Lifestyle

Komentari 0

Slušanje glazbe opušta, a hrana može i razbuditi

Slušanje glazbe opušta, a hrana može i razbuditi

Namirnice bogate vitaminom B, poput banana, ojačat će živce i poboljšati koncentraciju. Potpora kognitivnim sposobnostima mogu biti i vitamini

Umjesto paničarenja, razmišljanja o ispitu ili učenja do iznemoglosti, večer prije ispita najbolje je provesti u opuštajučoj atmosferi, savjetuju stručnjaci. Izlazak s prijateljima, šetnja ili odlazak u kino odagnat će stres. Kako biste se na ispitu mogli potpuno usredotočiti, pomoći će opuštajuča glazba ili kupka. Kratko ponavljanje najvažnijih sadržaja u opuštenom tonu može pomoći u utvruđivanju znanja. Drijemanje tijekom dana bolje je izbjegavati jer može poremetiti dnevni ritam. Ako se povremenim drijemanjem naglo prekida dnevna razina aktivnosti, tijelo lako izlazi iz ravnoteže i smanjuje mu se efikasnost. Učenici koji su navikli učiti tijekom noći, nekoliko dana prije ispita sve ranijim buđenjem i odlaskom na spavanje trebali bi “uloviti” dnevni ritam kako bi u vrijeme ispita najbolje funkcionirali te bili odmorni. Raznovrsna prehrana, osobito namirnice koje obiluju vitaminom B, poput banana, ojačat će živce i poboljšati koncentraciju. Potpora kognitivnim sposobnostima mogu biti i nadomjesci prehrani, ali da bi vitamini i minerali bili učinkoviti, moraju se početi uzimati najmanje mjesec dana prije. Prije toga posavjetujte se s liječnikom.

>> Sve što je potrebno za ispit (osobna iskaznica, olovke, kalkulator, tablice i sl.) najbolje je pripremiti večer prije kako ujutro ne biste gubili vrijeme na traženje i u najgorem slučaju propustili ispit. Kašnjenje stvara nervozu, a na dan ispita najvažnije je ostati smiren. Energična ili smirujuća glazba, ovisno o raspoloženju koje treba potaknuti, dodatno će ohrabriti.Čokoladica, energetska pločica i voda za piće vračaju energiju, pa ih je dobro ponijeti.

>> Prije rješavanja prijamnog ispita osobito obratite pozornost na vrijeme koje je na raspolaganju za pisanje kako biste ga pravilno rasporedili za sva pitanja. Na kraju ostavite desetak minuta da biste još jedanput prekontrolirali test te ispravili netočne odgovore. No rješenja mijenjajte samo ako ste sigurni da ste pogrešno odgovorili jer nervoza i trema prije predavanja testa mogu vas navesti da precrtate točan odgovor. 

>> Iako je preporuka stručnjaka učiti 45 minuta pa otići na kratku pauzu, učenicima kojima treba više vremena za “zagrijavanje”, treba više vremena prije pauze. U suprotnom, učenje neće biti učinkovito, a koncentracija neće postajati bolja. Samopromatranjem se najbolje dolazi do zaključka koliko vremena traje produktivno učenje, pa u skladu s time valja organizirati dan i pridržavati se zadanog rasporeda, rada i razdoblja za kvalitetan odmor.       

>> Učinkovito učenje ne podrazumijeva iščitavanje teksta u udobnom kauču s opuštajućom glazbom koja mami na san. Aktivno čitanje podrazumijeva da učenik razmišlja o onome što čita i pokušava povezati različite dijelove gradiva - uočavajući slčnost, izrađujući sheme, grafikone i pišući svoje osobne zaključke.

Najčitaniji članci