Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Slave 70. godišnjicu: Tjerali su me kada bih došao u njeno selo

Slave 70. godišnjicu: Tjerali su me kada bih došao u njeno selo
2

LJUBAV IZ MLADOSTI Nismo se puno svađali, važno je da smo jedno drugom oprostili sve, otkrivaju tajnu dugog braka Marija (91) i Matej (90) Žiher iz okolice Varaždina

VIDEO

Vjenčali smo se godinu dana nakon što smo prohodali. Poznavali smo se gotovo cijeli život, skromno priča Matej Žiher (90).

On i njegova supruga Marija (91), u svome Svibovcu Podravskom pokraj Varaždina nedavno su proslavili čak 70 godina braka. Tom ih je prilikom posjetio i načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, koji je zaključio kako je ovo prvi put da u njegovoj općini par slavi ovako dugi brak.

Marija i Matej Žiher

Marija i Matej vjenčali su u veljači 1949., u kapeli sv. Benedikta u Svibovcu Podravskom, stotinjak metara od njihova sadašnjeg doma. Njihova veza od samog je početka bila kao filmska priča. Naime, tad je njihovo mjesto bilo podijeljeno na gornji i donji dio. Marija je živjela u donjem dijelu i, kad bi ušao u taj dio mjesta, tamošnji dečki bi ga tjerali i branili mu da prođe. Bili su ljubomorni i smatrali su uljezima sve momke koji su dolazili djevojkama iz njihova dijela sela.

No Matej ih se nije bojao. Bio je uporan i uvijek se probijao do svoje Marije.

- Morao sam se oženiti. Bio sam najmlađe dijete, brat je poginuo u ratu, sestra se udala, a mama je bila bolesna i trebala joj je pomoć. Marija mi se sviđala, bila je dobra djevojka, sve je znala raditi. Kad smo se htjeli vjenčati u našoj kapeli, župnik nam je rekao da smo premladi, pa sam išao u crkvu svetog Nikole u Varaždin po potvrdu. Tek onda smo se mogli vjenčati - ispričao nam je Matej.

- Moja se sestra ranije udala za njenog brata pa smo se i rodbinski družili - priča Matej (90) iz Svibovca Podravskog pokraj Varaždina, koji je ovih dana proslavio 70. godišnjicu braka sa svojom Marijom (91).

Marija i Matej Žiher

I ona ima samo riječi hvale za svog dragog.

- Svidio mi se. Bio je dobar, pa sam ga zato uzela za muža. U braku su najvažniji poštovanje, ljubav i sloga. Nismo se uopće svađali, možda tek malo. Važno je da smo jedno drugome uvijek oprostili - kazala je Marija, koja i danas kuha za njih dvoje. Svaki dan ih obilaze snaha Ruža i sin Ivan, koji stanuju dvije kuće dalje. Imaju i kćer Maricu te četvero unuka i sedmero praunuka.

'Odabrala sam krivog čovjeka, stalno me psihički zlostavljao'
'Odabrala sam krivog čovjeka, stalno me psihički zlostavljao'

Ovaj vitalni par ima i kokoši, o kojima se brine Matej. On u proljeće uređuje dvorište i nosi drva za ogrjev u kuću. Oboje hvale snahu Ružu, a mladima poručuju da budu dobri i pošteni i da se ne svađaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku