Lifestyle

Komentari 9

Smrdljivo i opasno: Završio je u bolnici jer si je 'njušio' čarape

Smrdljivo i opasno: Završio je u bolnici jer si je 'njušio' čarape

Muškarac je na kraju radnog dana skidao čarape te bi ih pomirišao prije bacanja u prljavo rublje, a ta je bizarna navika rezultirala hospitalizacijom - jer je tako unio spore gljivica u pluća i zaradio upalu

Iako zvuči kao priča o higijeni za zastrašivanje djece, 37-godišnji muškarac je doista hospitaliziran zbog svoje navike 'njušenja' nošenih čarapa prije odlaganja u košaru za prljavo rublje. Naime, Kinez imenovan samo kao Peng, primljen je u bolnicu u Zhangzhouu na jugoistoku Kine nakon što je počeo je osjećati bolove u prsima, prenosi IFL Science.

Obavljen je rendgen kako bi se utvrdio uzrok bolova i pratećeg kašlja, a dijagnosticirana mu je gljivična infekcija pluća i zadržan u bolnici na liječenju, dok su liječnici utvrdili pomalo neobičan uzrok.

Medicinari su uzeli njegovu anamnezu te medicinsku povijest i otkrili da je njegovo stanje najvjerojatnije uzrokovano njegovom navikom mirisanja nošenih čarapa na kraju dana.

Gljivična infekcija koju je razvio na nogama prenijela se u pluća kad je njuškao čarape, unoseći pritom u tijelo spore gljivica.

Prije nego se ljudi uspaniče jer su i sami 'onjušili' svoje čarape da utvrde koliko su prljave ili čiste, liječnici ističu da je ovakav scenarij doista malo vjerojatan.

Brzinsko mirisanje čarapa ne bi trebalo uzrokovati hospitalizaciju, već je riječ o dugotrajnoj i čestoj navici te spletu nesretnih okolnosti kao i gljivičnog oboljenja, utvrdili su liječnici.

- Infekcija se također može pripisati nedostatku pacijentovog odmora jer je kod kuće imao malo dijete te loše spavao, zbog čega mu je pao imunitet - rekla je dr. Mai Zhuanying iz bolnice Zhangzhou.

Peng se naposljetku posve oporavio, iako je nejasno zašto je razvio takvu bizarnu naviku, a slučaj je tek nedavno ušao u medicinske anale iako se dogodio prije gotovo dvije godine.

Najčitaniji članci