Obavijesti

Lifestyle

Komentari 54

Snažne fotografije: 'Da nismo imali pojas više nas ne bi bilo'

Snažne fotografije: 'Da nismo imali pojas više nas ne bi bilo'

Zastrašujuće ozljede koje su pretrpjeli preživjeli muškarci u prometnim nesrećama na Novom Zelandu pokazuju zašto je važan sigurnosni pojas i kako im je svima spasio život

VIDEO

Unatoč činjenici da postoji svijest o važnosti pojasa, mnogi vozači i suvozači na Novom Zelandu još se ne vežu prilikom ulaska u automobil. Prema statistici svake godine u prometu pogine 90 Novozelanđana samo zato što nisu pričvrstili pojas.

U želji da spase živote, iz Novozelandske prometne agencije lansirali su potresnu kampanju. Fotografirali su muškarce koji su preživjeli smrtonosne sudare te su prikazali teške ozljede koje su pritom zadobili. Iako je ozbiljnost ozljeda jasno vidljiva, niti jedan od muškaraca ne bi bio živ da nisu pričvrstili pojas.

Kampanju su namjerno fokusirali na muškarcima obraćajući se upravo njima jer su istraživanja pokazala da su manje spremni pričvrstiti pojas u autu nego žene. Tijekom 2012. godine na cesti je poginulo 11 žena koje se nisu vezale, a 2016. godine poginulo je 28 žena. No brojevi su puno viši kad je riječ o muškarcima. Tako je 2012. godine poginulo 46 muškaraca koji nisu vezali pojas, a 2017. godine bilo ih je 72.

Često se vozite bez pojasa? Ovaj će vas video odvratiti od toga
Često se vozite bez pojasa? Ovaj će vas video odvratiti od toga

Liam Bethell ima slomljena rebra, tri kralješka i preživio je moždano krvarenje nakon što je na njegov automobil naletio kamion. Bio je u komi 10 dana i probudio se baš uoči rođenja njegove kćeri. Da nije imao pojas, ne bi preživio.

Rick Haira je prelazio prugu 2004. godine i njegov auto je okrznuo vlak. Izgubio je kontrolu nad vozilom koje se nekontrolirano vrtjelo. Bio je osiguran pojasom, pa samo zbog te činjenice nije izletio iz automobila.

Dylam Chirnside ostao je prikliješten u sudaru s drugim vozilom nedaleko svoje kuće 2017. godine. Slomio je kosti koje spajaju glavu i kralježnicu te pretrpio ozljedu mozga, no preživio je zbog pojasa i uspio se oporaviti. Kako bi dodatno istaknuli važnost, svi muškarci na fotografijama na mjestu gdje je bio pojas nose uočljivu modricu.

Fizički podsjetnik da su ispravno odlučili vezati se. Kampanju su lansirali pozivajući preživjele da im se jave. Odazvali su se mnogi, no od stotinu muškaraca odabrali su desetak čije su ozljede vješti šminkeri ponovili i nacrtali za potrebe fotografiranja. Specijalisti posebnih efekata i vizažisti uz pomoć osobnih fotografija modela pokušali su stvoriti što stvarnije i točnije ozljede. Pomogla im je i dr. Natasha McKay, specijalistica Hitne medicine.

Agüero preživio zbog pojasa: Taksist nije primijetio zavoj
Agüero preživio zbog pojasa: Taksist nije primijetio zavoj

- Pojas zaista ostavlja ovakav trag. On će vam spasiti život, ali će ostaviti podsjetnik na to kako je to učinio - kazala je McKay. Fotografije su objavili na reklamnim panoima blizu većih parkirališta barova i kafića u novozelandskim gradovima. Prema prometnim izvješćima iz 2017. godine pokazalo se da 30 posto prometnih nezgoda uključuje sudionike koji nisu vezani. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno
Ovo svaki znak Zodijaka mora shvatiti da bi pronašao ljubav
ZA SVAKI ZNAK JE DRUGAČIJE

Ovo svaki znak Zodijaka mora shvatiti da bi pronašao ljubav

Astrologija nam pruža uvid u tajne karaktera svakog horoskopskog znaka te otkriva što nam je potrebno kako bismo se bolje otvorili prema ljubavi i sretnoj vezi