Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Otkrivena bakterija koja 'jede' metal

Slučajno otkrili bakteriju koja 'jede' metal: Može li to pomoći u zaštiti voda od onečišćenja?

Znanstvenici su slučajno otkrili vrstu bakterija koje jedu i dobivaju kalorije iz metala, i to nakon što su sumnjali u njihovo postojanje dobrih stotinu godina, ali za to nikada nisu imali dokaze

VIDEO

Znanstvenici su otkrili vrstu bakterija koje jedu i dobivaju kalorije iz metala, i to nakon što su sumnjali u njihovo postojanje  dobrih stotinu godina, ali za to nikada nisu imali dokaze. Mikrobiolozi s kalifornijskog tehnološkog instituta (ili Caltecha) nedavno su slučajno otkrili te bakterije u nepovezanom eksperimentu u kojem su koristili mangan. 

POGLEDAJTE VIDEO: Klinci iz Irske podržali borbu za smanjenje zagađenja

Pokretanje videa...

01:15

Dr. Jared Leadbetter, profesor mikrobiologije i zaštite okoliša na Caltechu u Pasadeni, ostavio je, naime, staklenu posudu da se natapa u sudoperu u njegovom uredu i napustio je ured na nekoliko mjeseci, jer je išao raditi u kampus. Kad se vratio, pronašao je teglu prekrivenu tamnom tvari za koju mu nije bilo jasno o čemu je riječ.  

Istraživači su obavili testove i otkrili da je crni premaz pronađen na staklenci zapravo oksidirani mangan, koji je nastao zahvaljujući novootkrivenim bakterijama koje su se najvjerojatnije nalazile u vodi iz slavine.

- Postoje dokazi da 'rođaci' tih stvorenja borave u podzemnim vodama, te da dio njih dospije do vode za piće u Pasadeni - kaže profesor koji je slučajno došao do otkrića. Rezultati istraživanja u utorak su objavljeni u časopisu Nature, a znanstvenici kažu da je riječ o prvim bakterijama koje koriste mangan kao gorivo za preživljavanje. 

Bakterije i virusi prijete iz klima uređaja u automobilima
Bakterije i virusi prijete iz klima uređaja u automobilima

U istraživanju se ističe da bakterije mogu koristiti mangan za proces zvan kemosinteza, koji pretvara ugljični dioksid u biomasu. Vjeruje se da će ovi rezultati pomoći u boljem razumijevanju podzemnih voda i vodnih sustava, koje manganovi oksidi često mogu začepiti. 

- Postoji čitav niz inženjerske literature o sustavima distribucije pitke vode koje mogu začepiti manganovi oksidi - kaže Leadbetter. No,  kako i zbog čega se takav materijal stvara takve čepove još uvijek je enigma, dodaje. 

Mnogi znanstvenici smatraju da bi bakterije koje koriste mangan za energiju možda mogle biti odgovorne, no dokazi koji podržavaju tu ideju do sada nisu dostupni - kaže voditelj istraživanja. 

Istraživači također vjeruju da bi nam ovo otkriće moglo pomoći u razumijevanju manganskih nodula - velikih metalnih kuglica koje mogu doseći veličinu grejpa i često se nalaze na morskom dnu. Kuglice često sadrže rijetke metale, no o njima se malo zna, prenosi CNN. 

Osmislili jaknu od bakra, koja je otporna na viruse i bakterije
Osmislili jaknu od bakra, koja je otporna na viruse i bakterije

- Ovo otkriće Jareda i Hanga ispunjava veliki intelektualni jaz u našem razumijevanju elementarnih ciklusa Zemlje i dodaje nam znanja o brojnim načinima na koje je mangan oblikovao evoluciju života na našoj planeti - kaže Woodward Fischer, profesor geobiologije na Caltechu, u izjavi. Važno je istaknuti da on nije bio uključen u studiju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'