Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Smanjite količinu plastičnog otpada

Smanjimo plastiku u svakoj prostoriji i očuvajmo svoj planet
1

Količina plastike koju svakodnevno koristimo još uvijek je i više nego prevelika, a svatko od nas kroz promjene u svakodnevnim navikama može doći do toga da se to promijeni na bolje

VIDEO

Prema aktivistima iz udruga koje se bave zaštitom Zemlje, samo 9 posto plastičnog otpada koji proizvedemo se reciklira, dok većina te plastike završava na odlagalištima. Zbog toga bismo trebali poduzeti hitne mjere kako bi se smanjile količine plastičnog otpada koji proizvedemo i odbacujemo. 

POGLEDAJTE VIDEO: 'Zero waste' filozofija

Pokretanje videa...

01:29

Tako Rebecca Prince-Ruiz, osnivačica Plastic Free Foundation, neprofitne organizacije koja stoji iza pokreta Plastic Free July - akcije kojom je srpanj na međunarodnoj razini proglašen mjesecom bez plastike - kaže kako svatko od nas može učiniti ponešto da svi zajedno dođemo do tog cilja. Treba ići za tim da pomalo smanjujemo upotrebu jednokratne plastike u svakodnevnom životu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Evo nekoliko savjeta za to: 

Shutterstock

U kuhinji 

Blogerica 'Zelenih' Wendy Graham (MoralFibres.co.uk) kaže da je kuhinja dobro mjesto za početak svjesnog i odgovornog ponašanja prema prirodi.

- Koristite plastične predmete koje imate i kad dođu do kraja životnog vijeka i više ne budu za upotrebu, zamijenite ih proizvodima od drugog materijala - savjetuje. Također, plastični otpad u kuhinji možete smanjiti i tako da koristite stare plastične bočice od deterdženta za suđe, ili nekih drugih proizvoda te ih samo dopunjavate kad se proizvod potroši. 

Iz podmorja proteklog vikenda izvučeno čak 70 kubika otpada
Iz podmorja proteklog vikenda izvučeno čak 70 kubika otpada

Potražite proizvode za čišćenje kućanstava koji se prodaju u recikliranim bocama, koje kasnije možete nadopunjavati. Neke kompanije danas čak nude mogućnost da im pošaljete prazne bočice s potrošenim sredstvom na punjenje, koje vraćaju pune te nude besplatnu zamjenu ambalaže kada se stara potroši. 

Potražite tablete s deterdžentom za perilicu suđa u omotima koji su topivi u vodi. 

Kupujte velika pakiranja tjestenine, kao i druge hrane, za koju možete nabaviti lijepe staklene ili keramičke spremnike za pohranu koje ćete imati godinama. 

Općenito, hranu u hladnjak pospremajte u staklenim zdjelama koje imaju poklopac, ili ih pokrijte tanjurom. Odbacite plastične spremnike, plastične tanjure i čaše. Nabavite slamke od nehrđajućeg čelika, prenosi The Mirror. 

U kupaonici

Veliki broj higijenskih potrepština, sredstava za čišćenje i kozmetičkih proizvoda pakiran je u plastici, pa je često teško smanjiti njenu upotrebu u kupaonici. No sve je više proizvoda čiji proizvođači vode računa o recikliranju, pa ako obratite više pažnje, možete se okrenuti takvim proizvodima. 

Prije svega, izaberite biorazgradivi toaletni papir s valjkom koji je biorazgradiv (danas se mogu pronaći i oni topivi u vodi),  te odbacite plastične britvice za jednokratnu upotrebu. Tradicionalna metalna britvica s paketom noževa za zamjenu u konačnici može biti i jeftinija od jednokratnih plastičnih, jer će cijena u konačnici biti manja. 

Skriveno u deponijima: Zlato, platinu, dijamante rudarit će iz starih odlagališta otpada...
Skriveno u deponijima: Zlato, platinu, dijamante rudarit će iz starih odlagališta otpada...

Koristite četkice za zube s bambusovom drškom i vlaknima, ili električne četkice za zube sa zamjenjivim glavama. Istina je da su i one izrađene od plastike, no na kraju ćete ih koristiti dulje i tako potrošiti manje plastike nego s klasičnim četkicama koje se koriste mjesec, dva i odbacuju. 

Birajte higijenske uloške i tampone koji su pakirani u razgradive omote ili je plastični omot sveden na najmanju moguću mjeru, ili iskušajte silikonsku čašicu za menstrualnu krv, koja se može prati.

Nabavljajte kozmetiku i higijenske proizvode od proizvođača koji brinu o okolišu. 

U vrtu

Britanska novinarka koja se bavi vrtlarstvom Alys Fowler s Prijateljima Zemlje radi na savjetima za vrtlare koji žele vrt bez plastike. 

Prije svega, razmislite o biorazgradivim posudama za biljke, koje, kada se potroše i počnu pucati, možete koristiti kao kompost. Ako uzgajate svoje povrće i imate za to prostora, nabavite staklenik s metalnim ili drvenim okovima. Metalne ćete lakše postaviti, no drvene je lakše popraviti, kaže Fowler.

Za sadnice možete iskoristiti posudice od jogurta, koje se u većini slučajeva također mogu reciklirati.  

Slike koje će vas zgroziti: Dno mora na krajnjem jugu Hrvatske prepuno je plastičnog otpada
Slike koje će vas zgroziti: Dno mora na krajnjem jugu Hrvatske prepuno je plastičnog otpada

U kozmetičkoj torbici 

Koristite jastučiće za uklanjanje šminke koji se mogu prati i kojima je za skidanje šminke dovoljna obična voda. Mogu se koristiti i do 200 puta, te na kraju reciklirati. 

Šampone i balzame kupujte u rinfuzi, ili u velikim pakiranjima, pa ih pretočite u bočice koje se recikliraju i koje ćete koristiti dulje vrijeme. 

dog in bed

Ne zaboravite kućne ljubimce!

Milijarde vrećica hrane za kućne ljubimce završe na odlagalištu otpada svake godine, a reciklira ih se manje od 20.000 godišnje, što ih izjednačava s opterećenjem koje predstavljaju jednokratne plastične šalice za kavu. 

Zato kupujte hranu u limenkama, te onu u kartonskoj ambalaži, ili češće kuhajte svojim ljubimcima. Psi i mačke vole jetru i bubrege koji se mogu nabaviti jeftino, pa ćete i tako profitirati. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'