Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Sobne biljke - četiri savjeta uz koje će uvijek biti zdrave i lijepe

Sobne biljke - četiri savjeta uz koje će uvijek biti zdrave i lijepe

Najvažnije što morate imati na umu tijekom brige o sobnim biljkama je da dobivaju dovoljno svjetla. Neke biljke preferiraju jako svjetlo, a druge cvjetaju na malo svjetla

VIDEO

Iako sobne biljke donose pozitivnu atmosferu u vaš dom, za njih se malo teže brinuti. Budući da sobne biljke ne dobivaju redovitu dozu sunčeve svjetlosti i svježeg zraka, obično ih je teško održavati, a ubrzo nakon što ste neku teglu donijeli kući vidite da se lišće pomalo suši i biljka odumire.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:24

Ako imate sobne biljke u svom stanu, ali ne znate kako se brinuti za njih, slijedite ova 4 jednostavna savjeta navedena u nastavku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Sunčeva svjetlost

Najvažnije što morate imati na umu tijekom brige o sobnim biljkama je da dobivaju dovoljno svjetla. Neke biljke preferiraju jako svjetlo, a druge cvjetaju na malo svjetla. Postavite biljku prema količini svjetla koja joj je potrebna.  

Biljke koje vole zasjenjena mjesta na suncu će vrlo brzo izblijediti i uvenuti, a isto se događa i s biljkama koje vole izloženost suncu, a stavlja ih se u sjenu. Prije kupnje biljke, treba se informirati kakva mjesta voli.

Skratite vrijeme spremanja i čišćenja uz 5 odličnih savjeta
Skratite vrijeme spremanja i čišćenja uz 5 odličnih savjeta

2. Redovito zalijevajte biljke

Kako je svaka biljka različita, a i puno toga ovisi je li na tamnom i hladnom mjestu, ili blizu prozora gdje grije sunce, ritam zalijevanja ćete najbolje odrediti tako da  prstima provjerite kakva je zemlja. Dodajte vodu tek kad je zemlja malo presušila.  

Koristite tegle koje imaju rupice na dnu i tanjurić kao podložak, kako bi višak vode mogao isteći. Tako ćete imati kontrolu nad time koliko vode biljci uopće treba. 

Osim toga, nikako ju ne smijete previše zalijevati. Kad biljke previše zalijevamo, postanu umrtvljene, pomalo venu, a na nekad svijetlo zelenim listovima mogu se pojaviti smeđe mrlje.

Pažljivo izvadite biljku iz tegle i pregledajte korijenje. Ako izgledaju kašasto i počeli su mijenjati boju u smeđu ili crnu, to je znak da korijen truli. Odrežite nezdravi dio korijena i posadite biljku ponovo, uz manje zalijevanja, savjetuje vrtlarica.  

3. Redovito pratite lišće biljaka

 Očistite lišće vlažnim ručnikom kako biste osigurali da vaše sobne biljke cvjetaju.

Sve sobne biljke izgledaju bolje s redovitim čišćenjem pa ih morate očistiti od prašine. Ona se skuplja na lišću, pa ih operite vodom sobne temperature ili ih pažljivo obrišite mekom četkom ako biljke imaju dlakavo lišće (koje može zadržati vlagu i potaknuti bolesti).

Biljke s glatkim lišćem krpom nježno obrišite od prašine koja se nakuplja na lišću. Ne samo da poboljšava izgled vaše biljke, već će joj to zapravo pomoći da upije više svjetla.

Trikovi kako zrcalima osvijetliti i povećati interijer: Stavite ih do prozora, stvorite dinamiku...
Trikovi kako zrcalima osvijetliti i povećati interijer: Stavite ih do prozora, stvorite dinamiku...

4. Provjeravajte stanje sobne biljke

Provjeravajte zdravlje svojih sobnih biljaka redovitim pregledom stabljika i boje lišća. Također, svakako pregledajte tlo i njegovu teksturu kako biste potražili insekte. Nemojte oklijevati te odmah uklonite i uništite bolesne sobne biljke ili zahvaćeno lišće ili stabljike kako biste spriječili daljnje širenje bolesti.

Nekoliko uobičajenih bolesti sobnih biljaka na koje treba pripaziti su pepelnica (bijele mrlje na lišću), gljivične mrlje (mogu biti žute, smeđe ili crne) i trulež korijena (kašastog izgleda i tamno obojen) obično uzrokovan prekomjernim zalijevanjem, piše Pink Villa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru