Lifestyle

Komentari 1

Španjolska ljepotica Barcelona idealna je za božićne blagdane

Španjolska ljepotica Barcelona idealna je za božićne blagdane

Pazite i mazite svoj božićni panj da bi dobili pokone, kupite "El Caganera" za prosperitet, uživajte u šećernom ugljenu i predstavama na Magičnim fontanama

Božić je u Barcelonu stigao već krajem studenog. Gradonačelnik je upalio lampice na božićnom drvcu na Plaza Catalunya i otvorio sezonu veselja. Cijeli mjesec možete uživati u  ukusnim delicijama poput šećernog ugljena na više od 300 štandova na najvećem božićnom sajmu Fira de Santa Llucia ispred Avenida de la Catedral. Sajam je otvoren do 22.prosinca od 10 ujutro do 10 navečer. 

Napišite pismo Djedu Mrazu i predajte mu ga osobno na božićnom sajmu Fira de Nadal a la Sagrada Família svake subote od šest navečer do osam navečer. No poklone u Španjolskoj nose Tri kralja koje sva djeca željno iščekuju. Uživajte u 13 različitih vodenih predstava Magičnih fontana na Plaza de Carles Buigas potpuno besplatno svaki petak i subote od sedam navečer do devet navečer.

Sastavni dio španjolske tradicije su svakako scene rođenje Isusa, a jaslice možete naći doslovno na svakom trgu i u izlozima trgovina. Kupite figuritas de Belen tj. figurice za jaslice, ali upamtite, nisu nimalo jeftine.

Ponesite kući "El Caganer" u doslovnom prijevodu "Serator", figuricu koja nosi tradicionalnu katalonsku kapicu "barettina" i obavlja veliku nuždu. To je simbol plodnosti zemlje i prosperiteta. Mnoge slavne ličnosti poput Barta Simpsona i Obame, su dobile  počasni "El Caganer". Za njih ćete trebati izdvojiti od 38 do 188 kuna, ovisno o veličini. To je jedno od najupečatljivijih božićnih simbola u Kataloniji. Figurice se skrivaju u jaslicama, a gosti koji dolaze moraju ih pronaći.

Pazite i mazite božićni panj s licem i tradicionalnom barettinom. Prema tradiciji djeca od Blagdan bezgrješnog začeća do Badnjaka paze na božićni panj, čak ga i pokrivaju dekicom. Na Badnjak panj izbaci poklone. Neki ga nakon toga spale, a drugi ostave za sljedeći Božić. 

Na plaza Catalunya možete klizati do mile volje, ali ponesite dovoljno novaca. Naime, sat klizanje košta 60 kuna. Otvoreno je svaki dan od 10 ujutro do devet navečer. Zatvara se 8. siječnja. 

Šoping, šoping...

Sve ljubiteljice visoke mode doći će na svoje na Placi de Catalunya, Passeig de Gracia i Avenidi Diagonal gdje su se smjestili brojni dizajnerski butici. Najpoznatija trgovina u Barceloni je El Corte Iglís, a u njoj možete naći sve domaće modne marke. Odlično mjesto za kupovanje suvenira su La rambla i Barri Gotic. 

Kući ne odlazite bez tradicionalnog lončarskog posuđa, ručno pletenih košara i poznate barcelonske svile. Trgovine rade dvokratno, najčešće od devet ili 10 ujutro do osam ili pola devet navečer. Uz produženu stanku za ručak od pola sva do četiri ili pet popodne. 

IVA (porez na dodanu vrijednost) iznosi 17% i uključen je u cijenu većine robe i usluga u Španjolskoj. Prilikom odlaska posjetitelji izvan Europske unije koji u njoj nisu boravili duže od 180 dana mogu u zračnoj luci dobiti povrat poreza za robu vrijednosti iznad 675 kuna. Formulari za povrat novca mogu se na upit dobiti u dućanima. Nije moguć povrat poreza na usluge, piše Puturist. 

Dobro je znati!

Barcelona Card štedi vrijeme i novac. Naime, omogućuje vam besplatan ulaz ili popuste za više od 80 znamenitosti i atrakcija u Barceloni. Uključuje i besplatan javni prijevoz. 

Javni prijevoz 

Barcelonu je najbolje propješačiti i upiti sve njene čari. No izvrsna alternativa je metro koji vozi svaki dan pet ili šest ujutro pa do ponoći. Autobusi voze od pola sedam ujutro do 11 navečer. Pojedinačna karta stoji oko 11 kuna ili 1, 45 eura, a možete kupiti i 10 karata za 62 kune ili 8, 25 eura. 

Taksi je crno-žute boje. Osnovna cijena prijevoza iznosi 15 kuna i mora biti prikazana na taksimetru. Svaki kilometar se naplaćuje šest i pol kuna, uz dodatak od šest i pol kuna za svaki komad krupne prtljage. Napojnica iznosi 5-10% od iznosa računa, piše Puturist. 

Noćni život

Barcelona je najživlja petkom i subotom navečer, iako se izlazi i tijekom tjedna. Izlazak počinje u laganijem ritmu uz hranu i nešto pića nakon završetka sieste (oko 17 sati), no stvari se ubrzo zahuktavaju i do 11 sata navečer u gradu je "ludnica".

Barovi su obično otvoreni do dva ili tri sata ujutro, dok klubovi rade do pet ili šest sati ujutro. Prodaja alkohola dozvoljena je osobama iznad 16 godina, a cijena pića se kreće od sedam i pol kuna za malo pivo ili čašu vina do 38 kuna za nešto žešće, poput rum-kole, već ovisno o tipu lokala, piše Puturist. 

Znamenitosti

Članak pisan u suradnji s Puturistom. 

Najčitaniji članci