Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Spas od plinske krize prije no što snjegovići pokucaju

Spas od plinske krize prije no što snjegovići pokucaju
3

Na zagrijavanje prostora odlazi 80 posto energije koju kućanstvo ukupno troši. No jednako dobro dom se može ugrijati i uz manje

VIDEO

Dok su Hrvati iz toplih domova gledali termometre, koji su vani pokazivali i do -16, Vlada je u srijedu objavila da plina ima još za 21 dan. No i ako ga nestane, ne znači da će se snjegovići moći useliti.
- Od energije potrošene u kućanstvu, čak 80 posto odlazi na grijanje prostora - upozorio je dipl. ing. Ljubomir Miščević s Arhitektonskog fakulteta.
- Energija potrebna za grijanje prostora može se smanjiti za 90% - kaže prof. Mišćević. Potrebno je, prije svega, dobro izolirati zgradu. Za početak, prozore.
- Za prvu pomoć, kako bi prozor bolje 'sjedao', mogu poslužiti trake za brtvljenje te 'bakina dekica' (smotana deka na unutarnjoj prozorskoj dasci) - savjetuje prof. Miščević te dodaje kako je problem i ugradnja okvira u zid. No i te eventualne rupe, za "prvu ruku", mogu se napuniti silikonom.

>> Koristi li se suđe šire od električnog grijača ili plamena na štednjaku, vodi će trebati dulje da zavrije, a ako je uže, toplina će odlaziti u vjetar. Također, energija se štedi ako se suđe odmah pere. Tako neće biti potrebno dugotrajno namakanje i ispiranje posuđa u vrućoj vodi.
>> Dnevne, a osobito spavaće sobe ne bi smjele gledati na sjever, nego bi morale biti osunčane barem dva sata dan, istaknuo je prof. Miščević. Zbog uštede, ali i zato jer sunce ubija bakterije. pranje, čišćenje i kuhanje prirodno griju
>> Dok sjedite, ugrijte se dekicom, a ne grijanjem. Jer čim počnete nešto raditi, bit će vam vruće. Također, zatvarajte vrata kako biste grijali samo sobu koju u kojoj boravite.
>> Na sve drvene stolce postavite jastučiče ili komad tkanine. Također, presvučete li jastučiće na trosjedima u "čupave" materijale toplih boja, osjećaj topline bit će puno jači.
>> Uz pod je i do sedam Celzijevih stupnjeva hladnije. Ne samo da će papuče i tople čarape omogućiti da udobno živite i istodobno štedite energiju nego će sačuvati i zdravlje.
>>Ako se na grijačima suši rublje, peći lili radijatori će grijati zidove i dimnjake, a ne prostor. Ako se radijator zagradi namještajem, bit će gotovo beskoristan.
.>> Rublje prokuhavajte samo ako je neophodno te općenito rabite programe niže temperature. Isključivanjem centrifugiranja rublje će se možda dulje sušiti, no ne samo da će perilica potrošiti znatno manje struje nego će i dulje trajati. I uvijek napunite bubanj kako ne biste bacali vodu.
>> To što klasične žarulje isijavaju toplinu možda se zimi čini kao prednost, no one griju samo sloj zraka koji se zadržava uz strop. Od te topline ukućani neće dobiti ništa. Osim toga su i skuplje uzme li se u obzir koliko se klasičnih žarulja potroši tijekom trajanja jedne štedne.
>> Dvostruki, "low e" prozori već su prilično uobičajeni, a u Hrvatskoj se proizvode i trostruki. Kod njih tri puta "sjeda" guma na gumu, a između stakala nije zrak, već argon ili neki drugi plemeniti plin, koji dodatno izolira. Nešto su skuplji, no novac se brzo "prebije" smanjenim računima.
>> Bez trena odgađanja slavinu koja kapa valja popraviti ili zamijeniti. No još prije - vodokotlić. Idući korak je u njega staviti bocu od pola litre. Tako će se sa svakim ispiranjem baciti pola litre manje vode. Četveročlana obitelj tako može u jednom vikendu uštedjeti i do 20 litara vode.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'