Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Snowboard - zimski užitak koji se uči lakše i osvaja vrlo brzo

Snowboard - zimski užitak koji se uči lakše i osvaja vrlo brzo
15

Većina skijaša nakon što probaju snowboarding odbacuju skije, a prednost mu je što se brzo svladava. Spremate li se po prvi put, saznajte sve o opremi i učenju...

Iako snowboarding više nije neki nov sport još je uvijek uzbudljiv i privlači puno novih fanova. Tajna privlačnosti bordanja leži u samim korijenima tog sporta koji je nastao kao težnja surfera da se po snijegu kreću na jedan slobodniji, prirodniji i atraktivniji način. Bočno je kretanje interesantnije, a to znaju svi koji su probali…

Doista je teško odrediti tko je prvi izumio ono što danas nazivamo snowboardingom, budući da je tu bilo nekoliko izumitelja, koji su pokušavali "surfati na snijegu". Eksperimentiranja traju od 1920-ih do 80-ih, kada je Mike Olsen, koji je svoj prvi snowboard izradio još u srednjoj školi, nastavio ga razvijati i na fakultetu, sve do 1984. Tada napušta studij i osniva privatnu snowboard tvrtku "Gnu". Naravno, za pravi razvoj ovog sporta najzaslužniji su mediji jer se snowboard 80-ih počeo promovirati u surf i skate magazinima. No prijelomni trenutak je bila objava u zimskim magazinima koji su do tada pisali samo o skijanju. Prva natjecanja krenula su 1982. u Americi, u Europi 1983., a 1998. snowboarding je postao olimpijski sport. 

Snowboarding u Hrvatskoj

Snowboarding je u Hrvatsku stigao malo kasnije. Kako je zbog uspjeha fantastičnih skijaša Janice i Ivice Kostelić, skijanje apsolutni trend u Hrvatskoj, sasvim je normalno da veliku većinu djece roditelji u Hrvatskoj prvo pošalju u škole skijanja. No i taj se trend pomalo mijenja. 

Prednost snowboardinga je to što velika većina skijaša koji stanu na snowboard, odmah odbace skije i ostanu na snowboardu. Ona, možda i najznačajnija prednost jest da se taj superatraktivni sport uči puno brže od skijanja. U Hrvatskoj nemamo niti jedan pravi snowboard park, ako ne brojimo nekoliko elemenata na Platku. Iznad skoro milijunskog grada Zagreba, skijalište koje bi moglo biti prava zabava za stotine i tisuće mladih snowboardera, nema im što ponuditi. No na slovenskim skijalištima, tek dva sata udaljenima, kao npr. na Rogli, postoje odlični parkovi, a da ne nabrajamo i ostala skijališta opremljena za zabavu snowboardera.

Snowboard škole 

Ipak jedno se mora priznati - Sljeme je tu izašlo u susret snowboarderima u smislu da su snowboarderi dobili koncesiju za otvaranje školica. Osim na Sljemenu, snowboard školice postoje i na Platku. Škole uglavnom nude osnovni tečaj koji traje osam sati, tj. dva dana po četiri sata na dan. U tih se osam sati uz licenciranog instruktora nauče osnove, skejtanje snowboardom, pa otklizavanje na pete, pa na prste i zatim ono najvažnije - povezivanje spuštanja i otklizavanja u vijuganje stazom. Nakon toga uz malo treninga i ponavljanja naučenog u samo pet, šest dana postajete pravi ekspert. Cijena tečaja kreće se oko 400 kuna.

Snowboard oprema 

U samom početku opremu možete vrlo povoljno unajmiti, recimo škola s uključenim najmom opreme košta oko 500 kuna. Kasnije kod kupovine, osim "frendovskih" savjeta i interneta iskoristite priliku da posjetite nekolicinu zbilja specijaliziranih snowboard shopova tipa Surf Shop i slične kako biste od iskusne ekipe saznali detalje koji će vam uveliko olakšati ne samo kupovinu najbolje opreme, već i najadekvatniju opremu za vašu građu, visinu, težinu i veličinu stopala, ali i vaš nivo znanja i afinitete.

Po čemu se razlikuje oprema?

Osim po namjeni all mountain, freestyle i freeride, snowboard daske danas razlikujemo i po tome da li su ženske ili muške daske, s obzirom na različitu građu među spolovima. Zatim postoje daske obične širine za dečke standardne veličine stopala, Wide daske za muškarce sa stopalima većim od broja 44/45 i Super Wide daske za visoke momke sa stopalima od 47 i više… 

Novost u zadnjih nekoliko godina donio je američki LIB-Tech s rocker ili od milja zvanim banana-daskama. Radi se obrnuto savinutim tj. konkavno savinutim daskama. Njihova je prednost u početku bila freestyle namjena, ali danas ih ima u puno izvedenica i definitivno sve školske daske, u zadnje dvije godine rade se u rocker izvedbi. Razlog je što rocker-daske podnose puno više grešaka tj. na njima se puno lakše uči ali i kasnije vozi… 

Ali klasične camber daske imaju, naravno i dalje svoju namjenu, jer ako želite juriti treba vam klasičan camber i oštar rubnik ili ako želite dobar pop za skok treba vam camber daska. Novost je prije dvije godine donio i Bataleon snowboards s triple base tehnologijom, skraćeno TBT. Naravno da revolucija ide dalje, i brandovi tipa Elan snowboards i Flow donose nam pregršt novosti za sezonu 12/13. Dok LIB-Tech nastavlja s Magna Traction, valovitim rubnicima, Elan nam je prikazao Element, revolucionarni snowboard koji spaja tri važne tehnologije, camber, rocker i TBT u jednoj dasci. Flow snowboarding krenuo je u totalno novi smjer s ABT tehnologijom tj. implementiranim silikonskim dodacima u sredinu baze.

Vezovi

Od osamdesetih godina vezovi su bili riješeni na način da se moralo sjest na snijeg i zakopčati strapove, onda se pojavio Flow s easy entry sistemom i u zadnjih desetak godina imamo pravu revoluciju u vezovima koji ne samo superiornije drže nogu već se u njih i ulazi za samo dvije do tri sekunde.

Buce

Ono što svakom skijašu, koji prijeđe na snowboard, uljepša dan je trenutak kada umjesto krutih pancerica obuće snowboard buce. Buce su iz godine u godinu dobivale svakakve dodatke, tipa jastučiće za apsorpciju udaraca, savršenije uloške za bolje držanja stopala, umetke za bolje držanje pete… Ali jedna je stvar napravila revoluciju - BOA System vezanja. Boa system je kotačić s kojim okrenete par krugova i vaše buce će biti vezane, a ako ih poželite otpustiti, samo jednim, jedinim pomakom kotačića buce su otpuštene. 

Naravno tu su i drugi detalji, kacige, štitnici, rukavice, goggle-naočale, tj. puno dijelova od koji su neki nešto što obavezno trebate, dok su drugi stvar izbora.

Snowboard odjeća 

Snowboarderi se odijevaju drugačije, ne samo zbog toga što im je potrebnija šira odjeća koja im daje više slobode u pokretu, već i zbog toga što svojom pojavom žele jasno pokazati "Ja sam Snowboarder". 

Naravno uz to, snowboard hlače i jakne možete kupiti s mnogo detalja koje vam u dužem zadržavanju na snijegu mogu puno značiti, tipa nivo vodonepropusnosti i prodišnosti 5k, 10k ili 15k, a što je broj veći bit ćete duže suhi i manje se znojiti. Tu je i snowstoper, koji se unutar jakne zakopča da vam pri padu ne uđe snijeg, unutrašnja rukavica povezana s rukavom jakne, nepropusni zipovi i sistem povezivanja jakne s hlačama što sprječava razdvajanje pri padovima i ulazak snijega.

Ali to su detalji koje će vam objasniti ekipa u specijaliziranim, snowboard core dućanima. Najvažniji je ipak doživljaj na snijegu, a taj dio ćete skupiti sami…

Bacite oko na neki super snowboard film i iskoristite inspiraciju da već ovaj vikend krenete u snowboard školicu. Kako ekipa iz Surfmania škole kaže "Roditelji dovedite djecu, klinci povedite starce i svi zajedno naučite bordati!"

Članak je napisan u suradnji s portalom Adventure-sport i Surfmania.