Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
4 komentara

Slatki vombati heroji su požara u Australiji - spašavaju druge

Velikodušno ponašanje malenih vombata primjetio je voditeljica za zaštitu tobolčara Yolandi Vermaak, a rekao je da je promatrala kako na ulaz u vombatov tunel pristižu ježevi, gušteri, zmije, čak i zečevi

Foto: Dreamstime
4 komentara

Iako je Australska divljina teško već skoro tri puna mjeseca  pogođena požarima koji uništavaju domove i šume, usred tog vatrenog pustošenja pokazao se jedan mali heroj - vombat. Ovi su mali četveronožni tobolčari čini se drugim životinjama zadnjih tjedana dopuštali da se uvuku u njihove domove, u kojima se i sami kriju od naleta vatre.

Složeni podzemni tuneli koje vombati sebi grade poslužili su tako kao svojevrsne 'sigurne kuće' za druge manje tobolčare i za ježeve, što im je omogućilo da uopće prežive tamošnju vatrenu stihiju, javlja Matardonetwork.

CRNA PROGNOZA Razorni požari u budućnosti bi mogli postati dio svakodnevice

Velikodušno ponašanje malenih vombata primijetio je voditeljica za zaštitu tobolčara Yolandi Vermaak, a rekla je da je promatrala kako na ulaz u vombatov tunel pristižu ježevi, gušteri, zmije, pa čak i zečevi, a 'korektni' vombati su, čini se, izbjeglice odlučili zaštititi, pa ih primaju sve redom. 

Traffic sign at the road side warns the drivers about wombat cro | Autor: Ferenc Cegledi Foto: Ferenc Cegledi

Vermaak je također rekla da za sada od kad traju požari u Australiji, srećom, nije vidjela niti jednog nastradalog pripadnika ovih malih tobolčara. 

OLAKŠANJE I OPASNOST Kiša u Australiji: Mogući odroni i onečišćenja zbog pljuskova...

Nije sigurno računaju li oni na to ili ne, ali priča se da će vombati kad opasnost prođe i vatra se skroz ugazi, dobiti i zahvalnicu kakvu zaslužuju, od drugih šumskih stanovnika, ali i od Australaca - ipak su se u teškoj situaciji pokazali kao dobri susjedi u najmanju ruku. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message