Lifestyle

Komentari 1

Sovu ušaru proglasili su Pticom godine 2022. - ove ptice ostaju zajedno u paru cijeli život

Sovu ušaru proglasili su Pticom godine 2022. - ove ptice ostaju zajedno u paru cijeli život

Ušara (Bubo bubo) je druga po veličini vrsta sove u svijetu koja je ime dobila po karakterističnim velikim čupercima na glavi koji podsjećaju na uši (iako s njima nemaju veze)

Vrijedni volonteri diljem Hrvatske već pet godina prate lokalne parove ušara (Bubo bubo), a odabirom ušare za Pticu godine želimo dodatno podizati svijest o svim prijetnjama s kojima se susreće te potaknuti širenje volonterske mreže čuvara ove najveće europske sove. Uvjerljivom većinom glasova titulu Ptice godine 2022. osvojila je ušara (Bubo bubo), rekli su u udruzi Biom.

POGLEDAJTE VIDEO Vozač ZET-a spasio je sovu:

- Ornitolozi udruga Biom i Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode u uži izbor, pored ušare, nominirali su jarebicu kamenjarku (Alectoris graeca) i glavatu patku (Aythya ferina). Izbor je proveden od 11. veljače do 16. veljače na web-stranici udruge Biom (www.biom.hr) i od 338 glasača koji su sudjelovali u izboru, uvjerljivo najveći broj glasova (59,8 posto) osvojila je ušara - pojasnili su.

- Ušara (Bubo bubo) je druga po veličini vrsta sove u svijetu koja je ime dobila po karakterističnim velikim čupercima na glavi koji podsjećaju na uši (iako s njima nemaju veze). Žive u monogamnim parovima i ptice ostaju zajedno čitav život, a kada uspostave svoj teritorij, njega također ne mijenjaju. Gnijezdi se na liticama, strmcima, kamenolomima, a rjeđe na stablima ili tlu. Hrani se raznolikim plijenom poput kukaca, riba, gmazova, ptica i zečeva što ju čini važnim dijelom ekosustava.  Rasprostranjena je duž cijelog priobalja te u Dalmatinskoj zagori, Lici i Gorskom kotaru, a gnijezdi se i na većini otoka, dok je u kontinentalnom dijelu Hrvatske lokalno rasprostranjena, najčešće u kamenolomima i njima sličnim staništima - naglasili su u ovoj udruzi.

Upozorili su kako postoji mnogo razloga zašto je ova predivna ptica ugrožena, od stradavanja zbog strujnog udara na električnim vodovima do krivolov te namjernog ili slučajnog trovanja. Osim toga, nestaju im staništa.

- Zbog nestanka stočarstva i poljodjelstva nestaju i otvorena staništa na kojima lovi, a na područjima s razvijenim penjačkim turizmom dolazi do njezina uznemiravanja tijekom gniježđenja. Vrijedni volonteri diljem Hrvatske već pet godina prate svoje lokalne parove ušara, a odabirom ušare za pticu godine želimo dodatno podizati svijest o svim prijetnjama s kojima se susreće te potaknuti širenje volonterske mreže čuvara ove najveće europske sove - kažu u udruzi.

Lani je ovu tituli odnijela lastavica

- Izbor Ptice godine u Hrvatskoj prvi su put proveli ornitolozi i organizacije koje se bave proučavanjem i zaštitom ptica i prirode 2016. godine, kada je tom titulom proglašena bregunica (Riparia riparia). Izbor je ponovno održan 2018. godine, koja je proglašena godinom čigre, s fokusom na crvenokljunu čigru (Sterna hirundo) i malu čigru (Sternula albifrons), a potom 2019. koja je bila godina prepelice (Coturnix coturnix), te zlatovrana (Coracias garrulus) kao Ptica godine 2020. Sudjelovanje u izboru Ptice godine prvi je put široj javnosti bilo otvoreno 2021. godine u želji da što širi krug ljudi osvijesti potrebu dobrobiti ptica, njihovih staništa i očuvanja bioraznolikosti u Hrvatskoj. Na taj način 2021. je za Pticu godine izabrana lastavica (Hirundo rustica) - pojasnili su u udruzi Biom.

Najčitaniji članci