dinko Kaliterna. Žuta koža, s druge strane, najčešće upućuje na promjene u radu jetara ili žučnog sustava. Ako se usto na koži lica, prsa i ruku pojave crvene točkaste mrlje, s taknim krvnim žilama u obliku paučine, i(li) crvenilo na dlanovima, to može upućivati na cirozu jetara.

Uporan osip ili crvenilo na licu, koji smo često skloni pripisati alergijskoj reakciji na “nešto što smo pojeli” ili probleme sa želucem, zapravo se s time nikako ne može povezivati, odnosno nije uobičajeni simptom alergije ili problema sa želucem, kaže dr. Kaliterna. Postoji niz drugih mogućih razloga za crvenilo kože lica. Takve promjene nipošto ne bismo trebali liječiti sami, uvijek je bolje otići na pregled i koristiti terapiju koju nam propiše liječnik.     

Ipak, osip po rukama ili trbuhu (posebno kod djece) može biti znak alergijske reakcije. Najčešće se pojavljuje ako je koža u dodiru s alergenom (na onome mjestu gdje taj predmet dodiruje kožu), može se javiti kao reakcija na neke lijekove, a kod problema s probavom može se pojaviti i lažni osip po tijelu, kao reakcija. Kod djece osip na koži može biti i simptom povišene temperature te nekih virusnih i bakterijskih bolesti. Kako se pojavljuje s povišenom temperaturom, koja je jedan od simptoma “u pratnji” upale pluća, mnogi su skloni zaključku da osip prati i upalu pluća, no ta veza ne postoji.

Dreamstime

Ljuskanje može imati više dijagnoza

Ljuskanje kože, kod kojega se gomilaju ljuskice gornjeg kožnog epitela, može se povezati sa psorijazom, seboroičnim dermatitisom i gljivičnim infekcijama. Pityriasis rosea i kronični dermatitis bilo kojeg oblika mogu biti ljuskavi.

Svrbež se javlja kod uboda, ali i dermatitisa

Svrbež također može upućivati na bolesti kože, ali i na sistemske bolesti. Po svrbežu poznati su su svrab, ušljivost, ubodi kukaca, urtikarija, atopični i kontaktni dermatitis, no uzrok može biti i suhoća kože, posebno kod starijih osoba). 

Dreamstime

Jedanput na mjesec radi se samopregled kože i kose

Pregledajte kožu kod svakoga kupanja, a barem jedanput na mjesec obavite i ozbiljniji pregled na svjetlu, s ogledalom koje ima povećalo, kako biste mogli pregledati i leđa, pazuhe, pregibe te stražnju stranu nogu i - tabane. 

- Općenito, kad primijetite promjene na koži, dobro ih je promatrati ‘u paketu’ s noktima i kosom, na kojima se također odražava stanje našeg organizma i koji zajedno mogu upućivati na određene probleme - kaže dr. Kaliterna. Slično je i s mirisom tijela, odnosno znojem, koji također upućuje na specifične procese u tijelu. Sve otekline, odnosno izrasline na koži, kao i promjene boje ili oblika madeža ili mrlja na koži, razlog su za hitni posjet liječniku, kako bi se utvrdilo da nisu u pitanju neke maligne promjene.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno